Klaipėdos sodybose – sveikatai pavojingas maistas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad ir vasarojant stovyklose ar kaimo turizmo sodybose galima susirgti ūmia infekcine žarnyno liga, jei maisto gamintojai nesilaikys pagrindinių higienos reikalavimų.

Kiekviena kaimo turizmo sodyba, vykdanti maisto tvarkymo veiklą, turi turėti teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotą Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą ir paprašius, turėtų šį dokumentą vasarotojui parodyti. Jei kaimo turizmo sodybos savininkas tokio pažymėjimo pateikti negali, galima įtarti, kad jis neturi leidimo užsiimi maisto tvarkymo veikla.

Kaimo turizmo sodybų savininkai turi prisiminti, kad pagaminto ir tiekiamo maisto sauga yra tiesioginė kiekvieno maisto gamintojo atsakomybė. Todėl labai svarbu užtikrinti, kad organizuojamų pobūvių metu nebūtų pažeidžiamos pagrindinės maisto tvarkymo taisyklės. Ypač griežtai turi būti kontroliuojamos greit gendančių maisto produktų laikymo sąlygos ir temperatūra, o taip pat temperatūra gaminamų patiekalų viduje (ji turėtų pasiekti +75ºC). Maisto gamybos eigoje svarbu išvengti kryžminės taršos, t. y. bet kuriame maisto tvarkymo etape žali maisto produktai neturi liestis su termiškai apdorotais (virtais, keptais) produktais. Maistui gaminti, indams plauti turi būti tiekiamas tekantis geriamasis vanduo, pasirūpinta tinkamomis plovimo ir dezinfekavimo priemonėmis.

Š. m. birželio mėnesį Klaipėdos apskrities kontroliuojančių tarnybų specialistai patikrino dvi pobūvius organizuojančias sodybas, kurios internete skelbėsi rengiančios pobūvius ir gaminančios įvairius patiekalus. Tarnybos pareigūnų turimais duomenimis, nė viena iš šių sodybų neturėjo nustatyta tvarka išduoto Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo, t. y. veikė neteisėtai.
„Lingių sodyboje“, Aukštkiemių k., Sendvario sen., Klaipėdos rajone, patikrinimo dieną buvo ruošiamas pobūvis 40-čiai žmonių. Patikrinimą atlikę pareigūnai konstatavo, kad maisto tvarkymo patalpose neužtikrinama patalpų, įrenginių, inventoriaus higiena, sudaromos sąlygos kryžminei taršai, pažeidžiamos patiekalų laikymo sąlygos, neaiškūs pagamintų patiekalų ir jų gamybai naudotų žaliavų tinkamumo vartoti terminai, neįmanoma nustatyti iš kur produktai įsigyti, nevykdoma savikontrolė, personalas neturi sveikatos patikrinimo pažymėjimų. Virtuvėje nebuvo priemonių rankų plovimui, dezinfekavimui.
Sodyba „Žalioji pastogė“, Dargužių k., Kretingalės sen., Klaipėdos r., savo internetiniame puslapyje  pobūviams siūlė ypač platų gaminamų patiekalų asortimentą. Patikrinimo metu nustatyta, kad sodybos virtuvėje maistas pobūviui buvo ruošiamas nesilaikant jokių higienos reikalavimų: inventorius, įrenginiai nešvarūs, virtuvė netvarkinga, joje saugomi nereikalingi daiktai, sudaromos sąlygos kryžminei taršai, nevykdoma tvarkomo maisto savikontrolė. Maistą ruošusi savininko žmona ir jai padedanti moteris nepasitikrinusios sveikatos pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą tvarką ir neišklausiusios privalomųjų higienos žinių kursų. Rasta maisto produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, neaiškios kilmės, be ženklinimo  ir įsigijimą bei saugą patvirtinančių dokumentų, negalimas maisto produktų atsekamumas. Tiek žaliavos, tiek ir paruošti patiekalai buvo laikomi netinkamoje temperatūroje. Po patikrinimo maitinimo veikla „Lingių sodyboje“ ir „Žaliojoje pastogėje“ uždrausta, už nustatytus higienos reikalavimų pažeidimus sodybos savininkams paskirtos piniginės baudos.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nori priminti poilsiautojams, kad kilus įtarimui dėl neteisėtos maisto tvarkymo veiklos, ar netinkamos maisto saugos ar kokybės vartotojai gali kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą nemokamu telefonu 8 800 40403 arba užpildant anketą Tarnybos internetinėje svetainėje.

Kategorija: Vartojimo paslaugos | Žymės: , , , ,

Komentarai (5)

  1. Gamybos vadove:

    Juokinga skaityt straipsnius zinant kaip vykdo kontroliuojanciu tarnybu specialistai savo darbus:)pagal ju“ reikalavimus“ turetu kavines restoranai sodybos uzsidaryt ypac jei ateina patikrinti kai yra ruosiami banketai arba yra zmoniu bumas kavinese restoranuose.Kad ir kaip vykdysi Ju reikalavimus visada atras prie ko prisikabint,.. toks ju tikrintoju geras darbas!

  2. Nuomone:

    Tokios nesąmones senai nebuvau skaitęs. Sodybos juk ne kavinės – kokias šeimininkes pasisamdei, tokį servisą ir turi. Paprastai tokie „straipsniukai“ atsiranda, kai kažkoks valdininkėlis magaryčių nesulaukia už savo neva „kontroliavimą“. Kaip pvz.: didieji maitinimo ar prekybos centrai panašių recenzijų iš Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos nesulaukia arba jinai būna miglota ir neapibrėžta, o ant smulkiųjų nors kibiru pamazgas pilk. Todėl norint susidaryti teisinga nuomone pasiieškokite nešališkos informacijos internete ar per pažįstamus.

  3. A.:

    Lingiu sodyboje maistas superinis, seimininkai nuostabus. 10 balu.
    O valdininkams itikti nera sansu.

  4. V:

    Lingių sodyba. Šventiem vestuves.
    Patekolose buvo perdaug pipirų, dėl ko kelėta svečių turėjo problemų. Šašlikai buvo su kaulais (vos nepraradau dantį), labai mažai buvo daržovių, žuvų farše atsirado kažkokie neįveikiami kremzlei. Konjakas buvo žiauriškai atšaldytas, kaip degtine. Svaigieji gėrimai buvo labai prasti (vanduo su dažikliais).

  5. Algis:

    Niekam nerekomenduoju Lingiu sodybos. Vieta susikure sau, todel zinokite, kad nieko neleis daryti kad jusu svente butu kuo linksmesne. Fejerverku negalima, dangaus zibintu negalima, kondicionieriaus ijungti negalima, nes per daug atidarytu langu, kadangi viduje beproto karsta, i lauka garso koloneles isnesti negalima, nors aplink ne gyvos dvasios, dumu masinos naudoti negalima. Negana to, seimininkas bande dar ir apvogti. Zodziu jie labiau tinkami gedulingiems pietums. Jei norit pasilinksmint, tai tikrai ne ta vieta. Mes jau nudegem 🙁

Rašyti komentarą Nuomone

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>