Vištos prieš skerdimą purtomos elektra ir svaiginamos dujomis

asociatyvi nuotr.

Kodėl prekybos centruose vis dažniau galima aptikti neišvaizdžios paukštienos? Mėlynės, kraujosrūvos, keista melsva spalva kelia klausimą, kaip paukštynuose tos vištos yra skerdžiamos ir ruošiamos pardavimui?

„Skerdimo proceso technologijos kiekvienoje įmonėje yra skirtingos ir priklauso nuo įrangos specifikos, taip pat nuo gamybinių pajėgumų ir panašiai. Tačiau esminiai reikalavimai užtikrinti gyvūnų gerovę visiems yra vienodi.

Privalu pasirūpinti, kad į skerdyklą atvežti paukščiai iškrovimo metu ir visą laiką iki skerdimo patirtų kuo mažesnį stresą, todėl priėmimo patalpose naudojamas neryškus apšvietimas, vengiama triukšmo ir pan.

Skerdžiami tik apsvaiginti paukščiai, svaiginimui naudojama silpna elektros srovė (įtampos stiprumas taip pat priklauso ir nuo paukščių rūšies). Prieš apsvaiginant ir skerdžiant paukščiai yra fiksuojami specialiose kabyklose, kurios neleidžia paukščiui blaškytis ir susižaloti. Laikas kurį paukščiai gali išbūti minėtose kabyklose iki apsvaiginimo yra skirtingas, priklausomai nuo įrangos gamintojo, tačiau paprastai neviršija 3-4 min. Taip pat gali būti naudojamas ir apsvaiginimo dujomis metodas. Tačiau, nepriklausomai nuo to, koks pasirinktas paukščių svaiginimo būdas, apsvaiginti paukščiai turi būti nedelsiant skerdžiami ir nukraujinami.

Vėliau skerdenos nuplikomos, pešamos, pašalinami vidaus organai, skerdenos nuplaunamos ir (jei reikia) susmulkinamos.

Priežąščių, kodėl atsiranda kraujosrūvos gali būti daug, tarkim paukščiai netinkamai transportuojami, blaškosi ir susižaloja, taip pat odos paraudimų ir hematomų (kraujosruvų) gali atsirasti jei svaiginimui naudojama per stipri elektros srovė, arba dėl blogo nukraujinimo.

Konkrečias priežąstis, kodėl produkcijoje yra daug kraujosruvų galima pasakyti tik atlikus patikrinimą. Tam tikras kraujosruvų skaičius gali būti, kadangi paukščių susižalojimų transportavimo metu visiškai išvengti yra sunku. Tačiau tokia produkcija laikoma prastesnės kokyės ir gamintojas turėtų atidžiau įvertinti visą skerdimo procesą ir skerdenėlių kokybės vertinimo procedūras.

Pastebėtina, kad  kartais skedrenėlių oda būna l. plona ir laikant tam tikroje temperatūroje (-2+40C ) odelė tampa beveik perregima, pro ją persišviečia raumeninis audinys, dėl to skedenėlės atrodo patamsėjusios, išryškėja nedidėlės kraujosrūvos. Taip nutinka dėl viščiukų broilerių auginimo metodikos, pašarų ir šėrimo ypatumų, kai susiformuoja plonas poodinis riebalinis sluoksnis“, – nevartok.lt pasakojo VMVT vyr. veterinarijos gydytojas-valstybinis veterinarijos inspektorius Jonas Stanius

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Komentarai (5)

  1. didysis Zy:

    Cha, sakiau, kad purto 🙁

  2. Laura:

    Jau neturi ka rasyti….

  3. hmm:

    Gaila vištų 🙁

  4. Rita:

    „Priežąščių“ = priežasčių
    „priežąstis“ = priežastis

  5. D.:

    Ne visos elektra purtomos,didzioji dalis tiesiog nugaista del ziauriu laikimo salygu

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>