Visą tiesą apie keptą duoną atskleidžia ją kepantis Robertas

„Visą vasarą prie alaus valgome keptą duoną – nuvažiavę prie ežero, prie jūros, kavinėse ir baruose. Jos norisi šviežios, traškios, kvepiančios česnaku. Deja per vasarą vos kelis kartus valgiau skanią keptą duoną. Dažniausiai ji prisisiurbusi riebalų arba neįkandama, kaip guminė. Spėju, kad keptos duonos kokybę kontroliuoti sunku, niekur neradau jokių privalomų reikalavimų. Kaip atpažinti prastą duoną, kurios neverta pikti?“, – nevartok.lt klausė Edmundas.

Nevartok.lt paklausė viename Klaipėdos restorane dirbančio Roberto, kokia turi būti skani kepta duona.

„Jei duoną kepsitės patys, visų pirma atsiminkite, kad kepimui imama duona turi būti šviežia, neperdžiūvusi. Parduotuvėse yra labai daug duonos rūšių, tačiau kai kurios iš jų visiškai netinka kepimui. Pavyzdžiui, niekada nekepu plikytos duonos. Labai blogai, kai duona pagal savo struktūrą ir sudėtį yra linkusi siurbti į save riebalus. Atskleisiu jums vieną paslaptį: kaip bebūtų keista, bet labai kokybiška ir puikiausiai tinkama kepimui yra nebrangi juoda ir šviesi duona. Taigi tikrai nebijokite rinktis pigų, gal ne patraukliausiomis etiketėmis išpuoštą kepaliuką. Ir pasistenkite išsikepti tiek, kiek tuo kartu suvalgysite.

Kaip atpažinti šviežią ir kokybišką keptą duoną? Visų pirma, nerekomenduočiau pirkti duonos, užkeptos sūriu. Sūris geriausiai tinka paslėpti seną ar nekokybiškai iškeptą duoną. Greičiausiai  bus panaudotas net ne sūris, o prastas sūrio gaminys, gal dar ir majonezu pagardinta – be reikalo prisivalgysite riebalų. Viską suprasite po pirmųjų kąsnių. Jeigu baras, kavinė ar restoranas yra sąžiningas, jūsų neapgaus perkant keptą duoną su sūriu. O jeigu po pirmojo kasnio iš duonos skverbiasi aliejus, geriau nesinuodykite, grąžinkite tą duoną atgal.

Labai svarbus rodiklis yra duonos traškumas. Galite atlikti paprastą testą namuose ir suprasite, kaip atskirti šviežią keptą duoną nuo senos. Šviežiai iškepta duona yra traški, antrą dieną ji tampa sunkiau įkandama ir kramtoma, o trečią dieną – jau siaubingai guminė, nebevalgoma. Prisimenu situaciją, kai Lietuvoje vyko Europos krepšinio čempionatas. Nuvykome į Panevėžyje vykusias varžybas su ispanais. Fanų zonoje buvo prekiaujama ne tik alumi, bet ir kepta gumine duona. Po pirmojo kąsnio supratau, kad tiekėjai apgaudinėja sirgalius prekiaudami seniena. Fanai skaudančiais žandikauliais mėgino kramtyti ją ir spjaudėsi. Nežinau, kiek dantų buvo palikta su ta baisia kepta duona“, – nevartok.lt pasakojo Robertas.

Tad skaitytojams galime palinkėti tik šviežios skanios keptos duonos. O seną, neskanią ir guminę tegul valgo patys nesąžiningų kavinių kepėjai.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , ,

Komentarai (4)

  1. ne naujiena:

    Nieko naujo – mes daznai kepimui pigia perkam

  2. cloudberry:

    meh, o aš galvojau, čia kas nors įdomaus ir intriguojančio bus..

  3. Norejai:

    kazkas norejo isgirsti kad duona kepama is mesos 🙂

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>