„Vilkyškių“ grietinei salotoms – vartotojų kritika

„Kelis kartus pirkau „Vilkyškių“ grietinę salotoms. Iš pradžių pasirodė, kad skonis yra neblogas, gražios konsistencijos. Tačiau kiti du kartai buvo nesėkmingi. Jei degustuočiau užrištomis akimis, neatpažinčiau ką ragauju (lygindamas ją su pirmąja patirtimi). Karstelėjęs skonis, neskanus lipnaus riebalo pojūtis burnoje. Sakoma, kad rudenį ir žiemą pieno produktų kokybė suprastėja. Nežinau, ar tai turi įtakos „Vilkyškių“ grietinei, nes man labai nepatiko sudėtis, kurią perskaičiau ant dugno: pasterizuota grietinėlė, tirštiklis pakeistų savybių krakmolas, želatina, grynų pienarūgščių bakterijų raugas. Greičiausiai to krakmolo ar želatinos ir padauginta šioje neskanioje grietinėje“, – nevartok.lt skundėsi Silvija.

Moteris stebisi, kodėl į grietinę pridėta krakmolo ir želatinos ir klausia, ar  tai gali būti genetiškai modifikuotas krakmolas (GMO)?

Vartotojai modifikuotą krakmolą dažnai painioja su genetiškai modifikuotu produktu. Siekiant aiškumo, nuo šiol modifikuotas krakmolas gali būti vadinamas ir kitu pavadinimu.
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRVI) paaiškina, kad ženklinimo etiketėse sudedamosios dalys turi būti nurodomos jų grupės vardu, o šalia nurodomas jų specifinis pavadinimas arba E numeris. Jei sudedamoji dalis yra modifikuotas krakmolas, tai ženklinimo etiketėse ši sudedamoji dalis pateikiama žodžiais „modifikuotas krakmolas“ arba „pakeistų savybių krakmolas“. Jei sudedamoji dalis priklauso daugiau kaip vienai grupei, nurodoma grupė pagal šiame maisto produkte atliekamą funkciją, tačiau šalia pavadinimo „modifikuotas krakmolas“ arba „pakeistų savybių krakmolas“, jei ši sudedamoji dalis gali turėti glitimo, visada turi būti nurodyta jo specifinė augalinė kilmė.

Sudedamųjų dalių, kurios vadinamos jų grupės pavadinimu ir nurodomas jų specifinis pavadinimas arba E numeris.
Modifikuotas krakmolas – chemiškai, bet ne genetiškai modifikuotas krakmolas. Tai toks krakmolas, kurio molekulėje yra pakeistos kelios jungtys, dėl ko krakmolas greičiau tirštėja. Modifikuojant krakmolą, pakeičiamos jo technologinės savybės, nekeičiant jo, kaip produkto, esmės. Modifikuotas gali būti kukurūzų, bulvių, ryžių krakmolas.

Modifikuotas krakmolas yra pripažintas kaip fiziologinis maisto priedas, kuris maistą tirština, stabilizuoja, išlaiko tam tikrą jo konsistenciją. Modifikuotas krakmolas apibrėžtas kaip medžiaga, gauta vieną ar kelis kartus chemiškai apdorojant valgomąjį krakmolą, kuris gali būti paveiktas fizikiniu būdu ar fermentais, praskiestas ar balintas rūgštimis arba šarmais. Modifikuotas krakmolas maisto produktų ženklinimo etiketėse žymimas  “E” raide su atitinkamu skaičiumi 1404–1451.

Dėkojame Silvijai už informaciją ir nuotraukas.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , ,

Komentarai (4)

  1. Rolandas:

    Vilkyskiu nebrangi grietine, o remiantis patarle, kad pigia mesa sunys eda, tai darosi viskas aisku.

  2. sooo:

    reikia skaityti sudėtį – yra grietinių, kur jokių krakmolų nepridėta. SKAITYTI, SKAITYTI, SKAITYTI.

  3. hmm:

    Jei degustuočiau užrištomis akimis, neatpažinčiau ką ragauju (lygindamAS ją su pirmąja patirtimi)

    Pasiraso Silvija…. nu ir laikai atejo

  4. Įdomu:

    O prieš perkant nekilo mintis sudėties paskaityti? Tik po pirkimo?

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>