UTENOS CLASSIC alus butelyje ir skardinėje skirtingo skonio?

„Noriu pasidalinti savo ir savo draugų pastebėjimais dėl naujo „Utenos Classic“ alaus. Galiu drąsiai pasakyti, kad skonis buteliuose vienas, o skardinėse – kitas. Turbūt daugiau kaip mėnesį žiūrėdamas krepšinį gėriau su draugais Utenos alų ir tuos skonio skirtumus  pastebėjau ne aš vienas. Alus skardinėje yra ženkliai kartesnis už alų butelyje.

Jeigu alų buteliuose gėrėme visai mielai, tai Utenos Classic skardinėje paliko labai prastą įspūdį, visiškai nepanašus į alų butelyje. Ar gali alaus gamintojas paaiškinti, kodėl tas alus vienodu pavadinimu taip skiriasi? Gal jį pilsto kur Estijoj, kaip buvo įprasta su Utenos Auksiniu? Beje, kad nekiltų daug klausimų, alų gėrėm vienodai atšaldytą, vienodos temperatūros. Ačiū, jei atsakysit!“,- nevartok.lt rašė Juozas.

„Labai vertiname Jūsų aktyvumą ir tai, kad kilus klausimams dėl alaus kokybės kreipėtės į mus. Atsakome, kodėl Jums atrodė, kad skyrėsi gerto alaus skonis. Tara – skardinė ar butelis – tam įtakos neturi. Gali būti, kad ragavote skirtingų gamybos partijų alų, minimaliai besiskiriantį kartumo rodikliu. Skonio receptoriai ir skonio suvokimas yra labai individualus dalykas. Kartumo svyravimus jaučia mažesnė dalis žmonių. Tikėtina, kad jūs esate iš tų, kurie turi gebėjimą skirti subtilius kartaus skonio svyravimus.

„Utenos Classic“ gaminamas ir išpilstomas tik „Utenos alaus“ darykloje, niekur kitur. Kiekviena jo partija yra tokia pati, tačiau, natūralu, būna minimalių skonio svyravimų. Kiekvieno skonio atspalvio rodiklis turi savo leistinus nuokrypius, parinktus būtent taip, kad, tiek minimali, tiek maksimali reikšmė neturėtų didelės įtakos skoniui ir jis liktų atpažįstamas kiekvienoje partijoje. Pavyzdžiui, Jūsų minimas kartumas priklauso nuo apynių. „Utenos Classic“ alaus partijoms leidžiamas kartumo nuokrypis yra lygus 1 vienetui (palyginimui, kitam alui – 4 vienetai).

Apskritai skirtinga tara (butelis ar skardinė) savaime įtakos nedaro ir kitoms alaus skonio savybėms. Tačiau alaus skonis gali pasikeisti, jei alus parduotuvėje laikomas netinkamomis sąlygomis ar netinkamai vartojamas. Apie tai plačiau paskaityti galite čia: http://www.dzuljetosblogas.lt/index.php/tinklarastis/stiklinis-butelis-ar-skardine/93?list_page=2&year=all&month=all

Tikiuosi, išsamiai atsakiau į Jūsų klausimą. Maloniai prašome kreiptis iškilus ir kitiems klausimams apie alaus vartojimą ar kokybę“, – nevartok.lt pasakojo „Utenos alaus“ daryklos gamybos vadovė Dalia Jočytė.

Dėkojame Juozui už klausimą ir nuotraukas.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Komentarai (2)

  1. Tomas:

    O jus vis del to paziurekit , ant skardines kur pagamintas , nes Svyturio – Utenos alus yra gaminamas tiek Latvijoje, tiek Estijoje , tai ir bus atsakymas del ko skiriasi skoniai, o ka jie cia sneka apie gamybos partiju skoni, tai visiskas briedas, nes tada butumet gave ir buteliuose kartesni kitos partijos alu.

    • Raimis:

      Galiu labai paprastai paaiškinti, kodel alus skardinėse yra kitokio skonio, nei butelyje ar statinėje (KEG). Tai daugiausiai įtakos turi pasterizavimas. Statinėje alus dažniausiai iš vis nėra pasterizuojamas, alus butelyje yra pasterizuojamas ir tada supilstomas i butelius, o skardinėse – alus pasterizuojamas, supilstomas ir tada visos skardinės supilstytos ir uždarytos dar karta yra pasterizuojamos karštoje vonioje. Konkrečiu atveju apie tai, kuri įmonė kaip daro nežinau, tačiau yra įprasta daryti taip.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>