Turkiško suklastoto medaus rasta ir Lietuvoje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja gavus informacijos apie medaus klastojimo atvejį, išaiškintą Švedijos atsakingų pareigūnų, pradėtas tyrimas dėl prekybos šiuo produktu Lietuvos rinkoje.

Švedijos pareigūnai nurodo, kad tyrimas dėl turkiško medaus „Midyat Honung“, klastojimo pradėtas, nustačius, kad medumi pavadintas produktas iš tiesų buvo pagamintas iš cukraus (fruktozės ir gliukozės) sirupo ir kvapiųjų medaus medžiagų. Tyrimo metu Švedijoje nustatyta, kad minėtu produktu prekiauta Švedijoje ir Suomijoje, tačiau nedidėlį suklastoto medaus kiekį (11 kg) iš didmenininko Švedijoje įsigijo mažmeninės prekybos įmonė UAB „Užuolaidų aura“ (Kalvarijų g. 24 A, Vilnius).

Atsižvelgiant į gautą informaciją, Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradėjo skubų atvejo tyrimą. Nustatyta, kad Lietuvos rinkoje išplatinti iš viso 24 stiklainiai medaus „Midyat Honung“ išfasuoto po 460 g (produkto partijos Nr. 24126/11017/21017, tinkamumo vartoti terminas 2014-12-24/2014-10-01/2014-10-02). Prekiautojui nurodyta surinkti medaus klastotes iš rinkos.

Pažymėtina, kad minėtas produktas grėsmės sveikatai nekelia, tačiau klaidina vartotojus dėl maisto produkto sudėties ir kilmės. Medumi gali būti vadinamas tik produktas naminių bičių gaminamas iš augalų nektaro ar augalų išskyrų, kurias bitės surenka, perdirba, papildydamos specifinėmis savo medžiagomis, suneša į korius, padeda išgarinti drėgmę ir palieka koriuose subręsti. Cukraus tirpalas medumi negali būti vadinamas.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Komentarai (1)

  1. Cesarius ( Vilnietis ):

    Kodėl niekas netikrina Kiniško medaus , girdėjau , kad jis maišytas su fruktoze , gliukoze ir kvapais , padažytas . Kartą aptiko Lietuvoje tipo tinka tik konditeriniam naudojimui .? ! Kaip suprasti valgyt netinka o tortus daryti galima .? ! Dabar visur apgaudinėja , o patys pirkėjai turi aiškintis kur kas ? !

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>