Taupieji vis dar valgo suvytusias ir sudygusias daržoves

Kostas iš Kauno klausia: „rudenį nusipirktos bulvės jau ėmė vysti ir dygti. Suvyto ir morkos su burokėliais. Ar dar galima jas valgyti, ar yra išlikusi bent kokia maistinė vertė? Ar geriau senas daržoves tiesiog išmesti? Ar galima valgyti sudygusias senas bulves? Kokia jų maistinė vertė? Kaip pakinta senos daržovės pavasarį? Kokie yra požymiai, kad senas daržoves jau reikia išmesti?

„Ne tik skaniausi, bet ir vertingiausi yra švieži vaisiai ir daržovės. Juose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų, žmogaus organizmui būtinos ląstelienos.

Vaisiuose ir daržovėse yra daug vandens (74,5–89,0 g/100 g), mažai baltymų ir riebalų. Jie yra labai naudingi žmogaus organizmui. Vaisiuose ir daržovėse yra daug angliavandenių, iš jų daugiausia cukrų, skaidulinių medžiagų.

Daržovėms, laikomoms per žiemą, labai svarbios tinkamos sandėliavimo sąlygos – oro drėgnumas, ventiliacija, apsauga nuo saulės šviesos ir pan.

Dažniausiai pasitaikanti buitinių sandėlių pro, kuriuose saugomos daržovių ir vaisių atsargos – sausos ir prastai vėdinamos patalpos. Sausoje aplinkoje daržovės ir vaisiai praranda vandenį ir suvysta. Tokios daržovės ir vaisiai netenka ne tik vandens, bet ir dalies vitaminų, ypač vitamino C, vis dėlto dalis vitaminų, mineralinių medžiagų ir maistinės medžiagos išlieka. Pradėjusių vysti daržovių ir vaisių pakinta ne tik prekinė išvaizda, taip pat šiek tiek pakinta ir skonio savybės.

Tokios daržovės yra tinkamos gaminti sriubas, troškinius, košes ar kepimui.  Pavasariop rūsiuose laikomos bulvės ne tik suvysta, bet ir pradeda dygti. Tai ne tik kosmetinis defektas, ir nors pavojaus sveikatai tokios bulvės nekelia, tačiau  yra netekusios dalies jų maistinių medžiagų, dalis jų sudėtyje buvusio krakmolo yra virtę cukrumi, todėl tokios bulvės įgauna salstelėjusį skonį. Kuo didesni daigai, tuo daugiau maistinių medžiagų iš gumbo jie pasisavina, tuo labiau bulvės gumbas vysta.

Yra keletas būdų kaip užkirsti kelią bulvių sudygimui: nelaikykite bulvių drėgnoje vietoje, bulvės turėtų būti laikomos gerai vėdinamoje patalpoje, šilta patalpos temperatūra taip pat gali paskatinti bulvių dygimą. Tačiau jei bulvės vis dėl to sudygo, rekomenduojama ne tik nulaužti dygstantį ūglį, bet ir išpjauti nedidelę dalį bulvės ties ūglio buvimo vieta. Pradėjusias dygti bulves rekomenduoja suvartoti kuo greičiau.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad pradėjusios dygti bulvės nebūtų pažaliavusios, nes tokios bulvės maistui netinkamos. Pažaliavusioje bulvėje susidaro kenksminga medžiaga – solaninas ir nors tokios bulvės gali būti naudojamos sėklai, tačiau maistui jų vartoti nereikėtų.

Reikėtų nevartoti daržovių, kurios yra pažeistos kenkėjų, yra pakitusios spalvos bei turi pašalinį kvapą ar skonį, tokios daržovės gali sukelti sveikatos sutrikimus. Bendras patarimas gelėtų būti – jei kilo abejonių ar daržovė dar tinkama maistui, geriau ją tiesiog išmesti“, – nevartok.lt pasakojo Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėjos pavaduotoja Evelina Venckevič.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , ,

Komentarai (2)

  1. PoP:

    reto šlykštumo nuotrauka 🙁

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>