Šventinė loterija – kaip nenusipirkti vyniotinio su kvapeliu

„Esu ne kartą nusipirkusi skirtinguose prekybos centruose vyniotinį su kvapeliu. Kai trūko kantrybė pradėjau juos gamintis pati namuose. Reikėtų būti labai atsargiems perkant vyniotinius parduotuvėje“, – nevartok.lt rašė Jolanta.

Ar iš tiesų prekybos centruose rizikinga pirkti vyniotinius? Ar yra reikalavimai vyniotiniams (vištienos, kiaulienos, maltos mėsos)?  Kaip vartotojams atskirti šviežią vyniotinį, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis šį produktą?

„Mėsos vyniotinis – tai gabalais supjaustytos, sumaltos ar kitaip paruoštos mėsos, susuktos į ritinį kartu su kitomis sudedamosiomis dalimis, gaminys, kurio gamybos metu dažniausiai taikomas terminis apdorojimas (virimas, kepimas, rūkymas karštais dūmais). Jei mėsos vyniotiniai gaminami Lietuvoje, jie turi atitikti  Lietuvos standarto LST 1919 „Mėsos gaminiai“ kokybės, ženklinimo, gabenimo ir laikymo temperatūrinių rėžimų  reikalavimus.

Standartas pagal  mėsos gaminių (tame tarpe ir mėsos vyniotinių priklausomai nuo jų terminio apdorojimo būdo) kokybės rodiklius, suskirsto juos į rūšis (aukščiausią, pirmą ir antrą) priklausomai nuo gamybai panaudojamų žaliavų rūšies ir kokybės, jų maistinės vertės.

Yra nustatyti ir mėsos vyniotinių kokybės rodikliai – mažiausias leidžiamas mėsos baltymų kiekis, didžiausias leidžiamas drėgmės kiekis. Pirmos rūšies mėsos vyniotiniuose mėsos pakaitalų (pvz. sojos baltymų) kiekis ribojamas iki 2 proc. masės, krakmolo gali būti nuo 2 iki 3 proc. Antros rūšies mėsos vyniotiniuose mėsos pakaitalų kiekis gali būti ne didesnis kaip 2 proc., krakmolo kiekis neribojamas, tačiau jo kiekį proc. privalu nurodyti vyniotinio sudėties ženklinime.

Pagal standartą aukščiausios rūšies mėsos gaminiai turi būti gaminami tik iš mėsos žaliavos, nenaudojant augalinės ar gyvūninės kilmės mėsos pakaitalų, maisto užpildų bei mechaniškai atskirtos mėsos.

Standarto reikalavimai  ne tik įpareigoja gamintojus pagerinti mėsos gaminių kokybę,  pirkėjas yra geriau informuotas apie produktą ir gali paprasčiau jį išsirinkti. Be to, vartotojui suteikiama garantija jog rinkdamasis ir mokėdamas už aukštesnės kokybės pirkinį, pirkėjas neabejotinai gauna kokybiškesnį produktą.

Pvz. aukščiausios rūšies virto vyniotinio drėgmė neturi būti didesnė kaip 73 procentai, o mėsos baltymų kiekis negali būti mažesnis kaip 14 procentų. Tuo tarpu  antros rūšies  virto vyniotinio drėgmė gali siekti 78 procentus, o mėsos baltymų  gali būti tik 9 procentai.

Mėsos vyniotiniai yra greit gendantis maisto produktas ir jų tinkamumo vartoti terminai priklauso nuo jų gamybos higienos sąlygų, gamybos technologijos proceso, gamybos žaliavų, pagaminto produkto laikymo sąlygų. Tinkamumo vartoti terminas tos pačios rūšies maisto produktams gali būti  skirtingas. Tinkamumo vartoti terminus, įvertinęs visas mėsos gaminių gamybos sąlygas (ypač gamybai naudojamų žaliavų rūšis ir jų apdorojimo ypatybes), nustato pats gamintojas.

Termiškai apdoroti mėsos gaminiai (tame tarpe mėsos vyniotiniai) turi būti laikomi 0 – +60C temperatūroje. Renkantis  mėsos vyniotinius, kaip ir kitus mėsos gaminius vartotojui   svarbu atkreipti dėmesį  į jų juslinius rodiklius – išvaizdą, konsistenciją, kvapą, jeigu yra galimybė, ir skonį.

Vartotojui rekomenduojama atidžiai perskaityti visą informaciją apie mėsos produktą ženklinime, atkreipti dėmesį į jo sudėtį, tinkamumo vartoti terminą, laikymo sąlygas.

Nereikėtų rinktis mėsos vyniotinių, besibaigiant jų tinkamumo vartoti terminui, laikomų aukštesnėje nei +60C temperatūroje, o taip pat nepaženklintų ar sveriamų, kurie laikomi ne šaldymo vitrinose,  padėkluose ant vitrinų ar stelažų,  parduotuvėse, kuriose nesilaikoma higienos reikalavimų, ypač prekiaujant nepakuotais sveriamais maisto produktais.

Jei vartotojas nusiperka netinkamos kokybės, turintį gedimo požymių maisto produktą ar pastebi, kad pasibaigęs maisto produkto tinkamumo vartoti terminas, jis nedelsiant gali kreiptis į parduotuvės, kurioje įsigijo nekokybišką produktą, administraciją, ar prekyvietės pardavėją, kad jam būtų grąžinti  pinigai arba produktas pakeistas kokybišku“, – nevartok.lt sakė VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji  specialistė Viktorija Septilkienė .

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Komentarai (2)

  1. Neperkantis:

    Tik visiškas tinginys gali pirkti kažką panašaus 😀

  2. renata:

    Jei moteris nemoka pagaminti vyniotinio su tokia moterim nereikia kartu…valgyt…

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>