Sukaupti kiaušiniai po Velykų gali atnešti bėdą

„Kiek pamenu, mūsų močiutės namuose ilgą laiką būdavo saugomi po Velykų likę gražesni ir puošnesni margučiai. Išrinkdavome gražiausius raštus, spalvas ir padėdavome juos į vazą indaujoj. Nežinau, kiek metų močiutė juos sugebėdavo išsaugoti, bet mus, vaikus, visuomet drausmindavo, kad jų neliestume ir su jais nežaistume. Manau, ji tiesiog bijodavo baisaus kvapo, kuris pasklistų sudaužius seną kiaušinį.

Bet įdomu, ar apskritai nekenksminga sveikatai ilgai laikyti virtą kiaušinį kambario temperatūroje? Ar jis, net ir neįskilęs, neteršia oro?“, – nevartok.lt klausė uteniškė Edita.

Kokie pavojai tyko nuo perlaikytu kiausiniu, kokie apsinuodidijimai gresia?
Ar tos dujos (supuvusių kiaušiniu smarvė) yra pavojinga?
Kaip atpažinti, kad kiaušiniai jau sugedę ir netinkami valgyti? Per kiek laiko virtus kiaušinius reikia suvartoti?
Kas lieka lukšto viduje perlaikius kiaušinį dvejus ar trejus metus, nes pasitaiko ir tokių atvejų?

„Kiaušiniai, kaip baltymais turtingas produktas, nors ir termiškai apdoroti yra palanki terpė mikroorganizmų vystymuisi, todėl prasidėti baltymų amonifikacijai (puvimui) rizika yra gana didelė. Reikėtų žinoti, kad kuo kiaušiniai yra mažiau termiškai apdoroti (t.y. kuo trumpiau virti ar kepti), kuo aplinkos temperatūra aukštesnė, tuo greičiau šis procesas vystosi.  Labiausiai pavojingi tokie atvejai, kai kiaušinyje virimo metu nesunaikinamos ten buvę bakterijos, kurios nepilnai išvirtame kiaušinyje toliau gali vystytis.

Saugant kiaušinius netinkamoje temperatūroje, kiaušiniai ima gesti – juose prasideda puvimo procesas. Puvimą sukelia įvairių grupių organizmai: aerobinės ir anaerobinės bakterijos, grybai, mielės, aktinomicetai. Optimaliausia daugumos puvimą sukeliančių mikroorganizmų vystymuisi temperatūra yra nuo 36 iki 50 0 C. Veikiant  mikroorganizmų baltymus skaidantiems fermentams, kiaušinio baltymai skyla iki peptonų, peptidų ir amino rūgščių. Vėliau šie dariniai oksiduojasi, ypač jei kiaušinio lukštas pažeistas, iki galutinių produktų: amoniako, anglies dioksido, sieros vandenilio, vandens. Jei kiaušinio lukštas nepažeistas, puvimo proceso metu jame susidaro tarpiniai skilimo produktai – įvairios organinės rūgštys, aminai, alkoholiai, merkaptanai, skatolas, indolas ir kt. Daugelis šių medžiagų yra nuodingos ir turi išskirtinai nemalonų kvapą.

Nemaloniausią kvapą dažniausiai sukelia sieros vandenilis ir kiti tarpiniai baltymų skilimo produktai. Tačiau nedidelė puvimo medžiagų koncentracija  patekusi į patalpos orą negali sukelti pavojaus žmonių sveikatai.

Deja, negalima atpažinti ir vizualiai įvertinti, kokia mikroorganizmų rūšis ir kiek jų kiaušiniuose prisidaugino ir ar kiaušiniai dar tinkami maistui. Todėl virtų kiaušinių nepatariama laikyti ilgiau kaip 2 paras, laikant kambario temperatūroje, o šaldytuve – iki 3 parų.

Tikrinant žalių kiaušinių šviežumą liaudyje paplitęs metodas – kiaušinio panardinimas į druskos tirpalą (80 g druskos + 1 l vandens). Iki 6 parų nuo padėjimo kiaušinis gulės tokio tirpalo dugne, jeigu  bukas galas nuo dugno pakyla 45 0 kampu, galima spręsti, kad nuo padėjimo jau praėję 7-10 dienų, jeigu panardintas kiaušinis išlaiko vertikalią padėtį buku galu į viršų  – jam apie 11-12 dienų, jeigu plaukia vandenyje – 13-17 dienų, jeigu bukas galas išsikiša iš vandens praėję daugiau nei 17 dienų nuo padėjimo ir tokį kiaušinį jau derėtų vartoti atsargiai ir net jei jis iš pažiūros neatrodo sugedęs – gerai jį išvirti ar iškepti.

Reikėtų žinoti, kad paprastai nerekomenduojama žalių kiaušinių saugoti ilgiau kaip 28 dienas.

Vanduo išgaruoja, išlieka tarpiniai skilimo produktai įvairūs peptonai, organinės rūgštys, aminai, merkaptanai. Jeigu mikroorganizmų vystymuisi nebuvo palankių sąlygų (esant mažai aplinkos drėgmei ir aukštai temperatūrai) kiaušinio turinys gali išdžiūti ir mumifikuotis“, – nevartok.lt pasakojo VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausias veterinarijos gydytojas Jonas Stanius.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: ,

Komentarai (3)

  1. bezdzius:

    tai likusius kiausinius reikia paduoti duju gamybai

  2. gediminas:

    nereiketu ismest nesuvalgytu velyku kiaisiniu,o is ju galima gan laisvai ir paprastai pasigamint bezdalu

  3. gediminas:

    is virtu kiausiu kutryniuku galima lengvai pasigaminti bezdalu,reikia tik kiausiuku tryniukus uzdengus laikyt,laikyt galima gan ilgai.Pas mus jau ilgiau kaip menesi is tryniuku virtu jau gaminasi bezdalai,atidengi indeli ir bezdalai pasklinda.Tik dar nezinoma kaip tai ilgai toliau bus,gal net ir istisus metus visus.Is visu nurasytu,sugedusiu kiausiuku,taip pat ir zaliu nevirtu,gaminami bezdalai

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>