Stevija – vienur leidžiama, kitur – draudžiama

gėrimas pasaldintas stevija

„VMVT uždraudė stevijos lapus, bet stevija yra gėrimuose, kurie parduodami prekybos centruose ir pan. Kuo stevija skiriasi? Ar cukraus pakaitalas draudžiamas? Kuo skiriasi lapai ir pvz. gėrimai, kuriuose yra stevijos?“,- nevartok.lt klausė stevijos lapais prekiauti ketinęs verslininkas Robertas.

Stevija (Stevia rebaudiana) iš Paragvajaus kilęs augalas, priklausantis astrinių šeimai. Steviolio glikozidai saldžiosios medžiagos, esančios stevijos lapuose. Yra daug steviolio glikozidų rūšių, tačiau dažniausi du tipai: steviozidas ir rebaudiozidas A.

Iš stevijos pagaminti saldikliai plačiai vartojami Japonijoje, kitose Azijos šalyse, JAV, Pietų Amerikos šalyse nealkoholinių gėrimų, konditerijos pramonėje ir kt.

Išdžiovinti stevijos lapai mirkomi vandenyje, kad išsiskirtų saldžioji medžiaga rebaudiozidas A. Po to ši medžiaga išgryninama keliais perdirbimo etapais ir taip gaunamas stevijos ekstraktas, sudėtyje turintis 97 proc. rebaudiozido A. Šis natūralios kilmės saldiklis iki 200 kartų saldesnis už cukrų. Pavyzdžiui, vos 0,5 g steviolio glikozido yra lygu 100 g įprasto cukraus.

Kiekvienam mažai kalorijų turinčiam ir kalorijų neturinčiam saldikliui būdingos tam tikros savybės: iš stevijos išgauti steviolio glikozidai – tai kalorijų neturintis natūralios kilmės intensyvios saldinamosios galios saldiklis.

Nors kai kuriose šalyse gėrimai ir maistas saldinami tiesiog stevijos lapeliais, Europos Sąjungoje leidžiama prekiauti tik steviolio glikozido (rebaudiozido) produktais – t.y. įprasto pavidalo saldikliais, kurių saugumas yra patvirtintas moksliškai.

Kokiomis sąlygomis steviolio glikozidai buvo patvirtinti kaip priedas?

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) 2010 m. paskelbė mokslinę nuomonę (išvadą), kad šis saldiklis nėra kancerogeniškas, genotoksiškas arba susijęs su toksiškumu reprodukcijai (vystymuisi), ir buvo nustatyta 4 mg/kg kūno masės per parą leistina paros dozė.

„Pažymėtina, kad vadovaujantis 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1333/2008 dėl maisto priedų (OL 2008 L 354, p. 16) 23 straipsniu turi būti nurodomas kiekvieno maisto priedo, taip pat ir saldiklių, pavadinimas ir E numeris arba prekinis pavadinimas, kuriame nurodytas kiekvieno maisto priedo pavadinimas ir E numeris. Pavyzdžiui, nealkoholinio gėrimo etiketėje ženklinime neteisingai nurodyta „stevia (augalinis bekaloris saldiklis)“, o turėtų būti saldiklis E 960 steviolio glikozidas“,  – nevartok.lt komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos  Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Algimantas Lipnickas.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , , ,

Komentarai (3)

  1. Auginu stevijos ir lipijos daigus. Norintiems įsigyti šiuos nuostabius augalus, galėčiau pagelbėti Jeigu domina rašykiti el. adresu: darius.voisnis@gmail.com arba skambinkit 867379044. Papildoma informacija tinklapyje (stevija.webege.com)

  2. Daiva:

    Sveiki. Kokiu pavidalu ir už kokią kainą parduodate? Koks pirkimo/ pristatymo būdas? Ačiū.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>