Riebiausias padažas – majonezas

„Majonezo gausa prekybos centruose stebina. Tiek daug rūšių, kad sunku susigaudyti ir išsirinkti geriausią. Nei ant vieno iš jų nenurodyta rūšis, o juk aliejų į majonezą, neabejotinai, gamintojai deda įvairiausių rūšių. Negi visus juos ragauti“, – nevartok.lt klausia Dalia.

Majonezai priskiriami emulsintų padažų grupei. Jie gaminami iš sudėtinių komponentų: augalinio aliejaus, kiaušinių ar jų produktų, pieno produktų, cukraus, druskos, garstyčių, acto, maisto priedų ir vandens. Pagal rūšingumą majonezai neskirstomi.

Majonezas – riebus, sotus, kaloringas padažas, vartojamas skoniui pagerinti.

Priklausomai nuo majonezo riebumo, jo sudedamųjų dalių sąraše gali dominuoti aliejus (aukštesnio riebumo majonezui) arba vanduo (mažesnio riebumo majonezui). Majonezui gaminti naudojami vištų kiaušinių tryniai, tačiau toks majonezas bus kartu ir brangesnis. Be to majonezų gamybai gali būti naudojami kiaušinių milteliai, kiaušinių trynių milteliai. Gaminio rūgštingumui užtikrinti gali būti naudojamas fermentinis actas, vyno actas, spirito actas, t.y. natūralūs maisto produktai, arba pigesniam gaminiui pagaminti leidžiama naudoti acto rūgštį E 260, pieno rūgštį E 270, citrinų rūgštį E 330. Emulsiklių, stabilizatorių funkcijai atlikti, t.y. apsaugoti gaminį nuo susisluoksniavimo į atskiras frakcijas, naudojama ksantano derva E 415, guaro derva E 412, krakmolas (vieni gamintojai vadina pakeistų savybių krakmolu, kiti – modifikuotu krakmolu. Modifikuotas krakmolas – tai medžiagos, gautos vieną ar kelis kartus chemiškai paveikus krakmolą, kuris galėjo būti apdorotas fiziškai arba fermentais, taip pat galėjo būti praskiestas rūgštimis ar šarmais arba išbalintas).

Majonezų gamybai naudoti leidžiami įvairūs maisto priedai: antioksidantai, konservantai, dažikliai, saldikliai. Dažniausiai iš konservantų grupės naudojamos sorbo ir benzoinės rūgštys, dažikliai – karotenai ar jų ekstraktai.

Prekybos įmonėje kaskart pravartu susipažinti su majonezo ženklinimo etikete, perskaityti etiketėje visą gamintojo nurodytą informaciją, tuomet vartotojas turės galimybę pasirinkti majonezo rūšį pagal ženklinimo etiketėje nurodytą riebalų kiekį ir produkto kaloringumą, sudedamąsias dalis. Siūloma vartotojui rinktis kuo natūralesnių ingredientų turintį produktą.

Alergiškiems vartotojams siūloma vengti majonezo, kurio sudėtyje yra kiaušinių, pieno, garstyčių, sojos.

Dažniausiai užduodami klausimai:

1. Koks majonezo tinkamumo vartoti terminas?

Gamintojas tinkamumo vartoti terminą nurodo ant majonezo pakuotės ar ženklinimo etiketėje. Dažniausiai tai yra 6 ar 7 mėn. Majonezas turėtų būti laikomas vėsiai: 0-6°C temperatūroje.

2. Kokį kiekį majonezo rekomenduojama vartoti per dieną?

Kadangi majonezas yra palyginti kaloringas, sotus padažas, tai per parą jo turėtume suvartoti ne daugiau kaip 1-2 valgomuosius šaukštus.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Komentarai (1)

  1. PoP:

    vienas sunkiausių atsisakyti produktų…..

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>