Prekybos centruose parduodamos bulvės kelia įtarimų dėl kokybės

„Ūkininkai gyrėsi geru bulvių derliumi. Tačiau prekybos centruose sudėtinga rasti kokybiškų gražių bulvių. Po paskutinio apsilankymo RIMI pasibaisėjau jų parduodamomis bulvėmis. Internete gausu žmonių skelbimų, perkančių pašarines bulves.Gal ir prekybos centrai prekiauja pigesnėmis pašarinėmis bulvėmis?“, – nevartok.lt skundėsi Algirdas.

Tad klausiame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, ar prekybos centrai gali prekiauti pašarinėmis bulvėmis?

„Nėra tokio suskirstymo kaip maistinės ir pašarinės bulvės. Visų veislių valgomosios bulvės gali būti naudojamos tiek maistui, tiek ir gyvulių šėrimui. Tačiau į rinką tiekiamoms, žmonių maistui skirtoms bulvėms yra nustatyti ir Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro patvirtinti Maistinių bulvių kokybės reikalavimai. Šie kokybės reikalavimai taikomi paruoštoms realizuoti maistinėms bulvėms  išaugintoms iš Solanum tuberosum L. veislių.

Lervų išgraužų neturi būti daugiau kaip 2 proc. I klasės ir ne daugiau kaip 5 proc. II klasės maistinėse bulvėse.

Bulvės, neatitinkančios antros (žemiausios) klasės reikalavimų negali būti tiekiamos prekybai žmonių maistui ir yra  skirtos  pašarams arba perdirbimui.

2012 metais teritorinės VMVT  atliko prekybos centruose, turgavietėse bei prekybos vietose 410 patikrinimų, kurių metu buvo vertinama maistinių bulvių kokybė. Iš viso patikrintos 42 tonos bulvių, iš jų kokybės reikalavimų neatitiko 12,8 % vertintų bulvių.

Pažeidimų struktūra: spalvos defektai (pažaliavę) -1,9% , ligos ir puviniai- 0,4%, fiziologiniai trūkumai – 3,2%. Kiti pažeidimai (mechaniniai gumbų pažeidimai, bulvės apvytusios, žemėtos, pažeistos lervų išgraužų ar matomos smūgio dėmės) sudaro apie 7,3% pažeidimų .

Rinkoje buvo tikrinamos bulvės iš Lenkijos, Ispanijos, Italijos, Egipto, Maroko, Latvijos, Prancūzijos bei išaugintos Lietuvoje. Patikrinimo metu kokybės pažeidimų dažniausiai buvo aptinkama lietuviškose bulvėse“, – nevartok.lt aiškino VMVT  Maisto skyriaus vyriausias specialistas Franc Komarovski.

Vartotojai neretai susiduria su dar viena problema sandėliuodami nusipirktas bulves.

Kodėl kai kurios bulvės viduryje žiemos ima ruduoti, atsiranda rudų plėmų iš vidaus? Dėl kokių priežasčių – laikymo sąlygų ar trąšų naudojimo?

„Priežastimi gali būti tam tikros bulvių ligos, netinkamos bulvių sandėliavimo sąlygos ( t.y. per  aukšta temperatūra ir bloga ventiliacija). Netinkamai saugomų bulvių gumbus greičiau apninka bulvių ligos, jos greičiau plinta ir pasireiškia intensyviau, atsiranda puviniai kaip iš išores, taip pat ir iš vidaus.

Reikia pabrėžti, kad tręšimas tiesiogiai įtakoja bulvių atsparumą ligoms ir lemia maistines bulvių savybes. Jei bulvės auginimo metu pertręšiamos azotinėmis trąšomis, jos mažiau atsparios ligoms, yra jautresnės saugojimo sąlygoms ir blogiau išsilaiko sandėliuose. Prastėja ir maistinės tokių bulvių savybės“, – sakė Franc Komarovski.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: ,

Pakomentuok. Būk pirmas!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>