Prekeiviai bando ir sukčiauti ir apgaudinėti daržovių pirkėjus

Išaugus daržovių paklausai vis dažniau pasigirsta kalbų, kad prekeiviai įžūliai apgaudinėja pirkėjus.Nevartok.lt skaitytojų abejones patvirtino ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

VMVT  Maisto skyriaus vyriausias  specialistas Franc Komarovski sutiko atsakyti į nevartok.lt klausimus. Skaitytojams tai padės geriau suprasti, kokiomis daržovėmis prekiaujama ir kokie pavojai tyko pirkėjų.

Turguose gausu daržovių. Kaip jos yra tikrinamos, kaip tikrinama jų kilmė?Pvz. mūsų žiniomis olandiški ridikėliai parduodami, kaip lietuviški ir netgi lenkiškos salotos parduodamos, kaip lietuviškos.

2012 m. (01-05 mėn.)  teritorinės VMVT turgavietėse atliko 613 šviežių vaisių ir daržovių patikrinimų, patikrinta 10328 kg šviežių vaisių ir daržovių, iš kurių prekybos standartų reikalavimų, dėl kokybės, neatitiko 9%. Ženklinimų reikalavimų neatitikimai sudaro 95,2%. Patikrinimo metu  sustabdyta 970 kg  vaisių daržovių realizaciją dėl  kokybės neatitikimų. Turgavietėse dažniausiai pasitaikantys pažeidimai: šviežių vaisių ir daržovių kainų etiketėse pirkėjui nenurodoma visa privaloma būtina informacija (kilmės šalis, kokybės klasė, veislė) arba ji nurodoma neteisingai, neišsaugomos ženklinimo etiketės, nepateikiami įsigijimą patvirtinantys dokumentai, produkcija neatitinka prekybos standartų reikalavimų. Taip pat nustatomi higienos pažeidimai – produkcija tiesiogiai laikoma ant grindų.

2012 m. turgavietėse daugiausiai nepaženklintų vaisių, daržovių buvo nustatyta: lietuviškų bulvių-3290 kg, lenkiškų obuolių 1726 kg, lenkiškų pomidorų 632 kg, ispaniškų braškių 139 kg, itališkų ir lietuviškų  salotų 100-144 kg.

Pažymime, kad teritorinės VMVT atlieka bendrus vaisių, daržovių patikrinimus su kitomis valstybinėmis institucijomis.  2012 m. gegužės mėnesi Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai kartu su Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistais patikrino naktinę prekybą šviežiais vaisiais ir daržovėmis turgavietėje UAB „Prekybos bazė urmas“, Pramonės pr. 16/Elektrėnų g. 7C, Kaune. Tikrinimo metu atlikti patikrinimai 16 prekybos vietų (iš jų 8-ose prekybą vykdė ūkininkai), kuriose įvertinta 21340 kg šviežių vaisių ir daržovių atitiktis prekybos standartams, atsekamumas. Nustatyta, kad dalis parduodamos produkcijos neženklinta, ne visiems vaisiams ir daržovėms pateikti įsigijimą patvirtinantys dokumentai, todėl du prekiautojai iškviesti į Valstybinę mokesčių inspekciją dėl dokumentų pateikimo. Bendri patikrinimai buvo atlikti Klaipėdoje, Vilniuje, Marijampolėje. Prasidėjus šviežių vaisių ir daržovių sezonui, ypatingai braškių, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos griežtina realizuojamų vaisių ir daržovių prekybos kontrolę rinkoje, ypatingas dėmėsis  skirtas įvežtoms iš Lenkijos braškėms.  Tikrinamas ne tik braškių kokybiniai rodikliai, bet ir jų užterštumas pesticidais.

Ar daržovės iš užsienio yra prastesnės kokybės už lietuviškas? Ar jos apdirbamos priedais, kurie  leistų ilgiau išsilaikyti šviežioms?

2012 m. atliktais patikrinimais nustatyta, kad lietuviška vaisių, daržovių produkcija rinkoje dėl kokybės neatitiko standartų reikalavimų 16 proc., o įvežtų iš kitų valstybių vaisių ir daržovių kokybės  neatitikimai sudarė 6 procentus. Reikia pažymėti, kad lietuviški vaisiai, daržovės yra mažiau mechaniškai pažeisti, nesuvytę, neapdoroti konservantais, maisto priedais. Įvežtiniai vaisiai ir daržovės, ypatingai citrusiniai, norint juos kuo saugiau transportuoti ir išlaikyti tinkamos prekinės išvaizdos, beveik kiekviena siunta yra apdorojama leistinais organiniais arba cheminiais konservantais.

Tuo tarpu nemažas kiekis lietuviškos vaisių, uogų, daržovių produkcijos į rinką patenka iš ekologinių ūkių, juose nenaudojami cheminiai pesticidai ar konservantai.

Ar galima atskirti, kurios daržovės lietuviškos, o kurios atvežtinės?

Atvežtines daržoves ir vaisius nuo lietuviškų galima atskirti pagal prekinę išvaizdą, surūšiavimą, įpakavimą bei ženklinimo informaciją. Taip pat, perkant turguje pirkėjai turėtų žinoti, kad lietuviškomis daržovėmis ar vaisiais prekiaujantys ūkininkai ar sodininkai su savimi turi turėti atitinkamai ūkininko ar sodininko pažymėjimą, namų valdos savininko liudijimą. Jei prekiautojas parduoda labai plataus asortimento vaisius ir daržoves, tuomet dažniausiai sunku tikėtis, kad visa produkcija užauginta viename ūkyje, išskyrus žinoma didžiuosius ūkius tokius kaip „Kietaviškės“ ar pan.  Vis dėlto pagrindiniai atpažinimo kriterijai – teisingas produkcijos ženklinimas.

Ką patartų specialistai renkantis daržoves? Kaip galima atpažinti, kurios daržovės šviežios, kurios jau seniai nuskintos?

Vaisiams ir daržovėms nenustatomi tinkamumo vartoti terminai. Dėl vaisių, daržovių šviežumo reikia spręsti iš to, kada buvo nuimtas derlius, pvz. realizuojami obuoliai yra nuskinti  praeitais metais ir, sandėliuojant tinkamomis sąlygomis, juos šviežius galima išlaikyti 8-9 mėnesius. Citrusiniai vaisiai skinami iki balandžio mėn., o sandėliuojami ir realizuojami gali būti iki 3-4 mėn. po nuskynimo. Citrusinių vaisių kokybę parodo sulčių kiekis. Kitas kokybės ir sunokimo rodiklis – cukraus kiekis, jis vertinamas ankstyvuose obuoliuose, persikuose, nektarinuose, kiviuose bei vynuogėse.

Prekyboje vartotojui pateikiami daržovės ir vaisiai turi būti nepavytę, nepažeisti, nesugedę, švarūs, be kenkėjų, be pašalinio kvapo ir skonio. Vaisių, daržovių šviežumo išsaugojimas priklauso nuo augalo veislės, vaisių ar daržovių sunokimo/brandumo derliaus dorojimo metu  ir pan. Labai svarbu ir kaip vaisių ir daržovių derlius buvo nuimamas (mechaniniai pažeidžiami)  ir žinoma sandėliavimo sąlygos – temperatūra, drėgmė.

Į nevartok.lt klausimus atsakė VMVT  Maisto skyriaus vyriausias  specialistas Franc Komarovski.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , ,

Pakomentuok. Būk pirmas!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>