Prasta MOZZARELLA gali sugesti ir pakuotėje

Italijoje praėjusiųjų metų birželį buvo užregistruoti vartotojų skundai dėl sūrio Mozzarella spalvos pakitimų atidarius pakuotę. Nustatyta, kad minėtus pakitimus sukėlė Pseudomonas tolaasii ir Pseudomonas libanensis. Dideli šių bakterijų kiekiai rasti sūriuose. Jos atsirado dėl užkrėsto vandens naudojimo sūrių gamyboje.

Remdamiesi šia informacija, Vokietijos specialistai atliko poveikio sveikatai vertinimą. Pagal turimą informaciją buvo nustatyta, kad užkrėsto sūrio Mozzarella vartojimas nekelia pavojaus žmogaus sveikatai, tačiau dėl minėtų bakterijų maistas gali sugesti ir tapti netinkamu vartojimui.

Italijoje gyvenusi Mozzarellos mėgėja Ernesta nevartok.lt skundėsi, kad „lietuviška“ Mozzarella yra labai „neskani“.

„Nežinau iš ko Mozzarella gaminama Lietuvoje. Nei vienas italas jos nevalgytų ir net nepavadintų tokio gaminio Mozzarella. Žmonės yra bjauriai klaidinami“, – nevartok.lt sakė įvairių gamintojų produktus išbandžiusi Ernesta.

Šiemet apie bakterijų sukeltas problemas, moteris nieko negirdėjo. O specialistai primena: pseudomonos gali būti aptinkamos bet kurioje aplinkoje. Jos gali daugintis netgi žemoje temperatūroje. Specialistai neturi informacijos apie minėtų bakterijų sukeliamas maistu plintančias ligas ir apie tyrimus, susijusius su mikroorganizmų perdavimu žmogui. Italijoje ir Vokietijoje buvo atlikti sūrio Mozzarella mikrobiologiniai tyrimai. Tik keliuose mėginiuose buvo nustatytas pavojingas Pseudomonas tolaasii ir Pseudomonas libanensis bakterijų kiekis.

Specialistai rekomenduoja laikyti sūrį šaldytuve, žemesnėje nei +7ºC temperatūroje. Kad vartotojams ant stalo patektų kokybiškas sūris, gamintojai didelį dėmesį turėtų skirti tinkamumo vartoti termino nustatymui. Siekiant apsaugoti sūrį nuo bakterinės taršos, rekomenduojama kruopščiai laikytis higienos reikalavimų pieno melžimo, sūrio gamybos, laikymo ir transportavimo metu.

Ar visų būtinų reikalavimų laikosi mūsų pieno perdirbėjai ir vartotojams pateikia kokybiškus produktus? Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba jau ne kartą įspėjo, kad lietuviško pieno kokybė yra labai prasta, kurią privalu gerinti. Deja pieno perdirbėjai labiausiai susirūpinę tik savo pelnais.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , ,

Komentarai (2)

  1. Viktoras:

    Pritariu, Rokiskio Mozarela labai suri, privaryta chemijos.

  2. Viktoras:

    Pritariu, Rokiskio mozarela labai suri, privaryta kazkokios chemijos.Nereiketu taip vadinti surio, o rasyti surio produktas.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>