Per medaus pirkimo bumą rudenį – abejonės dėl jo kokybės

„Ar šiais laikais bitės kitokios, ar atsirado naujų rūšių? Nebesuprantu kodėl, bet vis rečiau berandu gero, tikro, šviežio medaus.“ – į nevartok.lt kreipėsi sutrikusi Živilė iš Utenos. Moteris amatų mugėje įsigijo plastikinę dėžutę šviežio medaus ir suabejojo jo natūralumu.

„Medų mėgau visada. Pamenu, nuo pat vaikystės man skaniausias desertas būdavo varškės sūrio riekelė arba šviežias agurkas su kvapnaus skysto medaus šaukšteliu. Ir vasarą nusipirktas medus paprastai skystas išlikdavo keletą mėnesių, nekeisdavo spalvos nei konsistencijos. Esu girdėjusi, kad neteisingai surinktas medus, arba toks, į kurį yra primaišyta cukraus, sukietėja. Panašu, kad tokio ir aš neseniai netyčia nusipirkau. Noriu perspėti visus, kad ragautumėte, prašytumėte sertifikato arba pirktumėte iš pažįstamų, rekomenduotų bitininkų – kietas cukruotas „medus“ tikrai nei skanus, nei sveikas.“ – pasakojo Živilė.

Nevartok.lt kreipėsi į Utenos bitininkų draugiją prašydami paaiškinti kaip išsirinkti kokybišką medų, kaip atpažinti prastos kokybės gaminį.

Lietuviškas medus – tarp kokybiškiausių Europoje

Utenos bitininkų draugijos pirmininkas Kazys Maskoliūnas teigė, jog prekybos centruose parduodamas medus toli gražu nėra tok pat kokybiškas, kaip ir perkamas iš pirmų rankų pas bitininkus. Nors pasirinkimas prekybos centruose didelis, visgi didžioji dalis parduodamo medaus yra ne aukščiausios kategorijos gaminiai. „Mūsų gamta, palyginus su kaimyninėmis valstybėmis, leidžia išgauti kokybišką medų. Kvapniausią, skaniausią ir kokybiškiausią medų bitės suneša tuose regionuose, kur yra daug natūralios augmenijos išteklių, tose vietose, kurias aplenkia intensyvi žemdirbystė. Vertinant bendrą padėtį Europos mastu Lietuviškas medus tikrai yra vienas kokybiškiausių.

Pirkdami medų nebijokite klausti pardavėjo

Jei medų perkate tiesiai iš bitininkų, nebijokite pasikonsultuoti koks tai medus, iš kokių žiedų suneštas, kurioje Lietuvos vietoje auginamos bitės. „Tikras bitininkas su malonumu leis paragauti šaukštelį medaus. Labiausiai kreipkite dėmesį į medaus kvapą: turi nebūti rūgstančio produkto kvapo. Taip pat negali būti nenatūralaus kvapo, kuris gali reikšti, jog norint pagerinti medaus išvaizdą ar kvapą buvo panaudotos neleistinos medžiagos.“ – sakė K. Maskoliūnas.

Sukietėjęs medus – toks pat kokybiškas, kaip ir skystas

„Medaus konsistencija priklauso nuo skirtingų augalų nektaro sudėtinių dalių. Vienų augalų medus yra skystas, kitų – kietas. Tačiau naudingosios medaus savybės visiškai nepriklauso nuo to, ar medus skytas, ar kietas. Pvz. lipčiaus medus yra tamsios spalvos, skystas išlieka labai ilgai, o sukietėjęs yra toks pat maistingas, kaip ir tik suneštas. Mėgstantiems skystą medų kaip tik šią medaus rušį ir rekomenduočiau.“ – teigė bitininkas.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , ,

Komentarai (3)

  1. naturalus:

    nebūtinai tas, kuris sutirštėja tai jau ir nenatūralus. Turiu 100% natūralaus, pirkau neseniai, šviežias, bet visiškai tirštas.

  2. Jonas:

    Reikia tik džiaugtis, kad medus sukietėjo, nes tai reiškia kad medus tikras. Jeigu „medus“ bus virtas iš cukraus, kaitintas ar dar su kažkuo maišytas tai nesulauksit kol sukietės. Geriausiu atveju indo dugne susidarys nuosėdos.

  3. Bitė:

    Ko tik tie pirkėjai neprimąsto. Jie vidury žiemos prašo skysto medaus. Jei greitai kristalizuojasi, tai mano , kad cukraus pridėta. Kitas nepirks medaus, nes tame kaime yra kapinės. Manau, kaip kiekvienas turime savo gydytoją, servizo meistrą pas kuriuos einame ištikus bėdai. Laikas turėti ir savo bitininką iš kurio galėsite nusipirkti gero medaus. Šiemet ir pas mus labai greitai susikristalizavo medus, nors cukraus tikrai nepylėme. Pritariu Jono komentarui.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>