Per sūri ir minkšta silkė – supuvęs produktas?

„Nusipirkau „Ocean“ silkės, natūralios ir dūmo skonio. Išmirkiau džiovintus grybus, padariau visus pagardus ir uždėjau ant silkės. O siaube, išspjovė ir vyras,  ir vaikai. Teko viską išmesti. Supratau, kad nieko per akciją negalima pirkti, viskas būna blogai – silkė pridusus, dešra su subproduktais, mėsa su kvapu  ir t.t. Nesiryžau vežti tos silkės į parduotuvę, nes nežinau ar prekybos centras ją priimtų?“, – nevartok.lt pasakojo Diana.

Tenka mums paklausti VMVT darbuotojų – ar žmogus nusipirkęs  silkės  per akcijas, kuri buvo labai sūri ir minkšta (pakuotėse)  gali ją  gražinti? Kokie yra reikalavimai silkei? Kokius priedus ir jų kiekius galima dėti į silkę? Ar druska buvo siekiama paslėpti silkės nešviežumą? Kaip atpažinti gerą ir šviežią silke? Gal geriau pirkti silkę su galvomis?

„Įsigyta silkės filė pakuotėse – tai gaminys priskiriamas žuvininkystės produktų užkandoms (pusiau prezervams) paruoštoms vartoti. Tokios užkandos gali būti gaminamos iš sūdytos, marinuotos, rūkytos žuvies arba surimi, iš termiškai apdorotos žuvies su maisto priedais (konservantais, dažikliais, saldikliais ir kt.) maisto produktais (daržovėmis, vaisiais, uogomis, grybais ir kt.) bei įvairiais prieskoniais, užpilti užpilu, arba su želatina. Užpilas gali būti marinatas, sultinys, aliejus arba pagal receptūrą paruoštas padažas. Šiuose gaminiuose druskos kiekis turi būti ne didesnis kaip 6 procentai.  Atkreiptinas dėmesys, kad silpnai sūdyta silkė, kai druskos kiekis mažesnis nei 7 proc., gali būti minkšta, bet neištižusi.

Skonis ir kvapas tokių produktų turi būti būdingas sudėtinėms dalims, todėl reikia įdėmiai perskaityti informaciją ženklinimo etiketėje apie produkto sudėtį, tuomet matoma, kokių papildomai maisto produktų ar prieskonių įdėta ir tik taip galima pasirinkti produktą pagal savo skonį. Sūdytoje silkėje su galvomis gali būti naudojami tik konservantai, daugiau jokių maisto priedų nėra, tačiau ją reikia paruošti“, – nevartok.lt aiškino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji inspektorė Janina Kondrotienė.

Apgailestaujame, kad tarnyba taip ir neatsakė, ar galima įtartiną, nekokybišką  silkę grąžinti pardavėjui. Neatsakė, ar tokiu būdu galimai buvo nuslėpti nekokybiškos silkės pėdsakai, pridedant didelį kiekį druskos.

Vienoje iš garsių žuvies perdirbimo įmonių dirbęs Valentinas nevyniojo žodžių  į vatą : „jei nusipirkote per sūrios ir minkštos silkės, jos nevalgykite. Dideliu druskos kiekiu visada bandoma paslėpti nešviežią silkės kvapą ir skonį. Jei gamintojas prifarširuoja priedų, tai ir supuvusią silkę galima parduoti, kaip gerą“. Anot Valentino, gamintojai gerai silkei niekada akcijų netaiko. “ Jei matote, kad silkė parduodama pigiau, žinokite, kad su ja kažkas negerai. Nepirkite tokios silkės“, – nevartok.lt skaitytojams patarė žuvies perdirbimo įmonėje dirbęs Valentinas.

Dėkojame Dianai už informaciją ir nuotraukas.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Komentarai (2)

  1. VILDIS:

    NAIVUOLIAI…PIRKIT,TIK SVERIAMĄ,NEIŠDARINĖTĄ SILKĘ IR MATYSITE KĄ RUOŠIATĖS VALGYTI. NE PASLAPTIS,KAD IŠDARINĖTUS PRODUKTUS GALIMA PASLĖPTI PO ĮVAIRIAIS UŽPILAIS, O DALIS SILKĖS PAKUOTĖJE GALI BŪTI ĮDĖTA IR TERMINUI PASIBAIGUS. KAS PAMATYS AR UŽUOS KOKS SIURPRIZAS JŪSŲ LAUKIA. NE VISI VARTOTOJAI SKUBA GRĄŽINTI NETINKAMĄ GAMINĮ PARDAVĖJUI, YPATINGAI PRIEŠ ŠVENTES, KAI DAŽNAI NĖRA LAIKO ŠIAM REIKALUI, NERETAS IR KASOS KVITĄ BŪNA IŠMETĘS. TUO IR NAUDOJASI GAMINTOJAI IR PREKYBININKAI. ATSIMINKIT, KAD GEROS KOKYBĖS MAISTO PRODUKTAI IŠVEŽAMI Į UŽSIENĮ, NES TEN PARDAVĘS GAMINTOJAS GAUNA MILŽINIŠKĄ PELNĄ O MUMS LIEKA TIK PRODUKTAI PAGAL MŪSŲ KIŠENĘ, TAD NEVERTA DEJUOTI, KAD TAIP NUTINKA.JEI NEPIRKTUME, TAI IR NEGAMINTŲ ĮVAIRIAUSIŲ MARMALŲ, KURIŲ NET ŠUO NEĖDA.

  2. Dalia:

    Na, man irgi kartais būna pikta (ne tik dėl silkės) – ir dėl skumbrės, zanavykų ar ęesnakinio sūrio – kartais būna velniškai sūru! Ir niekam nepasiskųsi, nes ant pakuotės druskos kiekis nenurodomas nei gramais, nei procentais. Manau, kad turėtų būti įvesta griežta druskos kiekio produktuose kontrolė. Tokia, kokią visi galėtų suprasti ir pasitikrinti.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>