Per MAXIMA akciją – kiaušiniai šilumoje

Kiaušinių bumas prasidėjęs prieš Šv.Velykas MAXIMOJE neatslūgsta iki šiol. Nuolaidos nuo 25 proc. pakilo iki 40 proc.

Kiaušiniai vartotojams brukami vos tik peržengus prekybos centro slenkstį. MAXIMA darbuotojos juos sunešė visur, kur tik praeina pirkėjų srautai.

„Kiaušiniai savaitėmis guli ne šaldytuvuose. Pavyzdžiui vieno X MAXIMOJE kiaušiniai pragulejo beveik savaitę šalia šaldytuvo nugarėlės, nuo kurios sklido stipri šiluma. Kitose MAXIMA parduotuvėse kiaušiniai išdėlioti pačiose įvairiausiose vietose, kuriose temperatūra netinkama kiaušinių laikymui, yra per šilta“, – nevartok.lt rašo vilnietė Živilė.

MAXIMA įvaizdžio ir komunikacijos departamento vadovė Lina Muižienė nesutinka, kad kiaušiniai laikomi netinkamomis sąlygomis: „remiantis ES Komisijos Reglamentu, kuriuo nustatomos išsamios įgyvendinimo taisyklės dėl prekybos kiaušiniais standartų, nėra nustatyta, kokioje temperatūroje turi būti laikomi kiaušiniai prekybos salėje. Prekybos kiaušiniais temperatūra nėra reglamentuota. Reikalaujama, kad kiaušiniai būtų laikomi ir vežami pastovioje temperatūroje ir prieš parduodant pirkėjui nebūtų šaldomi. Taigi teigti, kad kiaušiniais prekiaujame netinkamoje temperatūroje yra neteisinga ir prekyba jais mūsų parduotuvėse vyksta laikantis įstatymais apibrėžtų taisyklių“.

Tuo tarpu vyriausias veterinarijos gydytojas Jonas Stanius teigia, kad ES reglamente aiškiai parašyta – kiaušinius laikyti šaltai:  „konkreti temperatūra išties nenurodyta. Tačiau jie turėtų būti laikomi šaltose vitrinose, kuriose temperatūra yra reguliuojama. Prekybos salėse gali būti ir +20 laipsnių, o tai kiaušiniams per šilta.”

Anot specialisto, kiaušinius rekomenduojama laikyti nuo +5 laipsnių iki +18.

Vievio paukštynas ant savo produkcijos įpakavimų skelbia – nupirktus kiaušinius laikyti šaltai. Žemės ūkio ministerijos specialistai taip pat teigia, kad kiaušiniai privalo būti laikomi tik šaltai.

Nevartok.lt rekomenduoja pirkėjams kiaušinius rinktis tik iš šaldymo vitrinų bei juos laikyti šaldytuve.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: ,

Komentarai (8)

  1. Di:

    Mes vakar jau galvojom pirkti kiausinius Maximoje,,labai pigiai kainavo,,30vnt kazkur 4lt su centais. Bet galiojimo laikas poryt turejo baigtis + jie gulejo ne saldytuve. 🙁

  2. Ropė:

    Mačiau laidą per rusus, kai aiškino, kad kiaušiniai gali būti tik šaldytuve ir sudėti smailais galais i apačią. Dar sakė, kad juos geriau laikyti ne durelėse, o giliau šaldytuve. Vien dėl tempaeratūros. Nei Norfa nei Rimiakas belekur kiaušinių neišdeda.

  3. Anonimas:

    Didesnės nesąmonės, nei L. Muižienės paaiškinimas, neteko girdėti. Tai vadinama liaudyje „kiaulės akimis“. Gal ši poniutė ir gera administratorė, tačiau niekinė maisto prekių žinovė. Tokiu atveju, bent prieš karksėdama į eterį paistalus, pasitartų su geru specialistu. Kiaušiniai yra baltyminis produktas, o baltymai, ypač veikiami temperatūros, greitai yra ir sudaro pakankamai nuodingus junginius, kuriais galima smarkiai apsinuodyti. Plius tai padidintos rizikos grupės produktas dėl salmonelių. Šie mikroorganizmai, kaip ir dauguma, mėgsta šilumą ir ypač greitai dauginasi palankiose jiems sąlygose. Nepalankios sąlygos – žema temperatūra. Rekomenduojama, kad mikroorganizmai nesidaugintų, kiaušinius laikyti ne aukštesnėje kaip +6 laipsn. C t-roje. Jau gerokai pradeda nervinti tas visuotinis verslininkų bukumas ir didelis noras mus visus tokiais pat bukais laikyti.

  4. kiaušiniai:

    Šiaip visi didieji tinklai net ir ne per „bumą“ daro kiaušinių „paletinius išstatymus“. Klausimas: „Kodėl?“, Atsakymas: užrašas ant kiaušinių pakuotės „laikyti +5-+18C temperatūroje“. Išvada: „kaip noriu, taip laikau“.
    Su kiaušiniais ne tik jie vieni pastrigo 🙂 Gana kiaušinius Velykoms dažyti 10:1santykiu vienam žmogui 🙂

  5. Pirkeja:

    Vakar norejau pirkt…. Pirkau is saldytuvo. Nes man uzteko:
    sveiko proto
    galiojimo datos ant pakuotes
    pardavejos komentaro gretimai pirkejai-imkit geriau anuos…..
    lenkisku is principo neperku, nes ju poziuris i salmonelioze laisvesnis, nei Lietuvoje.

    O, jei tik prabiltu eilines pardavejos prekybos tinklu, kiek tiesos zinotume 🙂

  6. Komentaras:

    Prekybininkas remiasi teises aktais, o ne pakuotemis, veterinaru ar kitokiu specu nuomonemis ar kitokiais pletkais.
    Jei istatyminej bazej netvarka, jie nekalti. Manyciau, reiketu sito paklausti inspekcijos ir ministerijos – kodel europos komisijos reglamente nera grieztu laikymo salygu kiausiniams. Tai paciai teko matyti parduotuvese ne tik Lt bet ir uzsienyje- kiausiniai ant paleciu praejimuose o ne saldytuvuose. Prekybininkai teisus: jie remiasi virsiausios galios aktu – reglamentu. Jei salies istatymas nustato kitaip, reglamentas vistiek galioja. O kaip zinia, valstybes instituciojs privalo isleisti istatymus atitinkancius Europos komisijos reglamentus.
    Labai daznai inspekcija uzsiima pazeidimu konstatavimais, o ne iniciatyva paruosti teisinga ir aiskia istatymu baze.

    • Mode:

      Atsakymas komentarui. Gerbiamoji, abejoju kad parduotuves patalpose yra iki +18 laipsn. C. Remiantis tamstos nuomone ir kategorisku teigimu, prekybininkai turi prisilaikyti sio reikalavimo. Taciau ar taip yra? Prekybineje saleje, ypac prasidejus karsciams, patalpu temperatura gerokai virsija sia ribine temperatura. Gerokai virsija. Daznai parduotuvese nebuna ne kuo kvepuoti vasara, nes neveikia nei ventiliatoriai, nei kondicionieriai. Saltuoju sezonu dar pakenciama, nes taupo sildymui, todel sales neperkaitintos. Yra niuansu, kuriuos jus kazkodel neakcentavote. O uzsienyje taip pat ne viskas teisinga.

  7. Komentaras:

    Na juk jeigu tas pats vyksta ir uzsienyje, reiskia problema yra globali. Europos mastu. Vadinasi ir teisine spraga atsiranda ne Lt. Patalpos temperaturos normas tikrina tos pacios institucijos ir dar kruva kitu, kurios daznai nepasidalina atsakomybemis, kas ką konkrečiai tikrina. Esme tame, kad prekybininkas niekada nenores moket baudu ir sitokia antireklama garbes nedaro, bet jei nebaudzia ir niekas netikrina, tai tvarkos ir nera.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>