Nudažytą kiaulieną galima parduoti kaip jautieną

Švedijoje kaip jautienos nugarinė buvo pardavinėjamos kelios tonos nuspalvintos kiaulienos. Incidentas paskatino Švedijos valstybinę maisto agentūrą išplatinti visai Euripos Sąjungai skirtą įspėjimą.

Apgavystę pastebėjo Švedijos didmeninės prekybos bendrovė „Svensk Cater“, kai krovinys, kuris buvo parduotas kaip jautiena iš Argentinos, kliento buvo tiesiog grąžintas skundžiantis, jog mėsa pernelyg šlapia.

Kai didmeninės prekybos bendrovė „Svensk Cater“ iš mėsos tiekėjo „Heat AB“ užsakė naują siuntą, ji gavo mėsos, kuri dokumentuose buvo įvardyta kaip jautiena iš Vengrijos.

Įtarimų sukėlusi mėsa buvo nugabenta Nacionalinei maisto agentūrai tyrimams. Tyrimų rezultatai patvirtino, jog vadinamoji jautiena iš tikrųjų yra kiauliena, kurios spalva pakeista pasitelkus maistinius dažus.

Baiminamasi dėl mėsai panaudotų maistinių dažų saugumo bei galimų grėsmių sveikatai tinkamai termiškai neapdorojus kiaulienos, manant, jog tai jautiena.

Bendrovė mėsą įsigijo iš tiekėjo Vengrijoje „Filleto“ manydama, jog perka kokybišką jautieną.

Ši informacija sukėlė nerimą ir Lietuvoje. Ar nėra ir mūsų parduotuvėse dažytos mėsos? Juk jautiena ženkliai brangesnė už kiaulieną.

Klausiame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ar nebuvo Lietuvoje fiksuota panašių atvejų, ar informacijoje iš Švedijos paminėtos įmonės nevykdė  prekybos su Lietuvos įmonėmis? Kaip ir kokiomis priemonėmis galima nudažyti kiaulieną, kad ji taptų panaši į jautieną? Kaip galima tai atskirti?

„Informacijos apie galimai suklastotą jautieną VMVT gavo iš žiniasklaidos priemonių, jokių oficialių pranešimų Švedijos atsakingos institucijos neatsiuntė“, – nevartok.lt teigė VMVT   valstybinė maisto produktų inspektorė Viktorija Septilkienė.

Pagal teisės aktus, sąvoka šviežia mėsa apibūdinama kaip  „jokiu konservavimo procesu neapdorota mėsa, išskyrus atšaldytą, sušaldytą arba greitai sušaldytą mėsą, įskaitant mėsą vakuuminėse pakuotėse arba apsauginių dujų atmosferoje“ t.y. šviežios mėsos negalima apdoroti jokiais antioksidantais, kad ji negestų, o tuo labiau dažyti dažikliais sintetiniais ar natūraliais maisto priedais, kad pasikeistų jos juslinės savybės (spalva).

„Lietuvoje nei gamyboje, nei prekyboje nenustatyta atvejų ir nebuvo įtarimų, kad kiaulienos mėsa būtų nudažyta ir pardavinėjama kaip jautienos mėsa. Be to, nei iš straipsnyje minimų įmonių, nei apskritai iš Vengrijos į Lietuvą jautienos nebuvo įvežama. Reikia pasakyti, kad skirtingų gyvulių mėsa labai skiriasi ne tik spalva, bet ir raumenų ar riebalų struktūra, skaidulų forma, jungiamuoju audiniu ir t.t. Be to, mėsos rūšį galima tiksliai nustatyti ir atlikus nesudėtingus laboratorinius tyrimus“, – nevartok.lt tvirtino VMVT   valstybinė maisto produktų inspektorė Viktorija Septilkienė

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , ,

Pakomentuok. Būk pirmas!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>