Mėsos kilmę išduoda tik sveikumo spaudai

Nurodyti mėsos kilmę ant sūdytų daniškų lašinukų, marinuotų vokiškų šašlykų ar rūkytos olandiškos sprandinės nėra privaloma.

Kaip vartotojui žinoti kokios kilmės mėsos gaminius jis perka? Pasirodo, yra tik vienas būdas atpažinti lietuvišką mėsą nuo atvežtinės – ieškoti ir skaityti sveikumo ženklus ant mėsos odos (jeigu jie nėra nuskusti).

Bet koks užsienietiškos mėsos apdirbimas – sūdymas, rūkymas, marinavimas ir pan. paverčia mėsą iš Olandijos, Danijos, Vokietijos ūkių lietuviška mėsa. Nurodyti mėsos kilmę ant sūdytų daniškų lašinukų, marinuotų vokiškų šašlykų ar rūkytos olandiškos sprandinės nėra privaloma.

Štai vartotojas Giedrius atsiuntė nuotraukas, kuriose matyti Krekenavos mėsos šaltai rūkyta kiaulienos šoninė. Ant etiketės nėra jokio informacijos apie mėsos kilmę (ji nebūtina), o ant odos puikuojasi Vokietijos sveikumo spaudas.

Ant odos puikuojasi Vokietijos sveikumo spaudas.

„Lietuviška mėsytė jau seniai tapo deficitu“, – tokią išvadą padarė nevartok.lt skaitytojas Giedrius.

Tuo tarpu Krekenavos kokybės direktorė Dalė Savičiūnienė sako, kad nereikia nuogąstauti dėl atvežtinės mėsos: „mėsa iš užsienio nėra blogesnė už lietuvišką. Reikia suprasti, kad visos kiaulės auginamos pramoniniu būdu ir jokio skirtumo tarp mėsos kokybės nėra. Nesvarbu ar ta mėsytė iš Lietuvos ar Vokietijos kiaulių ūkių“.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , ,

Komentarai (6)

  1. Antobiotikas:

    Kam ta lietuviska kiaule prifarsiruota antibiotikais, tuoj Ivanas vartus uzvers antibiotinei lietuviskai kiaulei

  2. zinanti:

    lietuviai per metus uzaugina apie 80000 kiauliu o suvalgom daug daugiau…dalis liet.kiaulienos eina eksportui,logiska kad vezames mesa is kitur…..aplamai Lietuva saves ismaitint nebegali…:)

  3. Megana:

    Jau senai reikejo pamirsti toki dalyka kaip lietuviska kiauliena. Ir nereikia galvoti, kad ji ipatinga ir skanesne ar sveikesne nei atveztine is uzsienio. Yra tik vienas pliusas- ji bent keliomis dienomis sveizesne. Ir viskas.

    • Povilas:

      Jau tik nepasakok pasakų. Buvau neseniai Danijoje, tai jų ta kiauliena tokia net geltona, o ir mūsų parduotuvėse kai pasižiūri, tai tokia šlapia, blyški ir kaip košė. Aš pas vietinį ūkininką visada perku papjautą kiaulę (~60-70 Kg). Mėsa raudona, graži ir nešlapia (ne košė) – kaip ir pas mus kai dar kaime tėvai kiaules laikė.

      Skirtumas yra, tik reikia žinoti kur ieškoti.

  4. Andy:

    Lietuvoj yra kas koks marazmas del kiaulienos kilmes. Senai jau reikia rasyt kad isauginta EU ir viskas.

  5. Kristina:

    Pritariu, kad reikia rasyti EU. Perka zmogus ir spelioja kur ta kiaule isauginta.Juk ne Jonas kaime savo tvarte bulka ta kiaule maitino.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>