IKI medaus skonio pyragas iš 19 E

„Labai nemalonu būna, kai suvalgęs gražaus lietuviško pavadinimo pyragą, supranti padaręs nedovanotiną klaidą dėl savo organizmo. Tiek daug E dar nesu mačiusi vieno pyrago sudėtyje. Ar tik tiek sugeba IKI konditeriai – siūlyti prastos sudėties gaminius“, – nevartok.lt rašė Audra.

Suskaičiavome kiek E yra torte – net 19. Ką tie priedai daro, galite susipažinti.

Saldikliai. Naudojami siekiant suteikti saldų skonį maisto produktams arba medžiagos, naudojamos saldikliuose, skirtuose pasaldinti maistą valgant.

Dažikliai. Suteikia maistui spalvą arba atstato ją, turi natūralių maisto sudedamųjų dalių ir natūralių žaliavų, paprastai nėra vartojami kaip maisto produktai ar pagrindiniai maisto produktų ingredientai. Tai preparatai, gauti iš maisto produktų ir kitų valgomų natūralių gamybos žaliavų fiziškai ir (arba) chemiškai jas ekstrahuojant, kai atrankiniu būdu išgaunami maistinių ar aromatinių sudedamųjų dalių pigmentai.

Konservantai. Prailgina maisto produktų galiojimo terminą ir apsaugo juos nuo mikroorganizmų sukeliamo gedimo ir (arba) kurios apsaugo nuo patogeninių mikroorganizmų dauginimosi.

Antioksidantai. Prailgina maisto produktų galiojimo terminą ir apsaugo juos nuo gedimo, kurį sukelia oksidacija, pavyzdžiui, riebalų gaižumo ir spalvos pakitimų.

Pagalbinės medžiagos. Naudojamos maisto priedams, kvapiosioms medžiagoms, maisto fermentams, maistingosioms medžiagoms ir (arba) kitoms medžiagoms, kurių pridedama į maisto produktus mitybos ar fiziologiniais tikslais, tirpinti, skiesti, skaidyti ar kitaip fiziškai pakeisti, nepakeičiant jų funkcijos (bei nedarant jokio tiesioginio technologinio poveikio), siekiant sudaryti geresnes sąlygas jų paruošimui, taikymui ar naudojimui.

Rūgštys. Padidina maisto produkto rūgštingumą ir (arba) suteikiančios jam rūgštų skonį.

Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos. Keičiančios ar reguliuojančios maisto produktų rūgštingumą ar šarmingumą.

Lipnumą reguliuojančios medžiagos. Sumažina atskirų maisto produktų dalelių tarpusavio sulipimo galimybę.

Medžiagos nuo putojimo. Apsaugo nuo putojimo arba jį sumažina.

Užpildai didina maisto produkto tūrį, beveik nedidindamos jo energinės vertės.

Emulsikliai. Padeda sudaryti ar išlaikyti dviejų ir daugiau nesimaišančių medžiagų (pavyzdžiui, aliejaus ir vandens) pastovų mišinį maisto produkte.

Emulsinimo druskos. Išsklaido sūryje esančius baltymus ir tokiu būdu padedančios vienodai pasiskirstyti riebalams bei kitiems komponentams.

Kietikliai. Išlaiko ar suteikia vaisiams ar daržovėms stangrumą ar trapumą arba sąveikaujančios su stingdikliais, skatinant ir stiprinant tirštėjimą.

Aromato ir skonio stiprikliai. Sustiprina maisto produkto skonį ir (arba) aromatą.

Putojimą sukeliančios medžiagos. Padeda susidaryti vienalytei dispersinei dujinei fazei skystame ar kietame maisto produkte.

Stingdikliai. suteikia maisto produktui gelio savybių.

Glazūros medžiagos (įskaitant užtepus). Suteikia maisto produkto paviršiui blizgesį arba sudarančios apsauginę plėvelę;

Drėgmę išlaikančios medžiagos. Apsaugo maisto produktą nuo išdžiūvimo sumažėjus drėgmei atmosferoje, arba padedančios vandenyje ištirpinti miltelius.

Modifikuoti krakmolai. Gaunami vieną ar kelis kartus chemiškai paveikus valgomąjį krakmolą, kuris galėjo būti apdorotas fiziškai arba fermentais, taip pat galėjo būti praskiestas rūgštimis ar šarmais arba išbalintas.

Įpakavimo dujos. Dujos, išskyrus orą, įleidžiamos į talpyklą prieš įdedant maisto produktą į talpyklą, dėjimo į ją metu arba jau įdėjus.

Propelentai. Inertinės dujos, išskyrus orą, išstumiančios maisto produktą iš talpyklos.

Tešlos kildymo medžiagos. Medžiagos arba medžiagų deriniai, išlaisvinantys dujas, kildinančias tešlą arba plaktą tešlą.

Izoliuojančios medžiagos. Medžiagos, sudarančios cheminius junginius su metalo jonais.

Stabilizatoriai. Padeda išlaikyti pastovią fizinę ir cheminę maisto produkto būseną; stabilizatoriai apima medžiagas, padedančias išlaikyti dviejų ir daugiau nesimaišančių medžiagų vienalytę dispersiją maisto produkte, taip pat medžiagas, stabilizuojančias, išlaikančias ar sustiprinančias maisto produkto esamą spalvą, ir medžiagas, padidinančias maisto rišamąsias savybes, įskaitant baltymų skersinius ryšius, padedančius atskiras maisto dalis apjungti į atskirą naujai pagamintą produktą.

Tirštikliai. Sutirština maisto produktą.

Miltų apdorojimo medžiagos. Medžiagos, išskyrus emulsiklius, dedamos į miltus ar tešlą ir gerinančios miltų ar tešlos kepimo savybes.

Už tinkamą maisto priedų naudojimą gamyboje bei jų žymėjimą produktų etiketėse atsakingi gamintojai. Jie patys tvirtina gaminamų produktų receptūras. Vartotojai gali pasirinkti kokius produktus pirkti, įvertinę ženklinimo etiketėse nurodytą sudėtį.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuolat agituoja Lietuvos maisto produktų gamintojus teikti rinkai kuo natūralesnius produktus, kad juose būtų kuo mažiau maisto priedų su „E“ arba ieškotų galimybių visai jų nenaudoti. Panašu, kad tokie raginimai daug kam ne motais.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Komentarai (2)

  1. genute:

    Pati namie pasigaminkite medaus pyraga ir vistiek, ten rasite daug E. Iki parduotuveje tikrai nera dedama kazkokiu pagerintoju, tiesiog naudojamas margarinas, kiausiniu mase, kepimo milteliai, zelatinas… Is siu ingridientu ir yra visi tie E, paskaitykite vien margarino sudeti, kepimo milteliu…

  2. DALBAJOBAS RASE:

    SI STRAIPSNI

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>