MAXIMA neišmeta kalkėtų suvytusių paprikų – parduoda per akciją

Kodėl MAXIMA atsiprašo dėl prekybos kalkėtomis paprikomis, bet jomis vis tiek prekiauja? Sako suprantantys, kad taip daryti negalima, tačiau tokioms paprikoms taiko netgi akciją.

Tad MAXIMAI norime priminti privalomus kokybinius rodiklius taikomus daržovėms. Pirkėjas pinigus turi mokėti tik už šviežias ir kokybiškas daržoves.

Vaisių, uogų ir daržovių privalomieji kokybiniai rodikliai

ES šviežių vaisių ir daržovių kokybės reikalavimus nusako atitinkami reglamentai, o Lietuvoje – pastarųjų pagrindu ir ŽŪM ministro įsakymais patvirtinti privalomieji kokybės reikalavimai. Minimalūs reikalavimai nurodyti jau minėtame reglamente bei „Privalomuosiuose kokybiniuose reikalavimuose šviežiems vaisiams bei daržovėms”, pagal kuriuos produktas priskiriamas atitinkamai kokybinei klasei. Privalomuosius kokybinius reikalavimus turi vienodai suprasti ir augintojai, ir prekybininkai, ir kokybę tikrinantys inspektoriai.

Šviežumas – tai kiekvienai vaisių, uogų ir daržovių rūšiai būdingas vandens, sausųjų medžiagų kiekis ir ląstelių turgoras. Vanduo iš sultingųjų produktų garuoja, ypač greitai jie apvysta, kai netinkamai nuimami, transportuojami, paruošiami prekybai bei laikomi. Apvytusiuose produktuose padidėja sausųjų medžiagų koncentracija, dėl to nukenčia jų prekinė išvaizda – jie suvysta, kinta fermentų aktyvumas ir medžiagų apykaitos procesų pobūdis, mažiau atsparūs įvairių ligų sukėlėjams.

Švarumas. Švarūs produktai esti daug geresnės prekinės išvaizdos, mažiau užsikrėtę mikroorganizmais, geriau išsilaiko. Dauguma daržovių prieš realizavimą nuplaunamos (ES normatyvų reikalavimai). Daržovės, kurių valgomoji dalis augo dirvoje (bulvės, svogūnai, šakniavaisiai), superkamos neplautos, tačiau negali būti žemėtos. Laikomose žemėtose daržovėse sunkiau cirkuliuoja oras, susidaro kaitimo židinių, atsiranda puvinių.

Sveikumas. Sveiki, nepažeisti produktai yra patrauklesnės prekinės išvaizdos, geriau išsilaiko, o laikymo pabaigoje esti maistingesni. Į mechaniškai arba kenkėjų pažeistus produktus lengvai prasiskverbia puvinių sukėlėjai. Be to, pažeistų produktų intensyvesni kai kurie fiziologiniai procesai, todėl juos laikant susidaro didesni masės ir kokybės nuostoliai. Pavojingiausi yra ligų pažeistų produktų židiniai, nes nuo jų greitai užsikrečia sveiki.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , ,

Komentarai (2)

  1. vat teip:

    Jei parduoda vadinasi perka:)

  2. darius:

    Maxima triguba kokybe!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>