Lietuviškoje duonelėje kasdieninėje – bulvių dribsniai

„Pirkau parduotuvėje „Sostinės“ duoną. Labai nustebau paskaitęs sudėtį, kad jos sudėtyje bulvių dribsniai. Įdomu, nuo kada į lietuvišką duonelę dedami bulvių dribsniai? Ką dar pradėsime dėti į duoną?’, – nevartok.lt klausė nustebęs Aistis.

Kodėl į duoną dedami bulvių dribsniai? Nuo kada atsirado mada duonos sudėtį papildyti bulvių dribsniais? Ar tai yra reglamentuota, ką galima, o ko negalima dėti į duoną? Tokius klausimus uždavėme specialistams ir „Sostinės“ duonos gamintojams „Vilniaus duonai“.

„Bulvių dribsniai į duoną dedami dėl drėgmės gaminyje išlaikymo. Didelė dalis vartotojų mėgsta drėgną duona, tokia ji asocijuojasi su šviežumu. Bulvių dribsnių į minėtą duoną dedama 1,7 proc. nuo bendros masės“, – nevartok.lt pasakojo „Vilniaus duonos“ marketingo vadovas Edvinas Ambrukaitis.

„Lietuvoje duonos gaminius gali kepti ir parduoti parduotuvėse vartotojams tik tos įmonės, kurios turi Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo pažymėjimą. Tiekiamas į rinką maistas, šiuo atveju duonos gaminiai, turi būti pagamintas teisėtai, pagal įmonėje patvirtintas receptūras, technologinius aprašymus, arba nustatyta tvarka patvirtintus standartus.

Prekybos vietose gausu duonos gaminių, kurie yra praturtinti įvairiais komponentais: džiovintais vaisiais, grūdais, sėlenomis, sėklomis, lašinukais ir t.t.

Galima įsigyti ir duonos kepimo mišinių, kurie pagaminti su džiovintais pomidorais, džiovintais krapais, bulvių, morkų ir kitais dribsniais. Minėti ingredientai, kaip bulvių dribsniai ir kiti suteikia duonai visai naują unikalų skonį.  Gamybininkai gali sukurti įvairius duonos gaminių receptus. Šiandieną duonos įmonės apginkluotos moderniomis technologijomis, todėl technologai kuria vis naujų pavadinimų, formų ir skonių duonos gaminius.

Svarbu, kad jų gaminami gaminiai būtų teisingai ženklinami, nurodant duonos etiketėje visas sudedamąsias dalis, alergenus, minimalų tinkamumo vartoti terminą, grynąją masę, kainą, gamintojo pavadinimą, adresą.

Nėra patvirtintų teisės aktų, kurie draustų duonos gamyboje naudoti bulvių dribsnius“, – nevartok.lt pasakojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Komentarai (4)

  1. enough:

    drYbsniai, seriously? gerai, kad bent ne drypsnei dedami:)

  2. sammy:

    pataisykite, prašau, net akis bado 😉

  3. Drybsnis:

    Drybsniai padeda „pasunkinti“ duoną t.y. likti drėgnai ir aišku greičiau pelyti. Toks tas biznis :/

  4. Drybsnys:

    Alya tykray kokie mias raštyngy sū tajs DRYBSNIAIS>……

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>