KREKENAVOS kumpyje daug įvairaus natrio. Ar saugu vartoti?

„Kai pradedu skaityti mėsos gaminių etiketes apima siaubas. Toks įspūdis, kad mėsininkai lenktyniauja, kas daugiau prifarširuos mėsą priedais. Tiek daug įvairaus natrio kumpyje (suskaičiavau 5, neskaitant mononatrio gliutomato) dar neteko matyti. Mėsą pirkome šeimų iškylai, kurioje buvo ir vaikų. Ar tokią mėsą saugu valgyti vaikams“, – nevartok.lt klausė Renaldas.

Iš tiesų šaltai rūkytame kumpyje pridėta daug įvairaus natrio: natrio nitritas, natrio acetatas, natrio laktatas, natrio eritorbatas, natrio askorbatas.

Ką mėsoje daro šie priedai (kokiu tikslu jie dedami į mėsą), ar toks jų kiekis yra saugus vartoti, ar pvz. vaikams geriau tokios mėsos neduoti valgyti, klausiame VMVT maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Vaidos Svetulevičiūtės.

„Pagal atsiųstą ženklinimo etiketę matyti, kad ženklinant maisto priedus yra nurodyta ir jų funkcinė grupė. Tai yra, kam tie maisto priedai, kokiai funkcijai yra panaudoti. Pvz. konservantai:

– natrio nitritas (E250). Jis naudojamas tiek kaip mėsos spalvos fiksatorius, išsaugantis rausvą spalvą, tiek kaip konservantas, stabdantis bakterijų augimą. Žinoma, kad aukštoje temperatūroje kaitinant mėsą su nitritais susidaro kancerogenai nitrozaminai, todėl renkantis mėsos gaminius kepimui grilyje ar ant laužo, reikėtų rinktis tokius, kurių sudėtyje nėra natrio nitrito.

– natrio acetatas (E262) konservantas ir rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Jokio šalutinio poveikio neturi, gamtoje dažnai sutinkama natūrali acto rūgšties natrio druska. Jos turėtų vengti tik žmonės netoleruojantys acto.

– natrio laktatas (Pieno rūgšties natrio druska, E270 ) gali būti natūrali rūgštis gaminama bakterijų, esančių fermentuotame maiste, arba susintetinta. Pieno rūgštis ir laktatai naudojami kaip konservantai, daugiausiai prieš mieles ir grybus. Taip pat naudojami, kad padidinti antioksidantų stabilumą bei apsaugoti įvairius produktus nuo džiūvimo. Pašalinio poveikio neturi.

– natrio eritorbatas (Eritorbo rūgšties natrio druska, sintetinis vitamino C izomeras turintis 1/20 vitamino C aktyvumo) E316) ir natrio askorbatas (Askorbo rūgštis ar vitaminas C, E301), naudojami kaip mėsos produktų antioksidantai. Gali būti tiek natūralios, tiek ir analogiškos natūralioms sintetinės rūgštys, kurių pašalinis poveikis sveikatai nepastebėtas.

Koks maisto priedų kiekis yra maisto produkte vien iš ženklinimo etiketės atsakyti negalima. Reikia atlikti laboratorinius tyrimus. Gamyboje naudojant maisto priedus pagal nustatytas technologijas ir griežtai reglamentuotais kiekiais, toks maisto gaminys yra visiškai saugus vartoti. Be to, kelerių metų VMVT kontrolės duomenys rodo, kad mūsų gamintojai dažniausiai neviršija leidžiamų naudoti maisto priedų kiekių, o dažnai ir priešingai, deda jų mažiau nei yra leidžiama. Atkreiptinas dėmesys, kad daugelis minėtų maisto priedų yra jokio pašalinio poveikio neturinčios medžiagos, kurioms net nėra nustatytas didžiausias leistinas kiekis, gamybos metu šie maisto priedai naudojami pagal poreikį (Quantum satis). Šie maisto priedai apsaugo mėsos gaminį nuo kenksmingų mikroorganizmų (bakterijų, mieliagrybių ir pelėsinių grybų) dauginimosi, taip prailginant  gaminio tinkamumo vartoti terminą, o įdėjus pvz. natrio askorbato per daug gaminys bus per rūgštus, nepriimtino skonio“, – nevartok.lt aiškino VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Svetulevičiūtė.

Dėl rekomendacijų šiuos produktus vartoti vaikams

Tai priklauso nuo to, kokio amžiaus yra vaikas. Lietuvoje yra reglamentuota tik kūdikių ir mažų vaikų (specialios paskirties maisto produktų (nuo gimimo iki 3 metų) produktų sudėties reikalavimai. Šiuose produktuose maisto priedai nėra leidžiami naudoti, išskyrus teisės aktuose konkrečiai numatytus atvejus, kai galimos tam tikros išimtys.

„Šis produktas nėra skirtas kūdikiams ir mažiems vaikams, ir atitinka konkrečiai produktų grupei keliamus reikalavimus“, – nevartok.lt sakė Vaida Svetulevičiūtė.

Natrio yra ne tik mėsoje: jo rasime žuvyje, daržovėse, kiaušiniuose, duonoje, mineraliniame vandenyje. Dažniausiai natris sutinkamas, savaime suprantama, valgomojoje druskoje. Joduotoje ar jūros druskoje natrio yra tiek pat kiek ir įprastoje valgomojoje.

Organizme esant natrio pertekliui kaupiasi skysčiai. Tai gali sukelti kraujagyslių ir širdies ligas. Natrio gali pritrūkti jei daug prakaituojama ir geriamas paprastas vanduo. Tokiu atvėju rekomenduojama gerti mineralinį vandenį: jis atstatys natrio kiekį, prarandamą su prakaitu.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , ,

Komentarai (5)

  1. joo:

    susirupino kad naug natrio priedu o kad E621 yra net i galva neatejo…:D

    ar man pasirode ar ten tikrai yra parasyta kad mesos yra 106%?:DD

  2. Pirkeja:

    as tai matau kad 108 parasyta, bet rimtai kaip cia sita bajeri suprasti????

  3. Cesarius ( Vilnietis ):

    po tokio maisto susirgsite žarnyno vėžiu .! ?

  4. Ada:

    Guminė išmirkyta mėsa sintetikoje.

  5. :):

    Cha, turėjo būti panašiai: 100 gramų produktui pagaminti reikėjo 108 gramų mėsos. Su mintim, kad prarado drėgmę… Bet iš esmės užrašyta klaidingai. Tai jau vartotojo klaidinimas.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>