Kinų virėjas atskleidžia, kas vyksta kinų restoranuose

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sudavė smūgį dar vienam kinų restoranui. Šį kart dėl grubių higienos pažeidimų laikinai sustabdyta UAB „Do Way“ kinų restorano PANDA (Kaunas, Šv. Gertrūdos g. 64/M. Daukšos g. 51) veikla.

Patikrinimas atliktas gavus vartotojo skundą. „Vartotojo skundas pasitvirtino. Tikrinimo metu nustatyta grubių pažeidimų: įmonė vykdė veiklą neturėdama karšto tekančio vandens, nebuvo asmens higienos priemonių (rankų sausinimo bei dezinfekcijos priemonės), patalpos netvarkingos, 27 kg mėsos neužtikrintas atsekamumas, maisto produktai laikomi netinkamomis sąlygomis – kiaušiniai  kartu su apelsinais, žalia mėsa prie išvirtos sriubos“, – komentavo Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Petras Tarvydas.

Tai jau ne pirmas restoranas paskutiniais mėnesiais sulaukęs tikrintojų vėzdo. Kodėl kinų ir japonų maisto restoranai bei kavinės patenka į padidintos rizikos grupę? Šį kart klausiame ne VMVT specialistų, o viename iš uždarytų restoranų dirbusio virėjo Cheno.

Ar tiesa, kad kinų restoranuose nešvara, o maistas gaminamas antisanitarinėse sąlygose? Ar kinų maistas toks prastas, kokių pinigų jis vertas? Kaip atskirti, kuris maistas kokybiškas, o kurio vengti?

„Viskas priklauso nuo savininko. Kokias darbo sąlygas sukuria, tokias ir turime. Mes esame virėjai, o ne patalpų tvarkytojai ar valytojai. Aš neisiu plauti grindų maisto ruošimo metu. Kitas dalykas, kad daugeliui kinų tam tikra netvarka yra normalu. Lietuviai perdėtai idealizuoja švarą ir tvarką.

Gerai pagamintas kinų maistas, tikrai, vertas pinigų. Bet žinau ne vieną restoraną, kur žmonės tiesiog apgaudinėjami. Jiems meluojama kiekviename žingsnyje. Pavyzdžiui, paprašei žuvies skonio jautienos, o tau atnešė žuvies skonio kiaulieną. Reikia turėti nemažai patirties, kad galėtum tai atskirti. Klientas sumoka, kaip už jautieną, brangiau. Baisiausia apgaulė, kurią teko matyti, kai prekybos centre nupirkti koldūnai buvo patiekiami, kaip rankų darbo kiniški, neva restorane pagaminti koldūnai. O žuvies, išskyrus karpį, galite prašyti tik tame restorane, kuriuo pasitikite. Aš, pavyzdžiui, nenorėčiau valgyti pačios pigiausios, nežinia kur nupirktos žuvies. Ne pats blogiausias variantas, jei ji bus įsigyta kokiame prekybos centre per akciją.

Panašių  pavyzdžių galiu minėti tiek daug, kad pavargsite klausyti.

Ar galima rasti kokybiško kinų maisto? Taip, tikrai, galima. Galėčiau pasakyti, kur Vilniuje geriau niekada nevalgyti, o kur norėsite užsukti dar kartą. Geruose restoranuose virėjai naudoja tik šviežius produktus, vengia šaldytų, neperkrauna maisto krakmolu ir skonį gerinančiais priedais. Jeigu jūsų patiekalas plaukia gausiame tirštame skystyje, o vištienos ar žuvies reikia ieškoti po storu krakmolu kiautu, tokių vietų venkite. Neverta mokėti pinigų už krakmolą, pigią soją ir peršaldytą mėsą. Gero kiniško maisto skonis yra subtilus, turtingas ir ragauti jo norisi ne tik tik dėl skonio stipriklių. Tačiau nemeluosiu, kad skonį stiprinantys priedai yra neatsiejama kinų virtuvės dalis. Beje kalbant apie koldūnus, noriu pasakyti, kad Kinijoje kiekviena šeima turi savo koldūnų receptą. Tai mūsų nacionalinis patiekalas ir pasididžiavimas. Pažintį su restoranu galite pradėti nuo koldūnų. Jeigu jie jums nepatiks, bus neskanūs, kito maisto galite jau neragauti. Koldūnai, tai lyg kokybės ženklas“, – nevartok.lt pasakojo Chenas.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , , ,

Komentarai (10)

  1. fara:

    Apie aliejų galėjo kinietis papasakoti 🙂

  2. Ramune:

    Daugiau nekisiu nosies pas kiniecius.Bjauru…………………..

  3. AC/DC:

    lochai. Karka jega su zirniais!

  4. Daziukas:

    Kai pamatau, kad prie kitaicu stovi mercai ir bemsai,o snukeliai nemalonus,prasuku pro sali…………………………..tolyn link lietuvisku patiekalu.valgykit lieruviswka maista

  5. ęęęę:

    visi labai idealizuoja svara tvarka, ten mesa mkad nebutu ten ir ten ar pan., bet ar namuose patys laikomes tos tvarkos? irgi ko tik nebuna….. ir nieko. aisku, kai restoranas , ten konvejeris, daug zmoniu, tai pasigauti bacila lengviau, tuo labiau prie savu bacilu esi priprates, o ten

  6. kodel vietoje kinu virejo nuotraukos puikuojasi svarus pienas reklama?

  7. kodel vietoje kinu virejo puikuojasi svarus pienas reklama?

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>