Kinų restoranuose maistas skęsta natrio glutamate?

„Po apsilankymo kinų kinų restorane dar kartą supratau, kad natrio glutamatas ten dedamas šaukštais, pilamas net į sriubą ir neaišku kokiais kiekiais. Teko girdėti, kad tai beskonis produktas įaudrinantis skonio receptorius. Kodėl kinų restoranų niekas nekontroliuoja dėl E621 naudojimo?“, – nevartok.lt klausė Marius.

Ar yra normos, kiek natrio glutamato gali būti dedama į maistą? Ką primena jo skonis? Kokia jo nauda ar žala? Ar VMVT inspektoriai kontroliuoja maitinimo įstaigose natrio glutamato naudojimą?

„Mononatrio glutamatas (E numeris – E621) – glutamo rūgšties (E620) natrio druska. Tai baltos spalvos druska, naudojama kaip skonio ir kvapo stipriklis. Pats E621 skonio neturi, tačiau įjautrina skonio receptorius.

Pagal Lietuvos higienos normos HN 53:2010 „Leidžiami naudoti maisto priedai“ reikalavimus didžiausia leidžiama E621 norma maisto produktuose apskritai yra 10 g/kg (atskirai arba mišinyje). Paprastai sakant – du arbatiniai šaukšteliai vienam kilogramui maisto.

Viešojo maitinimo įmonėse realizuojami patiekalai, kulinarijos, konditerijos gaminiai turi atitikti teisės aktų reikalavimus ir turi būti pagaminti pagal įmonėje patvirtintas receptūras, technologinius aprašymus arba nustatyta tvarka patvirtintus standartus. Į tai yra atsižvelgiama kiekvieno viešojo maitinimo įmonės patikrinimo metu. Taip pat tikrinamas maisto patiekalams ruošti naudojamų žaliavų atsekamumas, nagrinėjami jų gavimo dokumentai.

Tam tikrais periodais VMVT vykdo planinius viešojo maitinimo įmonių grupių atskirus tikslinius patikrinimus, kaip pavyzdžiui, 2011-01-01 – 2012-06-01 laikotarpiu buvo tikrinti kinų patiekalus gaminantys restoranai ir kavinės. VMVT teritorinės Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Vilniaus VMVT šio tikslinio patikrinimo metu paėmė kinų patiekalų mėginius dėl maisto priedų naudojimo. Buvo ištirta 16 pavadinimų kinų patiekalų (atrinkti mėginiai) dėl maisto priedo – skonio stipriklio E621-mononatrio gliutamato. Gauti rezultatai parodė, kad visų tirtų mėginių rodikliai atitiko reikalavimus.

Restoranai ir kavinės natrio glutamatą į patiekalus gali dėti, tačiau valgiaraštyje to nurodyti neprivalo. Viešojo maitinimo įmonėse, įsikūrusiose mokyklose, vaikų darželiuose, ligoninėse ar socialinės globos įstaigose, patiekalų gamybai mononatrio glutamatą vartoti draudžiama.

Pabrėžiame, kad viešojo maitinimo įmonė be išlygų atsako už gaminamų patiekalų saugą ir kokybę. Vartotojams kylant įtarimų, neaiškumų dėl patiekalo kokybės, paruošimo būdo ar naudotos žaliavos tam patiekalui paruošti, siūlome visus klausimus išsiaiškinti vietoje su maitinimo įmonės administracija ar savininkais, kurie tvirtina gaminamų patiekalų receptūras ir technologinius aprašymus. VMVT nuomone, maitinimo įmonės turėtų imtis didesnės iniciatyvos užtikrinant, kad restoranų ir kavinių valgiaraščiuose būtų pateikiama daugiau informacijos apie juose esančių patiekalų ingredientus“, – nevartok.lt aiškino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Algimantas Lipnickas.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Komentarai (3)

  1. rools:

    ne šaukštais, o samčiais pila 🙂

  2. Irma:

    Visuose kavinese taip yra!daug metu teko dirbti padaveje ir dar ne tokiu dalyku teko pamatyti:(((!vat tik pliusas didelis „Pomodoras“restoranui ten tikrai viskas higieniska!!!

  3. tiesa:

    ant maisto prekiu parduotuvese privaloma nurodyti visus E o kavinese nezinai ka valgai ir niekam tai neidomu… nei sudeciu nei galiojimu nieko nera

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>