Kas slypi Krekenavos rūkytame kumpyje

Kuo daugiau informacijos ant mėsos gaminių etikečių, tuo geriau. Tačiau, kai kurios produkto sudėtinės dalys, jų kiekiai verčia paklausti – ką mes valgome?

„Nusipirkau Krekenavos šaltai rūkytą kumpį. Sugundė išvaizda ir kaina. Tačiau skonis baisus – keisti prieskoniai ir milžiniškas kiekis druskos. Netiko net spirgučiams kiaušinienei“, – nevartok.lt sakė kumpio gabaliuką įsigyjęs Audrius.

Pasak vyro, Krekenavos kumpis natūraliu dūmu apskritai nekvepėjo. „Natūraliai išrūkyta mėsa kvepia kitaip. Perskaičiau sudėtį ant etiketės. Mėsoje pridėta cukraus, pieno ir hemoglobino. Kodėl taip daroma?“, – klausė Audrius. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Viktorija Septilkienė paprašyta paaiškinti Krekenavos kumpio sudėtį  nurodytą ant etiketės pabrėžė, kad mėsos gaminių (tarp jų ir šaltai rūkyto kiaulienos kumpio) ženklinime nurodomos visos jo sudėtinės dalys pagal eiliškumą mažėjančia tvarka. Etiketėje nurodyto mėsos gaminio sudėtis 75 proc. kiaulienos kumpio su lašiniu ir likusią dalį (25 proc.) sudaro vanduo, prieskoniai, druska, maisto priedai.

“ Kokiu būdu įterpti į mėsą gaminamo mėsos gaminio sudėtines dalis sprendžia gamintojai t.y. pasitvirtina savo gamybos technologines instrukcijas ir receptūras. Pagal sudėties nurodymą etiketėje ir kumpio išvaizdą (paviršius padengtas prieskoniais) galima numanyti, kad gamybos procese šviežia mėsa buvo injektuota tam tikros sudėties specialiu injektavimo tirpalu, o paviršius apibarstytas prieskoniais. Mėsos gaminių, kaip ir kitų sudėtinių maisto produktų, receptūros (tame tarpe ir  injektavimo tirpalo sudėtį), technologinio gamybos proceso aprašymai yra gamintojo nuosavybė, neretai paslaptis ir neskelbiama. Tačiau vartotojui pateikiamos visos sudėtinio maisto produkto (šiuo atveju mėsos gaminio) sudėtinės dalys, kad vartotojas galėtų pasirinkti ir nuspręsti ar šis produktas tenkina jo pageidavimus“, – nevartok.lt sakė Viktorija Septilkienė.

Anot specialistės, teisės aktais yra patvirtintas  sąrašas maisto produktų, kurių net labai maži kiekiai (pėdsakai)  gali sukelti alergines reakcijas. Tokių produktų panaudojimas gamyboje turi būti nurodytas vartotojui maisto produkto ženklinime. Šiuo atveju pienas ir jo produktai (pvz. pieno cukrus (laktozė)), garstyčios, kurie ir nurodyti ženklinime. Alergenus visada privalu nurodyti. O kitų sudėtinio maisto produktų sudėtinių dalių, kurios sudaro mažiau kaip 2 proc. produkte, nurodyti nebūtina.

„Kokioje produkto gamybai panaudotoje sudėtinėje dalyje buvo pieno produktų galima nustatyti tik pagal gamintojo receptūroje nurodytas gamybai naudojamas žaliavas (gal būt prieskonių ekstraktuose?). Kokiu tikslu kumpio gamybai buvo panaudotas hemoglobinas tiksliai galėtų atsakyti gamintojas. Gali būti, kad šis produktas buvo panaudotas norint suteikti mėsos gaminiui atitinkamą patrauklesnę spalvą“, – svarstė  VMVT maisto produktų inspektorė Viktorija Septilkienė. Pagal Lietuvos standartą LST 1919 „Mėsos gaminiai“ šaltai rūkytiems gabaliniams pirmos rūšies mėsos gaminiams yra  nustatyti kokybės rodikliai:  mažiausias mėsos baltymų be kolageno kiekis  20 proc. ir didžiausias drėgmės kiekis 60 proc.

Kodėl tokia yra kumpio sudėtis paklausėme ir Krekenavos įmonės gamybos direktoriaus Gintaro Martinkaus.

„Dėl šaltai rūkyto kiaulienos kumpio, ne mūsų naudai (nuskriaudėme save) įsivėlė viena klaida – skelbiama „kiaulienos kumpis su lašiniu 75 %” , o teisingai turėtų būti 108 %”. Tai, kad sudėtyje nurodoma cukrūs (sudėtyje yra pieno) – viskas teisingai , nes tai yra laktozė ir pagal alergenų ženklinimo reikalavimus turime tai nurodyti. Hemoglobinas – natūralus mėsos baltymas , kuris padeda išlaikyti natūralią spalvą“, – nevartok.lt sakė Gintaras Martinkus.

Klaida ne gamintojo naudai? Ar gali būti taip, kad Krekenavos bendrovė ant savo produktų klijuoja bet kokias etiketes, kurios gali suklaidinti vartotoją? Šį kartą pirkėjo Audriaus verdiktas – išmirkyta, gražiai atrodanti, labai sūri mėsa neišrankiam skoniui.

Dėkojame Audriui.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Komentarai (11)

  1. Povilas:

    Tai kokio velnio perkat tą mėšlą?

  2. Ramūnas:

    Cukrų deda tam, kad mėsa raudonesnė būtų.

  3. abc:

    Toks jausmas, kad visokie Krekenavos ir t.t. darbuotojai, maximos ir t.t. tik ir nori apgaudineti vartotojus paskaicius is to, ka jus rasote

  4. O kaip gali būti 108%? 🙂

  5. marija:

    pasitikrinkite ar sveiki produktai tinklalapyje sveikasvaikas.lt

  6. Povilas:

    TEn viskas praktiškai pagal etiketes surašoma, o jei ji meluoja, tai ir ta sveitainė meluoja. Visų produktų ir visų jų partijų laboratorijoje nepatikrinsi.

  7. Pamokeles 2:

    Gamintojas surase. Pirkejas nepirko kates maise- viskas surasyta. Kam patiko viena karta-tas pirks dar. Kam nepatiko, atsizegnos ir pirks kitur ir kitka. Bet juk nerasote cia del to, kad pasimatavote svarka ir Jums netiko? Ir kad batai ne to dydzio, juk matuojies , renkies. Gal ir tas palyginimas, bet cia skonio dalykas.. Maista irgi renkies, matuojies… Kiti jau po kelis metus perka to paties, aptikrinto gamintojo ar ukininko desra, morka, bulve… O kad is esmes sudetyje pilna visko- palaukit, liaudis, jau kalbama apie mesa, uzauginta megintuvelyje 🙂 Dar koks 10m ir sudetyje rasysim-naturalios ar dirbtines kilmes :))))

  8. Ekas:

    O kad jus zinotumete kiek uz vandeni sumokat tokioje mesoje… kaip kempine ta mesa, prigirdyta vandens.

  9. nijole:

    juokas ima is gamintojo ir kontrolieriaus aiskinimu.saltai ruk gaminiose dregme 60pros jei butu patikrine dregme tai butu kokie 98pros va ir visa aritmetika i saltai ruk gaminius niekas nepila h2o kokybes inspekcija nieko nedaro ir dar tokius briedus raso fuuu

  10. neringa:

    vajeeeeeeeee, ir as pirkau toki kumpi Neringoje…bjauresnio dalyko neesu ragavus.Teko ismesti

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>