Kaip mėsos sukčiai pelnosi vartotojų sąskaita. DAMSA kelia siaubą

damsaKai kurie Lietuvos maisto gamintojai aukščiausios rūšies mėsos gaminiams naudoja prastesnes žaliavas. Štai UAB „Stragutės mėsa“ (Vėjų g. 8, Stragutės k., Tauragės r.) rinkai tiekė kokybės rodiklių neatitinkantį šaltai rūkytą „Jurbarko skilandį“, UAB „Damsa“ vartotojus sąmoningai klaidino ant dešrelių etikečių nurodydama, kad tai – aukščiausios rūšies gaminys.
Vilkaviškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai išsiaiškino, kad į Didvyžių (Vilkaviškio r.) socialinės globos namus tiekiamos neva įmonės „Damsa“ aukščiausios rūšies fasuotos virtos dešrelės savo kokybe neatitinka šiai gaminių grupei keliamų reikalavimų. Laboratorinių tyrimų rezultatai parodė, kad šiose dešrelėse yra apie 1 proc. sojos baltymų ir daugiau kaip 7 proc. krakmolo, kurių aukščiausios rūšies mėsos gaminiuose negali būti. Pagal reikalavimus, tai antros rūšies gaminiai.
Už vartotojų apgaudinėjimą UAB „Damsos“ direktoriui skirta didesnė kaip 2 000 Lt bauda, o įmonė įtraukta į nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašą ir bus kontroliuojama ypač griežtai. Reikia pažymėti, kad „Damsa“ apgaudinėja jau daug metų. O jų aukos – vaikų darželiai ir socialinės globos namai.
UAB „Stragutės mėsa“ atstovas taip pat turės sumokėti nemenką baudą už tai, kad aukščiausios rūšies „Jurbarko skilandis“ buvo gaminamas iš prastesnės nei turėtų būti žaliavos.
Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, tikrindami įmonę, nustatė, kad gaminant šaltai rūkytą aukščiausios rūšies „Jurbarko skilandį“ įmonėje sunaudojama mažiau kokybiškos mėsos nei nurodyta žaliavų apskaitos kortelėje. Pavyzdžiui, nebuvo panaudota kiaulienos kulninės, neriebios kiaulienos. Prapjovus skilandį buvo matyti sausgyslių ir kraujagyslių liekanų, nors aukščiausios rūšies gaminyje to neturėtų būti. Atlikus laboratorinius tyrimus nustatyta, kad drėgmės ir mėsos baltymų be kolageno kiekis taip pat neatitiko šios rūšies gaminiams keliamų reikalavimų.
Tikrinimo metu įmonės šaldytuve rasta daugiau kaip 500 kg sūdytų lašinių su akivaizdžiais gedimo požymiais (lipniu, gleivėtu, vietomis su pelėsiu paviršiumi). Juos nurodyta nedelsiant sunaikinti specializuotoje įmonėje.
Už nustatytus pažeidimus įmonės atstovui skirta 500 Lt bauda. „Jurbarko skilandį“ rinkai bus leista tiekti tik tuomet, kai įmonė laboratoriniais tyrimais pagrįs, kad gaminys atitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiui keliamus reikalavimus.
Kiekvienais metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, vykdydama rinkai tiekiamų mėsos gaminių saugos ir kokybės kontrolę, atlieka per 5 tūkst. laboratorinių tyrimų įvairių mėsos gaminių saugai, kokybei ir faktinei sudėčiai nustatyti. Į inspektorių akiratį papuola ne tik lietuviški, bet ir iš kitų valstybių atvežti mėsos gaminiai.

 

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , ,

Komentarai (8)

  1. Cesarius:

    reikia ne 2000 lt. baudą duot o 20 000 eurų . kad daugiau neapgaudinėtų .

  2. Sigita:

    pritariu Cesariui.Reiketu grieztesniu priemoniu tokiems.

    • Jau daug metu perku Damsos produktus,jokiu nusiskundimu neturiu.visada sviezia,skani produkcija.nepalygysi kai kuriu kitu Kybartu imoniu.

  3. koko:

    tai ir valgyk šė toliau..

  4. meslita:

    kai tokios baudeles tai kodel neapgaudineti ?

  5. Upėtakio ikrų didmeninė.:

    Upėtakio ikrų didmeninė.
    Produkto aprašymas:silpnai sūdyti ,užšaldyti upėtakio ikrai.
    Galiojimo laikas: 17.01.2016.
    Sudėtis:vaivorykštės upėtakio ikrai 97% , druska 3%.
    Kilmės šalis – Norway.. , punktas Latvijos.
    Laikymo temperatūra po atšildymo : nuo 0 iki 3 laipsnių .
    Galiojimo laikas : po atšildymo : 10 paros.
    Minimalus užsakymo kiekis : 250 kg.
    kaina už 1kg – 30euro.
    Pristatymo laikas : 24 valandos po užsakymo.

  6. algirdas:

    Mieloji UAB STRAGUTĖS MĖSA direktore Ina Užkuraitiene, nejaugi Jūs nematote kokias sausgysles varote į, taip vadinamą, „aukščiausios“ rūšies šaltai rūkytą SKILANDINĘ DEŠRĄ???
    Nepriimtinas, net sūriai valgančiam, druskos kiekis ─ 3,7 g/100g. Net senolių receptuose ─ 3,0-3,5g/100 g mėsos!
    Gaila, bet spec(tšk)lt svetainė nepriima jokių atsiliepimų.

  7. algirdas:

    Skilandinė dešra, a. r.

    Mįslinu, ką man daryti,
    gal į „Maximą“ varyti?
    Aš nunešiu jiems dešros ─
    tokios, nepamainomos…
    Kaulų, sausgyslių pilna
    ta „skilandinė“ dešra.
    Visą rytą ją kramčiau ─
    „kramtomaškė“,- pamaniau☺,
    bet gi ji tokia sūri,
    net sutraukė gomurį!
    Surandu čia pat aš kvitą
    vakar „Maximoj“ rašytą,
    o ten ko ne tris eurus
    už 384 gramus
    aš atidaviau ramiai,
    kad suvalgyčiau skaniai.

    Tas „nepaprastas skanumas“
    man sukėlė įdomumą ─
    Greit lendu aš kibiran,
    etiketės ieškau ten.
    Surandu tenai aš ją ─
    UAB „STRAGUTĖS MĖSA“.
    Ten ir sudedamosios dalys ─
    visko sočiai, iki valios:
    kiauliena, lašiniai – kiaulienos,
    kvapnioji(dūmo) medžiaga,
    druska, dažiklis, konservantas,
    sirupas, antioksidantas,
    česnakai, kvapnieji pipirai,
    prieskoniniai(baltieji) pipirai
    ir dekstrozė. Tokią neragavęs,
    maniau, ─ būsiu apsigavęs.

    – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
    Mano skonis gal netikęs?
    Nieks nedraudžia ─ išbandykit!

    Čia buvo toks priedas, grąžinant tą „aukščiausios rūšies“ dešrą.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>