Kaip gamintojai mišraines dažo

Kai į VMVT inspektorius kreipėsi vilnietė baltu liežuviu ir su pusiau nuvalgytu lietuviškos baltos mišrainės indeliu, kilo daug klausimų, ką gi deda tie gamintojai į įvairiausias mišraines.

Moteris dėl skonio priekaištų neturėjo, tačiau pirštu palietusi majonezą primenantį padažą jį patrynė į delną, kuris nusidažė baltai. Toks pat buvo ir vilnietės liežuvis.

Ką gi dažo gamintojai dedami maistinius dažus į daržovių ir silkės mišraines? Pvz. kokiu pavidalu dedami balti dažai, kurie buvo neišmaišyti  ir pirkėjai nudažė liežuvį… Kokias medžiagas į mišraines galima dėti, o ko negalima (nepageidautina)?

„Jūsų minimu atveju mišrainėje buvo panaudotas dažiklis “titano dioksidas E171”, kuris yra leidžiamas naudoti padažų, prieskonių (pvz. kario milteliai, tandoori), marinuotų (raugintų) daržovių, pagardų, (vaisių, daržovių) salotų ir aštrių marinuotų daržovių salotų (piccalilli) sudėtyje. Jo keikis neturi viršyti 500 mg/kg produkto.

Dažikliai – medžiagos, suteikiančios maistui spalvą arba atstatančios ją. Taigi gamintojai dažiklius maisto produktuose naudoja norėdami suteikti jiems spalvą ar ją atstatyti jei gamybos proceso metu ji pakito. Titano dioksidas E171 (baltos spalvos dažiklis) į „naminę mišrainę“ dedamas tam, kad išsaugotų mišrainės sudėtyje esančių virtų bulvių šviesią spalvą.

Apibendrintai pasakyti, kokie maisto priedai gali būti dedami į mišraines ir salotas, o kokie ne yra sudėtinga, nes kiekvienu atveju maisto priedų naudojimą nulemia produkto receptūra.

Lietuvos higienos normos “Leidžiami naudoti maisto priedai“ yra išvardintas leidžiamų naudoti maisto produktuose maisto priedų sąrašas ir nustatyti leidžiami naudoti jų kiekiai. Sprendžiant kokius maisto priedus naudoti vadovaujamasi principu – tai kas nėra leidžiama, yra draudžiama.

Be to, nereikėtų pamiršti ir kitų maisto priedų naudojimo niuansų. Vienas iš tokių, tai perkėlimo principas. Labai svarbu nepamiršti, kad kai kuriuose produktuos, ypač tokiuose kaip mišrainės, maisto priedai gali būti, ne todėl, kad jie buvo įdėti į pačia mišrainę, bet pateko į produktą su sudedamosiomis jo dalimis, pavyzdžiui majonezu ar pan.“, – nevartok.lt pasakojo VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Svetulevičiūtė.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Komentarai (3)

  1. Nevalgykit visokio siūlomo parduotuvinio mėšlo, tai ir liežuviai bus normalūs.

  2. as123:

    pagailekit savo sveikatos ir nevalgykit to parduotuvinio jovalo, misrainiu visokiu ir t.t. Paziurejus ju sudetis, net akys raibsta. Nejaugi, pagamint paprasta lietuviska namine misraine reikia 30 ingredientu ? Baisu, kad leidziama taip tyciotis is vartotoju ir kraut i maista tokia gausybe slamsto…

  3. Indeed:

    As mieliau jau pageltusias bulves valgyciau, nei tuos titano oksidus:D gamintojai, nedazykite misrainiu:D

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>