Kaip gaminamos „Švenčionių vaistažolių“ arbatos

Atsakydama į 2013-01-07 publikuotą straipsnį „Švenčionių vaistažolių“ gaminys – arbata ar šienas?”, UAB „Švenčionių vaistažolės” pateikė portalui Nevartok.lt informaciją apie arbatų gaminimo technologijas, receptūrą ir įmonėje įgyvendinamus reikalavimus produkto kokybės užtikrinimui.

UAB „Švenčionių vaistažolės“ informuoja, kad maistines arbatas gamina ir tiekia į rinką vadovaudamasi patvirtintu įmonėje vidiniu standartu  ĮST  178605343 − 01: 2012. Vidinis įmonės standartas nuolat peržiūrimas ir atnaujinamas, atsižvelgiant į maisto tvarkymo įmonių darbą ir maisto produktų saugą bei kokybę reglamentuojančius ES ir Lietuvos teisinius aktus. Gaminant arbatas įmonėje griežtai laikomasi gamybos proceso protokolavimo ir atsekamumo procedūrų.

Kaip nurodo gamintojas, čiobrelių arbata 1,5gx10 ir Čiobrelių, ramunėlių ir pipirmėčių arbata 1,5gx10 fasuojamos  automatiniu fasavimo aparatu MTR, patalpinant smulkintų žolelių užpildą į filtro popieriaus paketėlius. Filtro popieriaus tankumas leidžia išlaikyti arbatos skonio savybes visą arbatos galiojimo laiką. Paruošus arbatą geriausiai arbatos skonio savybės atsiskleidžia ir jaučiamos esant vandens temperatūrai apie 70 laipsnių.

Atsižvelgiant į fasavimo automato techninius parametrus fasuojamų smulkintų žolelių dalelių dydis (smulkumo laipsnis) turi būti ne didesnis nei 3 mm. Esant tokiam smulkumo laipsniui, vartotojui išardžius paketėlį, vizualiai atskirti, pvz. čiobrelį nuo ramunėlės, pipirmėtę nuo čiobrelio ir t.t. yra sunku, identifikavimui reikalingas mikroskopavimas. Susmulkintos džiovintos žaliavos dalelių dydis ir jų vaizdas susmulkinus priklauso nuo paties augalo fizinių savybių ir naudojamos augalo dalies bei prieš smulkinant pjaustymo/malimo/sijojimo aparatų nustatymo reikalingam dalelių dydžiui gauti.

Pažymima, kad UAB „Švenčionių vaistažolės“ gaminamų arbatų sudėtyje naudojamų vaistažolių proporcijos ir kiekis nustatomas vadovaujantis receptūromis, patvirtintomis konkrečios arbatos gamybos techninėse sąlygose. Čiobrelių, ramunėlių ir pipirmėčių arbata 1,5gx10 gaminama pagal  receptūrą, patvirtintą šios arbatos gamybos techninėse sąlygose TS Nr. 87/2004 (sudėtis: čiobrelių žolė 40%, ramunėlių žiedai 40%, pipirmėčių lapai 20%), o čiobrelių arbata 1,5gx10 gaminama pagal  receptūrą, patvirtintą šios arbatos gamybos techninėse sąlygose TS Nr. 89/2004 (sudėtis: čiobrelių žolė 100%).

Kiekvienos arbatos partijos sudėtis privalo griežtai atitikti receptūrą ir toks atitikimas gali būti faktiškai patikrintas. Gamintojo atstovas informavo, kad atsižvelgiant į publikuotą vartotojos pateiktą informaciją, buvo nedelsiant patikrinta minėta Čiobrelių arbatos 1,5gx10 ir Čiobrelių, ramunėlių ir pipirmėčių arbatos 1,5gx10 partija, tačiau nukrypimų nuo receptūros nenustatyta.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Komentarai (7)

  1. kažkas:

    švenčionių dilgėliu lapai… (rašo smulkinti)… bet ten vien dulkės… pasidarai arbatos ir sėtukas nepadeda…

  2. PoP:

    čiobreliai irgi tokie, ragavom neseniai. Nepasakyčiau kad ir kvepia čiobreliais.

  3. Arbatos megejas:

    Susipise jusu skonio receptoriai. Kiek geriau tas arbatas, man tai viskas afigienai.

  4. Darius:

    Praplėšti ir panaršyti po pakelį labai įdomi įdėja. Praktikuosiu dažniau. Įdomu ar kas įšspaudins mano nuomone :)?

  5. Agne:

    pirkau Liepziedziu arbata, tai taip ir nesupratau, kas ten buvo liepziedziai ar sienas, nes splavos neturejo jokios, net ilgai palaikius. daugiau niekada nepirkciau tokio „s“

  6. Romashkaxx:

    Kazkada teko buti toje gamykleleje-tik geri ispudziai liko 🙂
    Oir arbatos skanios, norit daugiau spalvos-dekit 2 pakelius.

  7. snieguole:

    Atsakykit gamintojau prasau, is kur vezamos, o tiksliau kur auginamos jusu zoleles?

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>