Kai norisi šviežios mėsos

„Koks yra žalios mėsos laikymo terminas parduotuvėse. Kaip jis nustatomas? Pvz., dažnai tenka matyti, kad mėsa supakuota, naudojant apsaugines dujas, galioja 4-5 dienas. Pastebiu, kad paskutinėmis galiojimo dienomis mėsa beveik visada turi keistą pašalinį nemalonų kvapą.

Nesvarbu, kuriame prekybos centre tą mėsą pirkčiau. Paskutinės dienos galiojimo mėsa garantuotai turės blogą kvapelį. Nukentėjau jau ne kartą. O prekybininkai mėgsta kaltinti pirkėją, kad neva mėsa pradėjo gesti ar sugedo transportavimo metu ir pan. Manau, kad mėsa parduotuvėse turi per ilgą galiojimo terminą? Juk šašlykus ar kepsnius vasarą kepa vos ne kiekviena šeima. O norisi juk šviežios mėsos“, – nevartok.lt pasakojo Tadas.

Pagal higienos nuostatas pirminė atsakomybė už maisto saugą tenka maisto tvarkymo subjektui ir maisto saugą būtina garantuoti visuose maisto grandinės etapuose, pradedant nuo pirminės maisto gamybos stadijos.

Šviežios atšaldytos mėsos,  kaip ir kitų mėsos produktų, tinkamumo vartoti terminus nustato pats gamintojas pagal mėsos juslinių ir mikrobiologinių  rodiklių tyrimų rezultatus.

Mėsos tinkamumo terminas priklauso nuo gamybos higienos sąlygų, skerdimo ir išpjaustymo technologijos bei įrangos, mėsos laikymo temperatūros. Tinkamumo vartoti terminas tos pačios rūšies pjaustytai mėsai  gali būti  skirtingas.

Mėsos įpakavimas naudojant apsaugines dujas prailgina tinkamumo vartoti terminus. Mėsos įpakuotos modifikuotų dujų atmosferoje juslinės savybės neturi būti pakitusios ir paskutinę nurodytą tinkamumo vartoti termino dieną.

Mėsos juslinių savybių (pašalinio, nebūdingo kvapo atsiradimas) pokyčių priežastys gali būti nurodytas per ilgas tinkamumo vartoti terminas ir/arba nesilaikymas nurodytos ant pakuotės saugojimo temperatūros. Atšaldyta mėsa yra greit gendantis maisto produktas, kuriam teisės aktais nustatyta kiaulienai ir jautienai  ne aukštesnė (gali būti ir žemesnė) kaip  7 laipsnių C, o paukštienai – ne aukštesnė kaip 4 laipsniai C temperatūra. Laikymo temperatūrų pokyčiai labai greitai įtakoja mėsos juslines savybes.

Prekyboje ir gamybos įmonėse VMVT  mėsos kokybę (tame tarpe ir jos juslinius rodiklius) tikrina planinių  patikrinimų metu ir pagal vartotojų skundus bei informaciją apie nesaugius, nekokybiškus maisto produktus.

Esant įtarimams imami mėginiai laboratoriniams  juslinių, saugos rodiklių  tyrimams.

Šiais metais iki birželio 1-os dienos dėl juslinių mėsos rodiklių buvo atlikti 54 mėginių  tyrimai, iš kurių 4 neatitiko  reikalavimų, jų atžvilgiu taikytos atitinkamos poveikio priemonės“, – nevartok.lt pasakojo VMVT  valstybinė maisto produktų inspektorė Viktorija Septilkienė.

Nevartok.lt pataria: jeigu pastebėjote, kad mėsa turi pašalinį kvapą, nesidrovėkite, grąžinkite mėsą. Prekybininkai su gamintojais jau tikrai išsiaiškins, kas kaltas.

Dėkojame Tadui už pasiūlytą temą.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , , ,

Komentarai (4)

  1. mumumu:

    As panasiai jauciu su desrelem apsigaunu. Atrodo galiojimo laikas ilgas, taciau isvirus ju skonis nekoks… Beje, seniau neklijuodavo ant desreliu tokiu baltu lypduku su data, iki kurios galioja tam tikras produktas. Jauciu darbuotojai gali bet kokia data atspausdinti ir taip „pratesti“ galiojima…

  2. bijau:

    as apskritai bijau pirkti zalia mesa, desreles is maximos. Bijau apsinuodyti. Esu 2 kartus apsinuodijes maximos farsu… Siaubas ka tenka patirti apsinuodijus… … jau geriau to nepatirti!

  3. enough:

    neėskit tos lavonienos po velnių:)

  4. Vi:

    Kelis metus pirkau mesa Maximoje, ne karto nenusipirkau pasvinkusios. Maxima uzsidare, tai jau kelis menesius apsipirkineju Rimi ir jau antra karta isisgijau pasvinkusios vistienos, pirma karta buvo paskutine galiojimo diena, si karta buvo likusios dvi dienos iki galiojimo pabaigos. Nu blemba taip abydna, kad negaliu :(, nervas ima

Rašyti komentarą Vi

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>