Hidrinti riebalai žudikai – lietuviškos maisto pramonės palydovai

„Prekybos centre radau CENTO sūrio gaminį. Užrašai pakraupino. Visas gaminys iš hidrintų riebalų. Kaina nedidelė, tačiau ant tokio gaminio reikėtų dėti įspėjimą – „pavojinga sveikatai“ arba, kaip ant elektros transfarmatorinių – „pavojinga gyvybei“, – nevartok.lt sakė gaminį iš hidrintų riebalų aptikęs Nerijus.

Anot Nerijaus, sūrio gaminys kainavo labai pigiai. Tačiau jis buvo su išplaukusiais geltonais atsiskyrusiais riebalais, ko niekada nėra tekę matyti perkant tikrą sūrį.

Ką apie tai gali pasakyti specialistai? Ar tiesa, kad naudodami trans riebalus gamintojai iš lėto varo žmones į kapus? Kokią įtaką sveikatai daro hidrinti transriebalai? Klausiame Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėjos Ilonos Drulytės.

Hidrintų transriebalų žala ir poveikis sveikatai. Ar tiesa, kad vertinant transriebalus, nėra nieko juose naudingo? Kodėl jie taip išplito, kodėl atsirado tiek daug produktų, į kuriuos dedami trans riebalai?

Transriebalai (transriebalų rūgštys) yra pavojingiausi maisto riebalai. Pasaulio sveikatos organizacija skelbia, kad transriebalai didina koronarinės širdies ligos riziką, jie siejami su staigiomis mirtimis nuo širdies ligų ir padidinta diabeto rizika. Nedideli transriebalų kiekiai natūraliai aptinkami kai kuriuose mėsos ir pieno produktuose. Vis dėlto kenksmingesni yra perdirbtuose maisto produktuose esantys dirbtiniai transriebalai. Dirbtiniai transriebalai susidaro cheminiu būdu iš dalies hidrinant augalinį aliejų. Hidrinimo proceso metu augalinis aliejus paverčiamas pusiau kietais riebalais, kurie yra patrauklūs maisto pramonei, kadangi pasižymi ilgesne tinkamumo vartoti trukme, yra stabilūs gruzdinant maisto produktus, jų pusiau kieta konsistencija tinkama kepinių, saldumynų ir greitai paruošiamo maisto gamyboje.

Kaip reglamentuotas transriebalų naudojimas maisto pramonėje? Ar tokiu būdu yra atpiginama produkcija?

Europos Sąjungos teisės aktai numato, kad maisto produkto sudėtyje esantys hidrinti (ar iš dalies hidrinti) riebalai turi būti paženklinti. Kol kas nėra privaloma nurodyti transriebalų kiekio. Europos Sąjungos teisės aktuose (Reglamento 1169/2011 30 str. 7 d.) numatyta, kad „Ne vėliau kaip 2014 m. gruodžio 13 d. Komisija, atsižvelgdama į mokslinius duomenis ir sukauptą valstybių narių patirtį, pateiks ataskaitą dėl riebalų rūgščių transizomerų buvimo maisto produktuose ir Sąjungos gyventojų mityboje. Šios ataskaitos tikslas – įvertinti atitinkamų priemonių poveikį, siekiant padėti vartotojams rinktis sveikesnius maisto produktus ir sveikesnę mitybą arba skatinti teikti vartotojams sveikesnius maisto produktų variantus, įskaitant, be kita ko, informacijos apie riebalų rūgščių transizomerus arba jų vartojimo apribojimus teikimą vartotojams. Prireikus, Komisija kartu su šia ataskaita pateiks teisėkūros pasiūlymą“. Informacijos apie transriebalų įtaką produkto kainai neturime.

Ar tiesa, kad transriebalų sukelti sveikatos sutrikimai yra sunkesni nei cholesterolio?

Tiek cholesterolio, tiek transriebalų kiekis, gaunamas su maistu, turi būti ribojamas. Cholesterolis žmogaus organizmui reikalingas, tačiau jį organizmas pasigamina ir pats. Transriebalų rekomenduojama suvartoti kaip galima mažiau (iki 1 % paros energinės vertės arba, vidutiniškai, – iki 2 g per dieną). Transriebalai nėra naudingi žmogaus organizmui.

Kodėl žinant apie transriebalų žalą nesiimama iniciatyvos juos drausti naudoti arba bent apriboti jų kiekius?

„Informacijos apie maistą ir mitybą skleidimas vartotojams – vienas iš būdų padėti vartotojams pasirinkti maisto produktus pagal jų poreikius“, – nevartok.lt pasakojo Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėja Ilona Drulytė.

Dėkojame Nerijui už nuotraukas ir pasiūlytą temą.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , ,

Komentarai (5)

  1. enough:

    neįsivaizduoju, kas tokį produktą gali pirkti..jame nieko bendro su sūriu nėra..o dar kokią kainą už šitą nuodą plėšia..savikaina šio plastiko gabalo matyt keli litai tėra už kilogramą.

  2. lulu:

    nesuprantu 1 dalyko: kodel ant cigareciu pokeliu rasoma „rukymas zudo, rukymas sukelia vezi“ ir t.t., o tokius maisto produktus kuo ramiausiai kisa vartotojams be jokiu ispejimu. yra daug konservantu, kurie sukelia vezi, pavojingi vaikams ir t.t., bet kazkodel niekas etiketese vartotoju neispeja apie ju pavoju.

  3. VIRGINIJA:

    as perku tikra suri,surio gaminio nepirkit.bet sako ir tikras fermentinis suris pavojingas.parasykit apie jo pavojus

  4. nuu joo:

    ko čia jaudintis, juk pinigai valdo. dėtų ir šūdą, kad tik kas pirktų. Dar gerai kad bent turinio sudėtis atitiktų nurodytą ant pakuotės.

  5. Ramune:

    Aš nesuprantu, ko eiti į tą Cento. Maistas dirbtinas. Sudėtyje vien milteliai, E ir t.t. Neinu ir neisiu.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>