Grėsmingas koldūnų „virusas“ sėlina link Lietuvos gamintojų

Koldūnuose trūksta mėsos!

Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad neleista platinti mūsų šalies rinkoje dviejų pavadinimų šaldytų latviškų koldūnų partijų. Šiuos produktus į Lietuvą įvežė AB „Premia KPC“ (Taikos pr. 96, Kaunas).

Atliekant sugriežtintą įvežamų produktų kokybės kontrolę, buvo atrinkti gamintojo ,,Ariols” (Latvija) šaldyti ,,Koldūnai 800+200” (išfasuoti po 1 kg, tinka vartoti iki 13-05-2014) ir koldūnai ,,Pinigėliai’ (po 500 g, tinka vartoti iki 12-05-2014) mėsos įdaro kiekiui nustatyti. Produktų mėginius ištyrus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, nustatyta, kad įdaro kiekis koldūnuose mažesnis, nei nurodyta ženklinimo etiketėse. Faktiniai mėsos įdaro kiekiai sudarė 42,8 % ir 47,1 %, nors pagal gamintojo ženklinimo etiketėse nurodytą informaciją, mėsos įdaro kiekis turėjo būti 50%.

Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimu, minėtų partijų koldūnų tiekimas rinkai sustabdytas. Papildomai ištirti atrinkta dar 10 įvairių rūšių koldūnų mėginių. Jei ištirtų šaldytų koldūnų įdaro kiekiai neatitiks nurodytų etiketėse, produktai bus grąžinti tiekėjui.

Nevartok.lt rašė, kad Estijos gamintojo „UVIC A.S.“ produkcijos mėginiai buvo atrinkti įgyvendinant kasmetinį maisto produktų saugos ir kokybės stebėsenos planą.

Mėginius ištyrus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje nustatyta, kad gaminyje „Šeimos koldūnai su kiauliena ir jautiena“ mėsos įdaras sudaro 52,4 %, tuo tarpu gamintojo etiketėje nurodyta, kad įdaras turėtų sudaryti 62 % (42 % kiaulienos ir 20 % jautienos). „Šaldytuose koldūnuose su jautiena“ mėsos įdaro nustatyta 40,1 %, nors turėtų būti  – 50 %, o „Šaldytuose koldūnuose“ mėsos įdaras tesudarė 36,8 %, nors gamintojas deklaravo – 45 % mėsos įdaro.

„Atsižvelgdami į oficialius laboratorinių tyrimų rezultatus, įmonei nurodyta surinkti iš rinkos šias koldūnų partijas ir jas perženklinti, etiketėje pateikiant faktinį mėsos įdaro kiekį“, – pabrėžė Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Ričardas Kliučinskas.

Nevartok.lt žiniomis artimiausiu metu bus tikrinami ir Lietuvos gamintojai. Vartotojai vis dažniau šneka, kad koldūnuose neranda mėsos.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , ,

Komentarai (4)

  1. VIRGINIJA:

    liutuko karaliski o ypac tortelini beveik be mesos.tokiu nebuna kaip nuotraukoj kad tiek mesos butu

  2. Sava:

    Reiko seniai papurtyti lietuvisku kolduno gamintojus o ne pradeti is tolo su latviais.mesos NERA!!!!

  3. Tadas:

    Sukčiauti lengva ir paprasta,negaliu patikėti,kad veterinarija ištirs:)

  4. Pirkėja:

    Tikrinti būtina ir LT koldūnų gamintojus.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>