Greipfrutai iš Turkijos – su pesticidais

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praneša, kad į Lietuvą neleista importuoti 20 600 kg turkiškų greipfrutų, kuriuose nustatyta daugiau kaip 3 kartus didžiausią leistiną normą viršijanti pesticidų likučių koncentracija.

Vilniaus apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, vykdydami importuojamų iš trečiųjų šalių maisto produktų kontrolę, UAB „Frutlita“ (Kirtimų g. 57 A, Vilnius) sandėliuose atrinko tyrimams importuojamų turkiškių greipfrutų mėginius. Atlikus tyrimus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, nustatyta, kad pesticido difenilamino likučiai greipfrutų siuntoje daugiau kaip 3 kartus viršija didžiausią leistiną koncentraciją. Pesticido koncentracija greipfrutuose sudarė 0,16±0,08 mg/kg, tuo tarpu kai didžiausia leistina norma – 0,05 mg/kg.

Vilniaus apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė platinti rinkoje  nesaugius turkiškius  greipfrutus ir įpareigojo UAB „Frutlita“ visą vaisių siuntą (iš viso 20600 kg)  saugiai sunaikinti arba išsiųsti iš Europos Bendrijos teritorijos.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , ,

Komentarai (2)

  1. Povilas:

    20 tonų su dar daugiau vitaminų. Jippyy …

  2. Anonimas:

    Dar gerai, kad šie vaisiai (kaip ir daugelis kitų iš Turkijos, Kinijos ir pan.), yra tikrinami prie sienos, nes tai maisto siunta iš trečiosios šalies.Privalu tai daryti. Baisesnė situacija su maisto produktais, atvežamais į Lietuvą iš Europos sąjungos. Jų kokybės netikrina niekas, na, nebent sąžiningas veterinarijos kontrolierius paima mėginius tiesiai iš parduotuvės. Bėda tame, kad jų kokybę ir saugumą, pagal dabar visoje ES galiojančią tvarką, turi užtikrinti gamintojas. Ką jis sėkmingai ir daro pateikdamas „kokybės“ sertifikatus. Prekybos tinklai ar įmonės importuotojos nemato jokio reikalo jų pertikrinti – juk yra „sertifikatas“! Štai ir turime ispaniškus pomidorus bei agurkus „Maximose“, sprogstančius nuo pesticidų. Juolab, kad tų produktų gali ir niekas nepatikrinti, o jie bus sėkmingai realizuoti. Jei net ir lieps išimti iš prekybos, nemaža dalis jau gali būti ir parduota, ir suvalgyta. Negi nusipirkęs mėnesį žiūrėsi į tą pomidorą ar agurką? Juolab, kad ne visi Lietuvos pirkėjai apskritai turi ūpo atgal nešti nekokybišką prekę – lengviau išmesti į šiukšlyną ir nekvaršinti sau galvos. O prekybos tinklai tuo tikrai džiaugiasi: toną nekokybiškų agurkų pardavė, o sugrįžo tik šimtas kilogramų. Biznis. Tai atsakymas į klausimą ar neprivalu tikrinti produktus prieš tiekiant juos į rinką.

Rašyti komentarą Anonimas

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>