Giriasi, kad be E, bet pyksta, kai jų randama. Nauja tvarka

Kepyklos norinčios produktų pavadinime skelbti, kad jie "Be E", prieš tai privalės ištirti kepinius Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute

Po ilgų diskusijų su Lietuvos maisto produktų gamintojais, vartotojų teises ginančiomis organizacijomis ir Europos Sąjungos šalių kompetentingomis institucijomis, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nutarė, kad gamintojai, norintys savo produktus ženklinti užrašais „Be E“, „Jokių E“, „Stop E“, „Be konservantų“, „Be saldiklių“ ir pan.,  nuo šių metų  balandžio 15 dienos privalės laboratoriniais tyrimais pagrįsti, kad  maisto priedų nėra tiek galutiniame maisto produkte, tiek ir maisto produkto gamyboje naudojamose žaliavose.

Reikia pažymėti, kad anksčiau išplatintame rašte Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba paragino Lietuvos maisto produktų gamintojus tokius tyrimus atlikti iki šių metų balandžio 1 dienos.  Tačiau atsižvelgdama į tai, kad dėl pateikto didelio maisto produktų mėginių  laboratoriniams  tyrimams kiekio Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas nepajėgus laiku atlikti visų tyrimų, o taip pat reaguodama į gausius maisto produktų gamintojų prašymus suteikti ilgesnį pereinamąjį laikotarpį, Tarnyba numatė minėtų reikalavimų taikymo laikotarpį pratęti iki 2011 m. balandžio 15 d.

Po 2011 metų balandžio 15 dienos maisto produktų gamintojai, kurie maisto produktų ženklinime vartoja teiginius „Be konservantų“, „Be E“, „Be E 621“, „Be jokių E“, „Be maisto priedų“ ir pan., privalo maisto priedų nebuvimą tiek maisto produkto sudėtinėse žaliavose, tiek galutiniame maisto produkte pagrįsti, pateikdami atliktų savikontrolės laboratorinių tyrimų protokolų kopijas.

Didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonės ir turgaviečių individualūs prekiautojai (turintys verslo liudijimus arba nuolatinio Lietuvos gyventojo individualios veiklos pažymas), po 2011 metų balandžio 15 dienos priimdami maisto produktus, kurių ženklinime vartojami aukščiau minėti teiginiai, turi reikalauti iš maisto produktų gamintojų šių teiginių pagrįstumą patvitinančių laboratorinių tyrimų protokolų kopijų.

Didžioji dalis gamintojų, kurie kovodami dėl vartotojo nespekuliuoja ženklu „be E“ ir panašiais, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimą vertina teigiamai. Tačiau daugiausiai kritikos šiam sprendimui pažėrė tie, kurių produktuose pastaruoju metu rasta E priedų, nors buvo skelbiama, kad jų nėra. Kritikuoti sprendimą suskubo alaus ir duonos gamintojai. Nevartok.lt duomenimis labai ilgai E priedų nebuvo aptikta duonos gaminiuose. Kai tik E priedai buvo rasti „Vilniaus duonos“ produkcijoje, bendrovė pažėrė kritikos laviną.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: ,

Komentarai (6)

  1. Anonimas:

    senai reikėjo to istatymo.Nes dabar jau beveik nieko nebeliko prekyboje kas būtų su tais E taip kvailindami žmones.

  2. Viskas būtų teisinga ir reikalinga, bet kur pereinamasis laikotarpis,kad visi normaliai galėtų dirbti,o ne galvotrūkčiais bandytų spręsti iškilusias problemas?????Kodėl viskas daroma atbulai???

  3. ieva:

    labai gerai!

  4. gamintojas:

    puiku. Darom tyrimus. Bet kas gali atsakyti kokius, kur, kokia laboratorinius tyrimus reikia atlikti . Perskambinus eile atsaking

  5. gamintojas:

    atsakingų kontorų, rezultate turiu didžiuli sąraša tyrimų ( koks 2000 pavadinimų) su kosminėmis kainomos ir neaišku ką man reikia daryti … kas atsakys i sita klausimą ????

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>