Estiškuose koldūnuose pavogta mėsa?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad laikinai uždrausta realizuoti ir nurodyta perženklinti trijų pavadinimų Estijoje pagamintų koldūnų parijas nustačius, kad mėsos įdaro šiuose gaminiuose yra vidutiniškai 10 proc. mažiau nei ženklinimo etiketėje deklaruoja gamintojas.

Estijos gamintojo „UVIC A.S.“ produkcijos mėginiai atrinkti įgyvendinant kasmetinį maisto produktų saugos ir kokybės stebėsenos planą.

Įgyvendinant šį planą tikrinama ne tik maisto produktų sauga ir kokybė, bet ir vertinama ar ženklinimo etiketėje pateikta informacija atitinka produktų savybes ir neklaidina vartotojų.

Mėginius ištyrus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje nustatyta, kad gaminyje „Šeimos koldūnai su kiauliena ir jautiena“ mėsos įdaras sudaro 52,4 %, tuo tarpu gamintojo etiketėje nurodyta, kad įdaras turėtų sudaryti 62 % (42 % kiaulienos ir 20 % jautienos). „Šaldytuose koldūnuose su jautiena“ mėsos įdaro nustatyta 40,1 %, nors turėtų būti  – 50 %, o „Šaldytuose koldūnuose“ mėsos įdaras tesudarė 36,8 %, nors gamintojas deklaravo – 45 % mėsos įdaro.

„Atsižvelgdami į oficialius laboratorinių tyrimų rezultatus, įmonei nurodyta surinkti iš rinkos šias koldūnų partijas ir jas perženklinti, etiketėje pateikiant faktinį mėsos įdaro kiekį“, – pabrėžė Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Ričardas Kliučinskas.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , ,

Komentarai (3)

  1. Kaip su lietuviškais koldūnais? Įdaro kiekis atitinka deklaruojamą????

  2. Laba diena,

    Esu Nerijus Gedeika, kompanijos „Uvic A/s“, kuri gamina šiuos koldūnus ir įveža į Lietuvą atstovas. Norėčiau atkreipti vartotojų dėmesį į kai kuriuos netikslumus šiame straipsnyje:

    1. 2 pastraipa-neteisinga informacija. Tai buvo ne planinis patikrinimas, o patikrinimas gavus anoniminį skundą;
    2. “ Šeimos“ koldūnai su jautiena ir kiauliena. Pats produktas visiškai atitiko patvirtintą produkto specifikaciją. Jame 50% įdaro, (o įdare 42% kiaulienos ir 20% jautienos), ir 50% tešlos. Kaip matome iš straipsnio, laboratorija nustatė 52,4% įdaro-tai 2,4% daugiau nei deklaruojama. Produktas laikinai sustabdytas dėl nevisiškai tikslaus ženklinimo. Su tuo sutinkame, pakuotė gaminta prieš 7 metus ir nevisiškai atitinka šiandieninius reikalavimus.
    3. Koldūnai, kurims nustatytas per mažas įdaro kiekis, pagal rekomendacijas surinkti iš rinkos ir grąžinti gamintojams papildomams tyrimams ir, jei reikia perženklinimui. Atsiprašome vartotojų.
    4. Nuotrauka, patalpinta šalia straipsnio, nieko bendro neturi su sustabdytais koldūnai, prašau šią nuotrauką pašalinti.

    Taip pat noriu papildyti, kad buvo tikrinamas praktiškai visas „Uvic A/s“ koldūnų asortimentas, kituose produktuose jokių nukrypimų nuo normos nebuvo rasta.

    Skanaus!

    Nuoširdžiai,

    Nerijus

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>