Dešroje vieni riebalai, bet rūšis – aukščiausia!

Pirkėjui sukėlė įtarimą, kad aukščiausios rūšies dešroje daug riebalų.

Kaip atskirti aukščiausios kokybės dešrą nuo antrosios rūšies gaminio? Daugelis pasakys – skaityti etiketes. Tačiau ką daryti, kai dešros išvaizda akivaizdžiai neatitinka informacijos skelbiamos ant etiketės?

Tuo įsitikino vairuotojas Darius keliaudamas iš Zarasų į Vilnių ir stabtelėjęs apsipirkti Molėtų MAXIMOJE.

„Susigundžiau „Šiaudinių mėsinės“ dešra, aukščiausios rūšies. Ji buvo brangiausia ir pavadinta „Šiaudinių“ gamintojo vardu. Dažniausiai taip vadinamas tik firminis gamintojo produktas, kurio kokybė garantuojama. Deja dešroje slypėjo vien riebi mėsa.. Ar tai normalu?“, – nevartok paklausė vairuotojas Darius.

„Jūsų nurodytas mėsos gaminys – atitinka aukščiausius rūšies mėsos reikalavimus. Nustatyti mėsos standartai numato, kad aukščiausios rūšies mėsos gaminiai turi būti gaminami tik iš mėsos žaliavos, nenaudojant baltyminių mėsos pakaitalų, maisto užpildų bei mechaniškai atskirtos mėsos. Aukščiausios rūšies šalto rūkymo mėsos gaminiuose riebalų kiekis nėra reglamentuotas. LR teisės aktai numato, kad gamintojas pats pasitvirtina produkto specifikaciją, kurią deriną su visomis kontroliuojančiomis kokybę institucijomis“, – nevartok.lt sakė MAXIMA atstovė spaudai Olga Malaškevičienė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Viktorija Septilkienė sako, kad vartotojas turi domėtis informacija ant etikečių. „Nenoriu nieko vertinti, kol neatlikti tyrimai. Galiu paaiškinti, kad rūšingumas visų pirma yra nustatomas pagal maistinę vertę, o ne pagal priedus gaminyje. Jeigu gamintojas etiketėje pirmoje vietoje nurodo, kad dešroje yra jautiena, kiauliena, o tik po to lašiniai, taip ir turėtų būti. Vartotojui neturėtų kilti abejonių, kas yra sudėta į dešrą“, – nevartok.lt sakė specialistė.

Pasak Viktorijos Septilkienės, yra aiškiai reglamentuota, kad aukščiausios rūšies šaltai rūkytose dešrose turi būti ne mažiau kaip 18 procentų raumeninio audinio baltymų.

Gamintojai teigia, kad "Šiaudinių" dešroje yra 48 procentai jautienos, 28 procentai kiaulienos, 24 procentai lašinių.

Tačiau perpjovus „Šiaudinės mėsinės“ dešrą, plika akimi matyti, kad dešra labiau primena vadinamąjį lašiniuotį, kuriame dominuoja tik riebi mėsa. Nevertindami, kiek dešroje yra jautienos ar kiaulienos, paklausėme gamintojo –  kas sudėta į riebią dešrą „Šiaudinių“?

„48 procentai jautienos, 28 procentai kiaulienos, 24 procentai lašinių. Tokia yra dešros sudėtis“, – nevartok.lt sakė „Šiaudinių mėsinės“ direktoriaus pavaduotoja Jadvyga Aleknienė.

Tačiau sužinojusi, kad vartotojas nusipirko dešrą, kurioje vieni riebalai, viena iš įmonės vadovių apgailestavo: „ gaila, kad taip atsitiko. Gal būt gamybos metu mėsa neišsimaišė“. Anot Jadvygos Aleknienės, įmonė nenukrypsta nuo nustatytos receptūros, o klaida galėjo įvykti gamybos proceso metu: „gamyboje pasitaiko visko.“

Vartotojui tenka pasikliauti ne tik savo intuicija, bet ir patirtimi – nepatiko – nebepirk ir nebevalgyk.

Dėkojame Dariui už suteiktą informaciją.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , ,

Komentarai (9)

  1. praeivis:

    pirkau ir aš tokią. Kaune, prieš kelis mėnesius. Koks sutapimas – irgi buvo „neišsimaišius“. Beje, kiek pastebėjau, jai vos ne „amžina“ akcija. Išvados taip sakant prašosi pačios.

  2. J.:

    o tai lasiakai gal auksciausios rusies,ka jus zinot:DDD

  3. J.:

    is foto matosi,kad 48 proc lasiniu,o ne jautienos…tai gal sumaise rasydami

  4. :):

    Zodis Siaudinis man asocijuojasi su kazkuo sausu, traskiu… Hm. Lasiniuotis – tiksliau skambetu. Beje siame A.r rusies produkte turi buti ne daugiau kaip 35% dregmes. Kazkaip nelabai…..

  5. Taip skelbia specialistai:

    Šią informaciją savo tinklalapyje skelbia Lietuvos Respublikos maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. Gaila, kad tik tiksliai neapibrėžtas šalto rūkymo dešrų riebumas. Bet logiškai mąstant, jis turėtų būti plius minus panašus į aukščiausios rūšies virtų gaminių.
    Pagal Lietuos standartą LST 1919 „Mėsos gaminiai“ reikalavimus aukščiausios rūšies mėsos gaminiai turi būti gaminami tik iš mėsos žaliavos, nenaudojant augalinės ar gyvūninės kilmės mėsos pakaitalų, maisto užpildų bei mechaniškai atskirtos mėsos.
    • I rūšies mėsos gaminiuose mėsos pakaitalų, užpildų ir krakmolo naudojimas yra ribojamas, neleidžiama naudoti sojos miltų.
    • II rūšies mėsos gaminiuose neribojamas krakmolo ir užpildų kiekis, tačiau gamintojas privalo jų kiekį nurodyti ženklinimo etiketėje.
    Pvz. aukščiausios rūšies virtoje dešroje riebalų negali būti daugiau kaip 22 procentai, drėgmė neturi būti didesnė kaip 69 procentai, o mėsos baltymų negali būti mažiau kaip 8 procentai. Tuo tarpu antros rūšies virta dešra gali būti labai riebi, nes riebalų kiekis neribojamas, drėgmė gali siekti 75 procentus, o mėsos baltymų – tik 5 procentai. Joje gali būti iki 2 proc. sojos baltymų ir krakmolo, kurio kiekis taip pat neribojamas.

  6. :):

    Taip, bet kalba eina apie virtas desras. Kas skaites LST 1919 zino, kad kiekvienai gaminiu grupei (virtos desros, karstai rukytos desros, saltai rukytos desros, pastetai, gaminiai ir dar ..nevardinant) yra nustatomi vis kiti parametrai. Ir todel si desra gali buti tikrai A.r, jei : dregme atitiks, baltymu kiekis, ir jei nebus sojos rasta. O del mesos procentuotes- sitai savotiskai keista. Manau, kad po zodziu kiauliena cia gali sleptis kokios pazandes, tada jau suprantama, kodel taip riebiai atrodo 🙂 Cia jau kazi ar tyrimais, cia labiau receptura tikrint reikia imoneje.

  7. ...visai nieko...:

    o man visai nieko, – tokia naturali Šiaudiniu produkcija, toki mielą kaimišką prieskonį turi, skonis neblogas. Šimtą kart geriau už KLaipėdos maisto gaminius – Kretingalės „limpantys“, ar blizgančias, kaip veidrodis Biovelos dešras…

  8. zinove:

    laba.labai gaila, bet kartas nuo karto pasitaiko vis daugoka lasiniu. kiaules lietuviskos riebios…. prasom dazniau skabinti i imone, tada rezultas pagereja

  9. Julius:

    Toje mėsinėje amžinos bėdos. O kokybė tai visiškai prasta. Ten netgi ne lietuviška mėsa kaip jie skelbiasi.

Rašyti komentarą J.

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>