Dešra su diafragma – mamai, ar uošvienei?

„Atkreipiau dėmesį į pirmos rūšies BIOVELOS dešrą saliamį ant kurios puikavosi etiketė „Tau mama“. Ji buvo parduodama RIMI taikant akciją. Labai gražiai skamba, bet kai pradėjau skaityti etiketę (tai darau visada), kad be kiaulienos į ją pridėta lašinių ir galvijų diafragmos, nuteikė nemaloniai.

Išsigandau. Nelabai jau skaniai skamba. Mamai tikrai nepirkčiau „diafragminės“ dešros, bet uošvienę mielai pavaišinčiau“, – nevartok.lt ironijos neslėpė Stasys.

„Norėčiau sužinoti, kas yra ta galvijų diafragma? Gal tai nieko blogo, bet man, kaip vartotojui nesinorėtų šio elemento matyti mano perkamoje dešroje. Gal galite paaiškinti, kas ta diafragma?“, – nevartok.lt klausė Stasys.

„Subproduktai tai – gyvūno vidaus organai ir nuo skerdenų atskirtos maistui tinkamos kūno dalys. Valgomiesiems subproduktams priskiriami kiaulių, galvijų, avių liežuviai, kepenys, inkstai, širdys, diafragmos ir kitos valgomosios gyvūnų dalys.

Subproduktai skiriasi chemine sudėtimi, skoniu, maistine verte. Jie susideda iš baltymų (9,7-25,2 proc.), riebalų (2,3-39,4proc.), angliavandenių (0,5-5,8 proc.), neorganinių medžiagų (0,4-1,5 proc.), vandens (43,2-82,7 proc.), vitaminų, fermentų. Skirtumus lemia gyvulio rūšis, lytis, amžius, įmitimas.

Diafragma tai gyvūno vidaus organas – plokščias raumuo, kurio paviršius aptrauktas jungiamojo audinio plėvele. Diafragma skiria gyvulio krūtinės ląstą nuo pilvo ertmės.

Diafragma – daug jungiamojo audinio turinti kieta mėsa, kuri gali būti naudojama įvairių rūšių mėsos gaminių (dešrų, dešrelių, vyniotinių, konservų) gamybai. Tokių mėsos gaminių sudėties ženklinime yra nurodoma, kad sudėtyje yra kiaulių ar galvijų diafragmos.

Diafragmoje yra apie 23 proc. baltymų, 2 proc. lipidų ir 73 proc. vandens. Diafragmos, kaip ir kiti subproduktai, tokie kaip kepenys, liežuviai, smegenys, inkstai, maistine verte prilygsta mėsai pagal neorganinių medžiagų ir vitaminų kiekius, arba yra net vertingesni, ir į daugelį mėsos produktų dedami kaip žaliava.

Pagal Lietuvos standarto valgomieji kiaulių, galvijų, avių ir arklių subproduktai reikalavimus į rinką tiekiamos diafragmos turi būti švarios, be vidaus organų liekanų, kraujo krešulių, su plėve arba be jos. Spalva ir kvapas turi būti būdingi šviežiems subproduktams, neturintiems pašalinio kvapo“, – nevartok.lt pasakojo VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė valstybinė maisto produktų inspektorė Viktorija Septilkienė.

Visiems vartotojams dar kartą norime patarti skaityti etiketes ir rinktis produktą pagal norimą sudėtį, rūšį ir kainą.

Dėkojame Stasiui už klausimus ir nuotraukas.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , , ,

Komentarai (2)

  1. Pirkėja:

    Visiškas absurdas….jei skaitote etiketę, nepirkit I, II rūšies dešrų,o pirkit aukščiausios rūšies. Tuomet tokie klausimai nekils…

  2. As:

    taigi cia tik pavadinimas, taip ar taip ten nieko gero nera paskaicius sudeti ir zinant kaip ji yra rukoma (tai yra mirkoma chemikaluose kad skonis ir kvapas butu kaip rukytos desros) 😉

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>