Bulvės prieš ryžius. Kas sveikiau?

Kas sveikiau – bulvės ar ryžiai, atsižvelgiant į glikemijos indeksą? Kuo skiriasi bulvės ir ryžiai? Ką geriau valgyti diabetikams, žmonėms kontroliuojantiems svorį, turintiems atsvorį? Kokie yra pliusai ir minusai? Kokie yra ryžių skirtumai, turint omenyje parduodamas rūšis (plikyti, laukiniai, ilgagrūdžiai ir pan.). Ką pataria specialistai vetindami šiuos produktus? Tokius klausimus nevartok.lt uždavė Virgilijus iš Klaipėdos.

„Tiek bulvės, tiek ryžiai yra puikus energijos šaltinis dėl gausaus jų sudėtyje esančio kompleksinių angliavandenių kiekio. Literatūroje nurodoma, kad bulvės pasižymi didesniu glikemijos indeksu nei ryžiai, o baltieji ryžiai – didesniu nei rudieji. Visgi mityboje visų svarbiausia yra atsižvelgti į asmens energijos poreikį ir maistinių medžiagų (visų pirma – baltymų, riebalų ir angliavandenių) kiekius ir santykį, ir rinktis kuo įvairesnius maisto produktus. Energija, gaunama iš angliavandenių, turi sudaryti daugiau kaip 55 procentus visos per parą gaunamos energijos.

Sergant tam tikromis ligomis gali būti rekomenduojama ir taikoma speciali mityba, kurią pacientas turėtų aptarti su gydančiu gydytoju, dietologu ar pvz., diabeto mokytoju.

Renkantis ryžius verta atkreipti dėmesį į skirtingoms ryžių rūšims būdingus ypatumus:

• Rudieji (lukštenti, nešlifuoti) ryžiai. Jie gaunami nuo kultų ryžių pašalinant lukštą. Šie ryžiai verda šiek tiek ilgiau nei šlifuoti ryžiai. Juose žymiai daugiau skaidulinių medžiagų, nei baltuosiuose ryžiuose, nes lukštenant ryžius galimi tik nedideli sėlenų nuostoliai, tuo tarpu šlifuojant ryžius, sėlenų netenkama žymiai daugiau.

• Baltieji (šlifuoti) ryžiai. Šie ryžiai gaunami nuo lukštentų ryžių šlifuojant pašalinus visas ar dalį luobelių ir gemalo. Pagal tai, kokia dalis luobelių ir gemalo yra pašalinama šlifuojant, ši ryžių rūšis dar skirstoma į dalinai šlifuotus, nušlifuotus ir visiškai nušlifuotus ryžius. Šiuose ryžiuose žymiai mažiau naudingų medžiagų nei ruduosiuose ryžiuose. Tačiau šių ryžių privalumas – ilgesnis galiojimo laikas, kadangi apdirbimo metu pašalinamas gemalas, kurio riebalai gali greitai apkarsti.

• Plikyti ryžiai – tai ryžiai, kurie yra mirkyti vandenyje, termiškai apdoroti, išdžiovinti ir tik tuomet išlukštenti ar šlifuoti. Šių ryžių sudėtyje esantis krakmolas apdirbimo metu virsta kleisteriu. Toks ryžių apdirbimo būdas suteikia jiems kietumo ir, nors dėl šios savybės juos reikia virti ilgiau nei baltuosius ryžius, tačiau jie išlieka birūs ir purūs. Be to, manoma, kad terminis apdorojimas prieš lukštenant ar šlifuojant padeda išsaugoti ryžiuose daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Dažniau vertėtų rinktis ruduosius ryžius dėl didesnio vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų kiekio. Rudieji ryžiai turi net 8 kartus daugiau magnio, beveik du kartus daugiau fosforo, kalcio ir geležies nei baltieji ryžiai bei šiek tiek daugiau B grupės vitaminų ir folio rūgšties. Baltuosiuose ryžiuose yra šiek tiek daugiau baltymų ir mažiau riebalinių medžiagų. Reikėtų neužmiršti, kad nešlifuotuose ryžiuose žymiai daugiau skaidulinių medžiagų: viename puodelyje rudųjų ryžių yra apie 3,5 g skaidulinių medžiagų, o puodelyje šlifuotų ryžių tik apie 1 g.“, – nevartok.lt pasakojo Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėja Ilona Drulytė

„Kas geriau: ryžiai, ar bulvės? Toks klausimas iš esmės neturėtų būti keliamas. Ne atskiri produktai turi įtaką sveikatai, o maitinimasis kaip visuma. Taigi, jeigu dviejų asmenų šeima per žiemą suvalgys 10 maišų bulvių, tai bus tikrai nenormalu, tačiau ne bulvės bus kaltos, o per didelis jų kiekis.

Glikeminis indeksas – keptų bulvių yra 119, frie – 107, bulvių košė 104, virtos bulvės – 80. Baltųjų ryžių 83, rudųjų – 79, garuose virtų ryžių – 68. Ar tuo galima remtis – tik iš dalies, nes glikeminis indeksas konkrečiam žmogui gali labai skirtis nuo apskaičiuoto.

Taigi, bulvės yra santykinai didesnės kalorijų koncentracijos maistas, negu ryžiai. Naudingiausi ryžiai – juodieji, jie net laikomi supermaistu: http://dietos.lt/wordpress/2010/11/10/juodieji-ryziai-naujas-supermaistas/, taip pat ir raudonieji, bei rudieji ryžiai, kuo mažiau rafinuotas produktas, tuo daugiau naudos iš jo“, – nevartok.lt sakė dietologė Daiva Pipiraitė.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , ,

Komentarai (3)

  1. PoP:

    ir tą, ir tą reikia mokėt skaniai pagamint

  2. valio:

    puikus issisukimas nuo klausimo 😀

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>