Braliukai latviai perspjovė Lietuvos gamintojus – produktai be riebalų žudikų

„MAXIMOJE nusipirkau labai gardžių latviškų sūrelių. Šeimoje turime tris mažylius, tad labai įdėmiai skaitau perkamų produktų etiketes, sudėtį. Tokio ženklo, skelbiančio, kad gaminys be konservantų ir kenksmingų augalinių riebalų, iki šiol neteko matyti.

Paskaičiau Lietuvos gamintojų etiketes. Košmaras. Hidrintų augalinių riebalų privaryta ne tik pigiuose sūreliuose, bet ir pačiuose brangiausiuose. Jei vartotojai taip bus nuodijami ir toliau, manau, latviai greitai užkariaus lietuvišką rinką. Apmaudu, kad braliukai latviai sugeba apsieiti be kenksmingų riebalų, o lietuvaičiai – ne“, – nevartok.lt pasakojo Arvydas.

Hidrinti augaliniai riebalai arba kitaip vadinami transriebalai (transriebalų rūgštys) yra pavojingiausi maisto riebalai. Transriebalai didina koronarinės širdies ligos riziką, jie siejami su staigiomis mirtimis nuo širdies ligų ir padidinta diabeto rizika. Nedideli transriebalų kiekiai natūraliai aptinkami kai kuriuose mėsos ir pieno produktuose. Vis dėlto kenksmingesni yra perdirbtuose maisto produktuose esantys dirbtiniai transriebalai. Dirbtiniai transriebalai susidaro cheminiu būdu iš dalies hidrinant augalinį aliejų. Hidrinimo proceso metu augalinis aliejus paverčiamas pusiau kietais riebalais, kurie yra patrauklūs maisto pramonei, kadangi pasižymi ilgesne tinkamumo vartoti trukme, yra stabilūs gruzdinant maisto produktus, jų pusiau kieta konsistencija tinkama kepinių, saldumynų ir greitai paruošiamo maisto gamyboje.

Tiek cholesterolio, tiek transriebalų kiekis, gaunamas su maistu, turi būti ribojamas. Cholesterolis žmogaus organizmui reikalingas, tačiau jį organizmas pasigamina ir pats. Transriebalų rekomenduojama suvartoti kaip galima mažiau (iki 1 % paros energinės vertės arba, vidutiniškai, – iki 2 g per dieną).

Dėkojame Arvydui už informaciją ir nuotraukas.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , ,

Komentarai (3)

  1. enough:

    šaunuolis atidus tėvelis! man tai aišku irgi latviški skaniausi – karums, tik neatkreipiau dėmesio dėl tų riebalų..

  2. Ana:

    Mes taip pat labai mėgstam sūrelius, tik, deja, pastaruoju metu lietuviškus, kuriuose, pasirodo, yra šių riebalų… Produktų sudėtis jau seniai analizuoju, tik šį dalyką kažkaip buvau pražiopsojusi, tad labai ačiū už informaciją! Reikės pereikti prie latviškų 🙂

  3. PoP:

    šitie – fantastikško skonio! ypač „tingininiai“ 🙂

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>