Blogis, kurį valgo statybininkai, vadybininkai ir net direktoriai

Kas tai, paklausite jūs? Tai greito paruošimo sriubos.

Greito paruošimo sriubos neskirstomos nei pagal kokybę, nei pagal rūšis ar klases. „Nes tai didžiausias blogis, koks tik gali būti“, – nevartok.lt sako statybininkas Vladimiras pasigavęs skrandžio opą. Anot Valdimiro, greito paruošimo sriubą kerta ir jo buvęs direktorius.

Pramoniniu būdu pagamintos greito paruošimo sriubos priklausomai nuo gamybos būdo gali būti sausos sriubos (dehidratuotos), tirpios sriubos, konservuotos sriubos, šaldytos sriubos, gatavos ar paruoštos tiesioginiam vartojimui sriubos.

Visas sausas sriubas sudaro 4 sudėtinės dalys:

1. suspensinė dalis;

2. birus užpildas;

3. kvapiosios medžiagos;

4. kietoji dalis.

Suspensinę dalį sudaro: tirštiklis pakeistų savybių krakmolas, miltai (turi įtakos sriubos tekstūrai, skoniui), valgomoji druska, cukrus, laktozė, lipnumą reguliuojančios medžiagos, emulsikliai, baltymų ar riebalų hidrolizatai, augaliniai aliejai.

Birus užpildas padeda išlaikyti įprastą granulių ar dalelių formą, sugeria drėgmę. Maltodekstrinas (iš krakmolo gautas tirpus angliavandenių kompleksas) suteikia klampumo, suriša vandenį, didina tūrį, neleidžia sušokti atskiroms ingredientų dalelėms į gabalus.

Kvapiosios medžiagos – įvairios žolelės, prieskoniai (populiariausi: kalendra, ožragė, baltieji pipirai, paprika, lauro lapai, petražolės), aromato ir skonio stiprikliai – mononatriogliutamatas (E 621), inozinatas (E 631), mielių ekstraktai ir kt.

Kietoji dalis: sūris, grybai, ryžiai, daržovės (populiariausios: svogūnai, paprikos, šparagai), mėsa, vištiena, makaronai, pupelės, žirniai, lęšiai ir kt., supjaustyti gabaliukais, miltelių ar granulių pavidalo, džiovinti, dehidratuoti, liofilizuoti. Džiovinimas arba dehidratacija stabdo mikroorganizmų vystymąsi, nes esant mažam vandens aktyvumui ir mažai drėgmei produkte susidaro nepalankios sąlygos mikroorganizmų atsiradimui, vystymuisi bei dauginimuisi. Dažniausiai gamintojai sriubose gamybos eigoje pasiekia pramoninį sterilumą.

Greito paruošimo sriuboms gali būti naudojami tirštikliai, saldikliai, dažikliai (iki 50 mg/kg), konservantai sorbatai, benzoatai.

Pasaulyje populiarėja pramoniniu būdu pagamintų, gatavų sriubų vartojimas, nes didėjant gyvenimo tempui, gyventojų užimtumui, daug keliaujant, skubant vis mažiau belieka laiko atskirų ilgai ruošiamų patiekalų gamybai. Pramoniniu būdu gaminamos sriubos kaskart populiarėja, nes tokių sriubų kaina yra patraukli, įpakavimas patogus naudoti (dažniausiai vienkartinis), skonis pakankamai neblogas, asortimentas didelis, gali išsirinkti net išrankų skonį turintis vartotojas. Paruoštos vartojimui sriubos yra labai patogios vartotojui, nes kartais tiesiog iš sriubų pakuočių (puodelių) patogu valgyti biure, gatvėje, parke ant suoliuko ar automobilyje. Pramoniniu būdu pagamintas sriubas greitai galima paruošti vartojimui: pakanka keletą minučių pavirinti ar net užpilti verdančiu vandeniu ir šiek tiek palaikyti, kad visi ingredientai išbrinktų, taip pat pasišildyti mikrobangų krosnelėje.

Vartotojai populiariausiomis sausomis sriubomis vardina vištienos, daržovių, pomidorų, sūrio, grybų ir kitas sriubas. Taip pat yra vartotojų, kurie niekada gyvenime tokių sriubų nevartojo ir nevartos dėl jų specifinio ar netradicinio skonio, kvapo ar gamybos būdo.

Pramoniniu būdu gaminamos sriubos priklauso greito maisto kategorijai, jose randama pakankamai daug maisto priedų, todėl jos draudžiamos vaikų (mokyklinio ir ikimokyklinio amžiaus) mitybai.

Greito paruošimo sriubos, makaronai yra išskirtinis, retai naudojamas produktas. Vieną ar kitą kartą pavartojus, neigiamo poveikio sveikatai nebus, tačiau toks maistas mitybiniu požiūriu nėra vertingas, nes jame nėra biologiškai vertingų vitaminų, fermentų, visaverčių baltymų. 100 g produkto vidutiniškai suteikia 400-450 kcal, tačiau produkto kilokalorijos gaunamos iš esmės angliavandenių sąskaita. Vaikų mitybai reikalingi visaverčiai baltymai, vitaminai, fermentai, mineralinės medžiagos, kurie turėtų būti gaunami su šviežiai pagamintais maisto produktais.

Sausos sriubos yra dažniausiai hermetiškai supakuotos, apsaugotos nuo drėgmės, saulės šviesos, jose mažai drėgmės, jos negreit gendančios, jas galima ilgą laiką sandėliuoti. Optimali laikymo temperatūra 20°C, santykinė drėgmė ne daugiau kaip 75 %. Sausų sriubų pakavimui naudojamos specialios pakavimo medžiagos: popieriniai maišeliai ar indeliai su polietileno įdėklu, polietilenizuotos folijos maišeliai, daugiasluoksnės pakavimo medžiagos bei kitokios šiuolaikinės pakavimo medžiagos. Sausų sriubų tinkamumo vartoti terminas yra ilgas, dažniausiai gamintojas nurodo 1-2 metus.

Greito paruošimo sriubos pagal savo mitybinę vertę niekuomet neatstos šviežiai pagamintos sriubos, jose visuomet randamas pakankamai didelis kiekis druskos, maisto priedų: aromato ir skonio stipriklių, konservantų ir kt. Greito paruošimo sriubos tinka vartoti ten, kur nėra sąlygų pasigaminti maisto, tačiau ne kasdien ir ne keletą kartų per dieną. Vaikams jų dažnai duoti taip pat nerekomenduojama, nes vaikų mitybai reikia skirti tik aukštos mitybinės vertės šviežiai pagamintų maisto produktų.

Mokyklose, ikimokyklinio ugdymo įstaigose greito paruošimo sriubos yra draudžiamos.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Pakomentuok. Būk pirmas!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>