„Beržynėlio“ kepyklos produkcijos vartotojai neberagaus

kepyklaŠiaulių įmonei „Beržynėlis“ (Gegužių g. 45A, Šiauliai) laikinai uždrausta gaminti konditerijos ir pyrago gaminius. Tokį sprendimą priėmė Šiaulių Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), kai inspektoriai įmonėje užfiksavo daug grubių higienos pažeidimų.
Nustatyta, kad patalpos nevalytos – ant grindų, apsauginių langų žaliuzių ir kitų paviršių susikaupę nešvarumų. Laiptinė, kuri turėtų būti naudojama žaliavoms pristatyti, užkrauta pašaliniais, gamyboje nenaudojamais daiktais, nešvari. Darbuotojų darbo drabužiai taip pat laikomi nešvarioje spintelėje, o prie plautuvių trūksta rankų plovimo priemonių. Nėra atskiro, ženklinto tualetų valymo inventoriaus, be to, darbuotojai nežino, kaip naudotis dezinfekcijai skirtomis medžiagomis.
Įmonės „Beržynėlis“ veikla sustabdyta ir dėl to, kad miltinės konditerijos gaminiai fasuojami į kartonines dėžutes, kurios jau buvo naudotos (sugrąžintos iš prekybos). Gamyboje naudojamas nešvarus ir nusidėvėjęs inventorius – surūdijusios trintuvės, kepimo formos. Ne visos atliekų talpos suženklintos. Pavyzdžiui, neženklintas baltas šiukšlių kibiras, nors tokie indai dažnai naudojami ir maisto produktų laikymui.
Šiaulių VMVT inspektoriai nustatė, kad šioje įmonėje neužtikrinamas maisto produktų atsekamumas. UAB „Beržynėlis“ kepykla negalės atnaujinti veiklos, kol nebus pašalinti seniai besikartojantys pažeidimai.
Per pastaruosius 9 mėnesius tai penkta konditerijos įmonė, kurios veikla sustabdyta.
„Po vasarą Šiauliuose kilusio žarnyno infekcijos protrūkio, kai daugiau nei dvidešimt žmonių susirgo suvalgę konditerijos įmonėje ,,Labnora” pagaminto torto, suorganizavom papildomus mokymus, kurių metu konsultavom kaip reikėtų dirbti, kad apsinuodijimai nepasikartotų. Deja, ne visi verslininkai pasimokė iš svetimų klaidų. VMVT inspektorių – svarbiausias tikslas, kad žmones pasiektų saugus ir kokybiškas maistas, tad ir toliau griežtai kontroliuosim visus gamintojus. O verslininkai, kurie sąmoningai nevykdo VMVT nurodymų ir nesilaiko teisės aktų, įtraukiami į viešai matomą Nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašą“, – pabrėžia Šiaulių VMVT viršininko pavaduotoja Audronė Mikalauskienė.
VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė primena, kad konditerijos įmonės, ypač gaminančios kreminius gaminius, turi būti itin reiklios ir laikytis ypatingos švaros, stengtis, kad vartotojus pasiektų kuo šviežesni gaminiai. Turi būti naudojamos tik kokybiškos žaliavos, užtikrinamas žaliavų atsekamumas, gaminiai teisingai ženklinami.

 

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Pakomentuok. Būk pirmas!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>