Ar tirpioje kavoje yra kavos?

„Paimkite į rankas indelį Jacobs Kronung tirpios kavos ir pasakykite man, kas tai“, – klausė studentė Aldona. Mergina nevartok.lt atsiuntė tirpios kavos indelio nuotraukas, klausdama, ar neturi ant kiekvieno maisto produkto pakuotės būti nurodyta jo sudėtis. „O jei aš esu alergiška maisto stiprikliams ar kvapikliams, arba tiesiog noriu išsirinkti tirpią kavą, pagamintą iš mano mėgiamos pupelių rūšies. Nieko panašaus sužinoti nepavyko apžiūrėjus neseniai įsigytą indelį. Gamintojas apsiribojo užrašu „Tirpi kava JACOBS Kronung (išdžiovinta šaldant)“, o kitoje indelio pusėje – reklaminiu raginimu mėgautis jų kava, kuri neva turėtų suteikti man šiltų akimirkų“, – nevartok.lt rašo nustebusi Aldona. „Turbūt praktika vis tik nevienoda, nes ant kito gamintojo anksčiau mano pabaigtos gerti tirpios kavos pakuotės bent jau buvo nurodyta, kad ji pagaminta iš dviejų kavos rūšių – arabikos ir robustos, o be to nurodyta papildoma informacija, kad šio produkto sudėtyje gali būti glitimo pėdsakų“, – sakė Aldona.

VMVT Maisto skyrius l.e.p skyriaus vedėjos pavaduotoja  Loreta Herbst sako, kad tirpios kavos sudėčiai ir pavadinimui yra nustatyti ES galiojantys reikalavimai. Juose sakoma, kad „kavos ekstraktas“, „tirpus kavos ekstraktas“ arba „tirpioji kava“ – tai koncentruotas produktas, pagamintas ekstrahuojant skrudintas kavos pupeles, kaip ekstrahavimo priemonę naudojant tik vandenį ir netaikant kitų technologinių hidrolizės procesų, kurių metu dedama rūgšties ar jų bazės. Neskaitant tų netirpių medžiagų, kurių techniškai neįmanoma pašalinti ar netirpių iš kavos gautų aliejų, kavos ekstrakte turi būti tik kavos tirpių ir aromatinių sudedamųjų dalių. „Tai reiškia – tirpią kavą sudaro kava. Glitimo pėdsakų gali būti tik tada, jei gamintojas be tirpios kavos dar gamina produktus, turinčius glitimo. Pati savaime kava glitimo neturi“, – nevartok.lt teigė Loreta Herbst.

Tirpi kava būna kelių pavidalų – milteliais, granulėmis ir į ledo kristalus panašiais mažyčiais kristalais (liofilizuota). Tirpios kavos formos priklauso nuo jos pagaminimo būdo. Jos skiriasi ne tik savo išvaizda, bet ir juslinėmis savybėmis – kvapnumu, skoniu ir kaina. Seniausias ir dar šiandien taikomas gamybos būdas – kai skrudintos kavos vandeninis ekstraktas išdžiovinamas jį išpurškiant arba ant įkaitusių plokštelių. Naudojant šį gamybos būdą prarandama daug lakių kvapiųjų medžiagų. Šis metodas gana pigus ir naudojamas nelabai vertingų rūšių kavai, bet turinčiai daug ekstrakcinių medžiagų. Taip gaunama miltelių pavidalo ir granuliuota tirpi kava. Kitas – daug geresnis, bet brangesnis būdas – liofilizacija. Vandeninis kavos ekstraktas užšaldomas, tada vanduo išgarinamas be skystos fazės arba inertinėmis dujomis. Šiuo metodu išsaugoma žymiai daugiau kvapiųjų medžiagų, todėl naudojamas vertingesnėms kavos rūšims.

„Deja, nėra nustatytų kitų specialių kavos ar jos gaminio – tirpios kavos, ženklinimo taisyklių, todėl gamintojai kavas ženklina savo nuožiūra ar laikydamiesi tam tikrų kavos ženklinimo tradicijų. Iš jų paminėtina – jei kavą sudaro tik arabika rūšys – dažnai pažymima“100 proc. arabika“, jei jos sudėtyje yra ir robustos – tai dažniausiai ženklinama tik „skrudinos kavos pupelės“, – nevartok.lt sakė  VMVT Maisto skyrius l.e.p skyriaus vedėjos pavaduotoja  Loreta Herbst.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , ,

Komentarai (2)

  1. *:

    tai va nuo pupelių rūšies skonis ir priklauso trbt labiausiai

    • Liberika – yra mažiausiai paplitusi kavamedžių rūšis. Ji yra gana prasto skonio. Šios pupelės naudojamos kavos gėrimams ir tirpiai kavai gaminti. Ji užima tik 1 % pasaulinės produkcijos.Įvairių technologinių procesų pagalba kava suliesinama ir tampa milteliais ar granulėmis. Ją sumaišius su karštu vandeniu gaunamas gėrimas, pagal skonį artimas natūraliai kavai. Kai kuriose tirpios kavos rūšyse be savos dehidratacijos dar vykdoma ir dekavanizacija – sumažinamas kofeino kiekis.

      Taip pat žinoma, kad yra mažiausiai viena kavos rūšis, kuri parduodama kaip koncentruotas tirpalas.

      Pranašumai

      Tirpi kava pranašesnė už natūralią, tuo, jog ji daug paprasčiau ir greičiau ruošiama, o taip pat dėl jos ilgo saugojimo laiko (dėl garavimo natūrali kava greitai praranda aromatą).
      Trūkumai

      Žymiai silpnesnis, negu natūralios kavos aromatas. Paskutiniu metu ypatingai brangių rūšių kavos gamintojai kovoja su tuo, pridėdami dirbtinį ar natūralų kavos sviestą.

      Tirpios kavos, ypač pigių rūšių, skonis žymiai skiriasi nuo natūralios.

      Taip kad zinokit damos toki SSS gerdamos galit ilgai is toleto ir neiseiti. 🙂

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>