Ar parudavęs vanduo tinka atsigaivinti?

„Niekaip nesuprantu, iš ko vis dėl to susideda natūralus mineralinis vanduo. Viešėdami pas vyro tėvus Druskininkuose, visada užsukame prie vieno iš mineralinio vandens šaltinių – mėgstame jo atsigerti, ir šiek tiek dar namo parsivežti. Pastebėjau, kad plastmasiniame vandens butelyje pabuvęs vos vieną dieną jis smarkiai paruduoja, todėl stengiuosi visada išgerti per vieną dieną. Nes jei užsilieka dar dienai kitai, jis net „atsisluoksniuoja“ ir tokį gerti jau baisu.

Mano vyras tokio vandens visiškai nesibaimina, jis prie jo pripratęs nuo pat vaikystės, bet man tikrai nesinorėtų apsinuodyti.

Ar ilgiau pastovėjęs mineralinis vanduo nepavojingas, ar jis dar tinkamas gerti? O gal gerti nebegalima, bet jis dar tinkamas, pavyzdžiui, kosmetinėms procedūroms, vonelėms? Kaip jį parsivežti, kad galėčiau gerti bent kelias dienas?

Mano prisegtoj nuotraukoj palyginimui galima matyti, kaip atrodo iš šaltinio prileistas mineralinis vanduo, butelyje pabuvęs beveik parą (rudesnės spalvos), ir parduotuvėje pirktas mineralinis vanduo (skaidresnis)“, – nevartok.lt rašo Svetlana.

„Atsakydami į paklausimą, pažymime, kad Jūsų minimas vanduo yra šaltinio vanduo, o požeminiuose vandens telkiniuose yra nemažai dvivalentės geležies. Nors ką tik išgautas iš požeminio sluoksnio vanduo atrodo skaidrus, tai nereiškia, kad jame nėra geležies. Tirpiems dvivalentės geležies junginiams sąveikaujant su oro deguonimi, gaminasi mažai tirpus rusvos spalvos trivalentės geležies hidroksidas, vanduo pasidaro drumstas, rusvėja, blogėja jo juslinė (skonio) ir estetinė būklė.

Todėl ir Jūsų pateiktose  nuotraukose parą pastovėjęs vanduo yra rusvas, su nuosėdomis. Sveikatos specialistų tyrimų rezultatai rodo, kad vandenyje esančios didesnės geležies koncentracijos žymesnės įtakos žmogaus sveikatai neturi.

Taip pat pažymime, kad pramoniniu būdu natūralus mineralinis vanduo išgaunamas iš gręžinio povandeniniu giluminiu vandens siurbliu ir vanduo be sąlyčio su oru patenka į vandens nugeležinimo specialius filtrus, vėliau be sąlyčio su oru – į natūralaus mineralinio vandens išpilstymo įrangą. Filtrų veikimo principas pagrįstas oksidacija ir filtravimu. Vandenyje ištirpusi geležis yra oksiduojama, iš tirpios dvivalentės geležies virsta netirpios trivalentės geležies hidroksido nuosėdomis, sulaikoma filtro paviršiuje ir pašalinama. Tokiu būdu paruoštas natūralus mineralinis vanduo, net ir pastovėjęs sąlytyje su oro deguonim,i neruduoja, neiškrenta nuosėdos. Todėl Jūsų pateiktose nuotraukose antrasis butelis (pirktas parduotuvėje) atrodo skaidrus. Nugeležinto natūralaus mineralinio vandens cheminė sudėtis praktiškai nepakinta, o toks vanduo pasižymi geresnėmis skonio ir kvapo savybėmis“, – nevartok.lt pasakojo VMVT maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Algimantas Lipnickas.

Natūralus mineralinis vanduo – tai gamtinėmis sąlygomis susidaręs požeminis vanduo, pasižymintis natūraliu tyrumu ir susiformavęs neužterštoje aplinkoje bei nuo taršos patikimai apsaugotame požeminiame vandens telkinyje ir išgaunamas iš vieno ar daugiau natūralių ar dirbtinai atvertų šaltinių. Kiekvienas natūralus mineralinis vanduo pasižymi savitumu, jo sudėtyje esančiomis mineralinėmis medžiagomis ir mikroelementais, mažai kintančiais cheminiais, biologiniais ir fizikiniais rodikliais, nuo paprasto geriamojo vandens skiriasi savo originalia mineralų kompozicija. Šiuo metu yra nustatyta daugiau kaip 70 natūralaus mineralinio vandens sudedamųjų mikroelementų ir jų junginių, kurie lemia natūralaus mineralinio vandens skonį, spalvą ir pan. Natūraliame mineraliniame vandenyje yra deguonies ir įvairių naudingų mineralinių medžiagų junginių – kalcio, magnio, natrio, geležies ir kitų druskų. Nedideli šių medžiagų kiekiai yra vertingi žmogaus organizmo gyvybinėms funkcijoms. Natūralus mineralinis vanduo skirstomas į turintį mažai mineralinių medžiagų, turintį labai mažai mineralinių medžiagų ir turintį daug mineralinių druskų.

Anot VMVT specialisto Algimanto Lipnicko, Lietuvoje šiuo metu yra 16 natūralaus mineralinio vandens telkinių ir iš kiekvieno jų išgaunamas natūralus mineralinis vanduo išsiskiria savita chemine sudėtimi ir skoniu.

Pramoniniam natūralaus mineralinio vandens išgavimui taikomi griežti reikalavimai: vandens negalima dezinfekuoti, konservuoti ar dėti kitų priedų, išskyrus anglies dvideginį. Gavybos vietoje ar išfasuotas anglies dvideginio turintis natūralus mineralinis vanduo skirstomas į tris kategorijas, kurios nusakomos taip: „natūralus mineralinis vanduo, natūraliai prisotintas anglies dvideginio“, „natūralus mineralinis vanduo, prisotintas savo šaltinio anglies dvideginio“ ir „gazuotas natūralus mineralinis vanduo“.

„Natūralaus mineralinio vandens sudėtį ir savitumą dažniausiai apsprendžia vyraujantys anijonai ir katijonai. Pagal juos natūralus mineralinis vanduo skirstomas į tipus: chloridinis, bikarbonatinis, sulfatinis, kalcinis, magninis, fluoridinis ir kitus. Jame esančios mineralinės medžiagos  suteikia tam tikras vandens skonio savybes. Pavyzdžiui, natrio chloridinis vanduo vartotojų yra apibūdinamas kaip sūrus. Natūralaus mineralinio vandens skonis priklauso ir nuo vandens temperatūros gręžinyje, pavyzdžiui, gręžiniuose kur temperatūra yra aukštesnė, vanduo turi sieros kvapą“, – nevartok.lt sakė Algimantas Lipnickas.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , , ,

Komentarai (1)

  1. enough:

    įdomi info, ačiū! galėtų dar išsamiau aprašyta būti, gana aktuali tema:-)

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>