Ar iš tiesų Lietuvoje neprekiauta nudažyta mėsa?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad dėl Švedijoje dar praėjusių metų spalio mėnesį kilusio skandalo, kai nudažyta kiauliena buvo tiekiama kaip jautiena, Lietuvos vartotojai nenukentėjo. Atliktas tyrimas parodė, kad gerokai anksčiau nei įsiplieskė minėtas skandalas, į Lietuvą buvo atvežtos 2 nedidelės partijos vengriškos jautienos. Tačiau, kaip pabrėžia specialistai, jokių įtarimų dėl šios produkcijos kokybės ar atitikties nekilo ne tik Lietuvos, bet ir kitų Europos valstybių (Danijos, Suomijos) specialistams, vykdžiusiems analogiškus tyrimus savo šalyse. Tuo tarpu Vengrijos atsakingi pareigūnai, po nuodugnaus tyrimo informavo, kad surinkta įrodymų dėl 2 partijų mėsos, pagamintos 2012 m. antroje pusėje, falsifikavimo. Abi šios partijos buvo parduotos iš išplatintos tik Švedijoje.

2012 m. spalio mėnesį iš Švedijos atsakingų institucijų gautas pranešimas, kuriame nurodoma, kad nustatytas šaldytos jautienos nugarinės falsifikavimo atvejis. Pranešime teigiama, kad jautienos nugarinę tiekusi Vengrijos įmonė sufalsifikavo produktų partiją, kiaulieną nudažydama maistiniais dažikliais E122 (azorubinas), E124 (kochinelas raudonasis A). Švedijos specialistų teigimu nustatyti pažeidimai, gali būti įvardijami kaip ekonominis sukčiavimas.

Reaguojant į Švedų atsakingų institucijų informaciją, patikrinimai pradėti Vengrijoje ir daugelyje kitų Europos Sąjungos šalių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atlikto patikrinimo metu nustatyta, kad Lietuvos įmonė UAB „Sanitex“ 2011 metų pabaigoje – 2012 metų pradžioje iš Danijos didmeninės įmonės įsigijo 2 partijas šaldytos jautienos, kuri buvo pagaminta į skandalą įsivėlusioje Vengrijos įmonėje. Mėsa nedideliais keikias buvo parduota restoranams gerokai anksčiau nei Švedijoje buvo nustatyti klastojimo atvejai.

„Tyrimo metu buvo patikrinti visi vengriškos jautienos įsigiję restoranai ir kavinės, tačiau visų jų atsakingi asmenys patvirtino, kad jų įsigyta mėsa jokių abejonių dėl kokybės ar atitikties nesukėlė. Atskirti jautieną nuo kiaulienos nėra sudėtinga, nes skiriasi raumenų ir audinių struktūra, taip pat skiriasi ir riebalinis audinys. Be to, reikia pabrėžti, kad nuo 2012 metų pradžios vengriškos jautienos į Lietuvą daugiau nebuvo įvežama, o skandalas dėl klastojimų kilo dėl produkcijos pagamintos 2012 metų rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Deividas Kliučinskas.

Vengrų kompetentinga institucija Europos komisiją ir visas ES valstybes informavo, kad sustabdė įmonės veiklą dėl higienos ir produktų atsekamumo pažeidimų. Tyrimo metu nustatyta, kad buvo falsifikuotos 2012 m. rugpjūčio ir rugsėjo mėn. pagamintos 2 mėsos partijos.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Pakomentuok. Būk pirmas!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>