Ar degustacijos ir vaišės prekybos centruose yra teisėtos

Nevartok.lt skaitytoja Beatričė klausia: ar būna nemokami pietūs? „Kaip jaustis, kai prekybos centre jums pasiūlo paragauti vienokių ar kitokių maisto produktų? Ar pasivaišinusi tokiais pietumis, nepakliūsiu, kaip toje patarlėje, į pelėkautus?

„Suprantu mus vaišinančiųjų tikslą sudominti preke ir paskatinti ją įsigyti. Ir tikrai nemaža dalis žmonių susivilioja ragauti viską, kas jiems siūloma. Bet ar parduotuvės salė yra tinkamiausia vieta vaišinti, tikrai abejoju. Nepaisant to, kad viskas patiekiama atskiruose indeliuose arba duodama vienkartinių šaukštelių, šakučių ar pagaliukų, kad galėtume patys pasiimti tų produktų iš bendrai patiektos lėkštės arba padėklo. Bet juk vis tiek nei tie stendai, nei stalai nebūna paruošti, ne visą laiką prie jų stovi ir darbuotojai, kad galėtų užtikrinti, kad produktai nebus numesti, supilti ar dar kaip nors užteršti; beje nėra tekę matyti, kad šalia būtų padėta servetėlių rankoms nusišluostyti. Esame įpratę, kad maistą parduotuvėje perkame, o jau valgome – namuose arba kavinėse“, – nevartok.lt sakė Beatričė.

Tad įdomu būtų sužinoti, kaip tokios vaišės yra organizuojamos ir kaip pasirūpinama vartotojų saugumu?“

1.Ar galima tai daryti prekybos centruose?

2. Ar tai higieniška ir saugu?

3.  Ar tai yra reglamentuota?

4. Ar tos mergaitės ir berniukai vaišinantys, pjaustantys mėsą, duoną ir kt. privalo turėti sveikatos patikrinimo pažymas ir pan.?Juk neretai  jie yra samdomi trumpam, kol vyksta tam tikro produkto akcija ar degustacija.

„Prekybos centruose  galima  vykdyti degustacijas, jei tam yra  pakankamai vietos ir laikomasi higienos reikalavimų. Atsakomybė už organizuojamas maisto  degustacijas tenka prekybos centrui, kuriame ši vyksta. Prekybos centrai skiria vietą ir įgyvendina  būtinus higienos reikalavimus.

Kadangi visa atsakomybė tenka prekybos centrui, todėl prekybos centrų darbuotojai  paprastai patikrina ar produktai, kurie skirti degustacijai yra kokybiški, nepažeistos pakuotės, paženklinti ir nepraėjęs tinkamumo vartoti terminas. Prekybos centrai turi užtikrinti ,kad maisto degustavimas vyktų prisilaikant higienos reikalavimų: turi  būti vienkartiniai indai, pakankamai  drėgnų servetėlių rankoms nusišluostyti, jei reikia arba vanduo rankoms nusiplauti, jei tai reikalinga, šiukšlių dėžės, panaudotoms pakuotėms ar vienkartiniams indams išmesti.

Ar saugu? Taip. Nėra gauta nei vieno skundo, kad degustacijų metu susirgo pirkėjai. Paprastai gamintojas vaišina šviežiu kokybišku produktu, kadangi suinteresuotas pritraukti kuo daugiau pirkėjų. Ar degustuoti produktus  prekybos centre? Tai  turėtų spręsti patys pirkėjai, jei nepriimtina, žinoma – ne.

Kadangi degustacija vyksta prekybos centre  tai yra maisto tvarkymo subjekte ir vyksta maisto dalijimas – ragavimas pirkėjams, tai reglamentuoja visi teisės aktai, kurie reglamentuoja maisto tvarkymą.

Maisto tvarkymu užsiimantys darbuotojai, turi būti pasitikrinę sveikatą, nesirgti ligomis, kurias galima perduoti su maistu.

Prekybos centrų  atsakingi asmenis  turėtų patikrinti, ar kitos įmonės darbuotojai, kurie vykdys maisto degustaciją turi tai patvirtinančius dokumentus“, – nevartok.lt sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė.

O kaip tai vertina ir aiškina patys prekybininkai?

„Dažniausiai šias degustacijas mūsų prekybos tinklo parduotuvėse organizuoja tiekėjai, kurie ir atsako už degustacijos eigą.  Degustacijoms samdomi darbuotojai iš reklamos agentūrų, kurios teikia tokias paslaugas. Degustacijoms siunčiami specialiai apmokyti žmonės, kurie turi medicinines knygeles, liudijančias apie sveikatos būklę.   Degustacijos eiga yra detaliai aprašoma, kad aptarnaujantis personalas žinotų kokiomis sąlygomis būtina laikyti produktus,  kaip juos  pateikti ir pan. Su maisto produktais dirbama išskirtinai apsimovus pirštines. Produktai dalinami mažose vienkartiniuose indeliuose su vienkartiniu įrankiu arba nedidelis gabaliukas siūlomas ragauti pasmeigtas ant medinio pagaliuko. Servetėlės turi būti siūlomos klientams, jeigu jų nematyti, visada galima paprašyti paduoti servetėlę. Mūsų prekybos tinklo parduotuvėse nusiskundimų dėl  degustacijų ar apsinuodijimų atvejų fiksuota nebuvo“, – nevartok.lt aiškino MAXIMOS prekybos tinklo atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė.

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , , ,

Komentarai (7)

  1. :))):

    kažkam paranoja. Jeigu nenori – nedegustuok. Jeigu matai, kad nešvaru – nedegustuok.

  2. buvusi degustaciju darbuotoju:

    dar keletą metų atgal, kai tų degustacijų buvo tik pradžia niekas nereikalaudavo kad parodytum gydytojo pažymą apie savo sveikatą, nereikėdavo jokių pažymęjimų…mačius kaip viskas vyksa, deja, niekada nesirįžtu nieko ragauti PC.

  3. Asta:

    Kažkam laikas nuo paranojos gydytis

  4. PoP:

    tai kad dažnai būna tiesiog produktai išdėlioti ir tų pardavėjų/padavėjų dažnai net nebūna šalia, neprižiūri….

  5. Romashkaxx:

    Jomajo, Beatriche, tiesiog apeik, tingeciau jusu vietoj skunda rasyt. Nepatinka-neragauji, eikit namo 😀
    „Esame įpratę, kad maistą parduotuvėje perkame, o jau valgome – namuose arba kavinėse”- jus ten ne valgyt kviete, o tiesiog paragauti.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>