Alergija išgąsdino mamą

„Noriu įspėti tėvelius būti budriems ir atsargiems su įvairiais skanėstais vaikučiams. Mano sūneliui pasireiškė siaubinga alergija per kelias valandas (dar visa laimė, kad be skaudesnių komplikacijų, o tik baisiu bėrimu ant viso kūnelio). Įtariu, kad tai galėjo sukelti kūginis vaikiškas varškės desertas su glaistytu šokoladu. Jų buvo dviejų rūšių skonių nupirkta, vyresniam broliui irgi atsirado pabėrimų, kurie sukėlė niežulį, bet tik tiek. O mažesniam (turbūt dilgėlinės bėrimas) išplito dideliais plotais ant viso kūnelio“, – nevartok.lt apie nemalonų nutikimą pasakojo Ingrida atsiuntusi ir nuotraukas.

Kaip gali pasireikšti šios nepageidaujamos reakcijos į maisto produktus?

Pagrindiniai alergijos simptomai:

• Odos bėrimai (atsiranda dilgėlinės tipo bėrimai, kuriems būdinga baltos arba raudonos spalvos odos patinimai), niežulys;

• Pilvo skausmai, pilvo pūtimas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, išmatose gali būti gleivių;

• Simptomai primenantys peršalimą (dažnos slogos, kosulys). Alergija maistui gali būti bronchinės astmos priežastimi;

• Neaukšta temperatūra (37,2 °C, 37,5 °C);

• Limfmazgių padidėjimas;

• Anafilaksija. Tai nedažna, tačiau labai ūmi bei gyvybei pavojinga alerginė reakcija, kuri gali pasireikšti visais alergijai būdingais simptomais bei sumažėjusiu kraujo spaudimu ir sutrikusiu kvėpavimu.

Maisto netoleravimas gali sukelti panašius simptomus kaip ir alergija, todėl šios dvi būklės dažnai yra maišomos. Maisto produktų sukelta alergija kyla dėl imuninių procesų, kurie gali paveikti daugelį organų sistemų ir gali sukelti gyvybei pavojingas būkles. Tuo tarpu maisto produktų netoleravimas dažniausiai atsiranda palaipsniui, sukelia mažiau pavojingas būkles ir dažniausiai apsiriboja tik virškinimo sutrikimais.

Alergijas ar netoleravimą galinčios sukelti maisto medžiagos:

Glitimo turintys javai;

Vėžiagyviai ir jų produktai;

Kiaušiniai ir jų produktai;

Žuvys ir kai kurie jų produktai, moliuskai ir jų produktai;

Žemės riešutai ir jų produktai;

Sojų pupelės ir kai kurie jų produktai;

Pienas ir kai kurie jo produktai;

Riešutai (migdolai, lazdyno riešutai ir kt.);

Salierai ir jų produktai;

Garstyčios ir jų produktai;

Sezamų sėklos ir jų produktai;

Lubinai ir jų produktai;

Sieros dioksidas ir sulfitai, kurių koncentracija didesnė kaip 10 mg/l, išreikšta kaip SO2.

Dėkojame Ingridai už informaciją ir nuotraukas

Kategorija: Maisto produktai | Žymės: , ,

Komentarai (2)

  1. Pirkėjas:

    Gal nepirkit vaikams tokio šlamšto. Paskaitykit sudėtį. Aš sau tokių „desertų“ neperku. Supraskit pagaliau žmonės, kad gamintojai tikrai nesirūpina pirkėjų sveikata, o tik savo pelnu.

  2. yap:

    tas pats – su glaistytais sūreliais

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>