Vaflių lakštai ir bulvių traškučiai išlieka agresyviausiais vėžio sukėlėjais

traskiaiAkrilamidas – cheminė medžiaga, kuri skrudinimo ir kepimo metu susidariusi maisto produktuose, didina vėžio riziką visų amžiaus grupių vartotojams, ypač vaikams. Tokias išvadas šį mėnesį pateikė Europos maisto saugos tarnyba (EFSA), išanalizavusi daugiau kaip 43 tūkst. tyrimų rezultatų duomenis, gautus iš 24 Europos Sąjungos valstybių ir 6 maisto gamintojų asociacijų.
Lietuvoje akrilamido maisto produktuose tyrimų rezultatus nagrinėjantys Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) specialistai pastebi, kad rizikingiausiais maisto produktais pastaruosius du metus išlieka vaflių lakštai ir bulvių traškučiai (kaimiškos grietinės ir ant grotelių kepto bekono skonio).

„Nuolat informuojame gamintojus apie tyrimų rezultatus ir raginame pakeisti gamybos technologijas taip, kad akrilamido koncentracijos neviršytų mokslininkų rekomenduojamų orientacinių kiekių. Tai nėra sudėtinga, pavyzdžiui bulvių traškučių gamybai galima pasirinkti mažiau krakmolingas bulvių veisles“, – pabrėžia VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė.

Kasmet Lietuvoje ištiriama per 40 galimai didžiausią riziką keliančių maisto produktų mėginių: gruzdintų bulvyčių, bulvių traškučių, sausainių, minkštos duonos, kitų duonos gaminių, vaikų maisto, pagaminto grūdų pagrindu ir kt.. Bendradarbiaujant su gamintojais, daugelyje produktų akrilamido koncentraciją pavyksta sumažinti.

„Daugelis gamintojų labai atsakingai vertina akrilamido riziką, tačiau problemų kyla dėl to, kad kol kas nei Europos Sąjungoje, nei Lietuvoje nėra teisės akto, kuris draustų tiekti į rinką maisto produktus, jei akrilamido koncentracija juose viršija rekomenduojamus orientacinius kiekius. VMVT siekia inicijuoti tokios nuostatos įtraukimą į nacionalinius teisės aktus, todėl kaupiama mėginių tyrimų statistikos ir analizės duomenys. Ne mažiau svarbus yra vartotojų sąmoningumas – juk daugelis rizikingų produktų tikrai ne pirmo būtinumo, tad jų vartojimą reikėtų riboti, ypač vaikams.“ – sako A. Drumstienė.

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: , , ,

Komentarai (2)

  1. Gyvunines kilmes maistas:

    Moksliniais tyrimais irodyta, kad gyvunines kilmes maisto vartojimas – mesos, pieno produktu, kiausiniu, zuvu – didina rizika susirgti veziu. Labai issamiai tai aprasyta C. Campbelo knygoje Naturalus budas isvengti ligu / Kinijos studija. Keista, kad Lietuvos valstybines institucijos nesidomi naujausiais pasauliniais tyrimais…

    • Mokslininkas:

      Gal pasidalinsite nuorodomis į mokslinius šaltinius, kuriais paremtas šis straipsnis?

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>