Tarnyba teigia, kad dešros ir paštetai iš gaišenos Lietuvos nepasiekė

mesa_skandalasNaujas mėsos skandalas Lenkijoje privertė sunerimti Lietuvos vartotojus. Mazoviecko Ravos mieste lenkas Piotras M. ir jo žmonės buvo įrengę skerdyklą nuo ligų kritusiems galvijams.
Dienraštis “Fakt” rašė: “visi valgėme iš tokios mėsos pagamintus paštetus, konservus ir dešras”.
Policija atsitiktinai sunkvežimio priekaboje surado 24 galvijus. Iš jų devyni buvo negyvi, o likusieji kankinosi agonijoje. Gyvuliams buvo sulaužytos kojos, matėsi atviros kruvinos žaizdos, kiti galvijai sunkiai sirgo. Apie tai pranešė ir Delfi.lt http://www.delfi.lt/verslas/kaimas/aptiko-skerdykla-gaminiu-is-jos-nelinketum-valgyti-ir-didziausiam-priesui.d?id=66341480 Vieša paslaptis, kad didelė dalis mėsos produkcijos iš Lenkijos įvairiais keliais atkeliauja į mūsų turgelius ir parduotuves. Klausiame, ar VMVT  kas žinoma apie šią aprašomą skerdyklą? Ar iš jos mėsa, produkcija nekeliavo į Lietuvą? Ar ją buvo galima įvežti?Ar tokia produkcija galėjo nukeliauti į turgelius,  parduotuves?

VMVT patikrinusi mėsos įvežimo kontrolės duomenis nustate, kad iš minimos Piotro M.skerdyklos Lenkijoje, į Lietuvą jautiena vežama nebuvo.

Lietuvoje vykdoma griežta įvežamos mėsos kontrolė, prieš patekdama į rinką mėsa iš užsienio kontroliuojama pagal rizikos vertinimu paremtą kontrolės programą. Apie ketinimą įvežti mėsą ar mėsos produktus įvežėjai privalo informuoti VMVT nurodydami iš kur mėsa bus įvežama. VMVT įvertina ar mėsa bus vežama iš patvirtintų skerdyklų, ar šalims, ar šalies administracinėms teritorijoms iš kurių bus įvežama mėsa nėra taikomi apribojimai dėl užkrečiamų gyvulių ligų.VMVT inspektoriai pasirinktinai vykdo įvežamos mėsos ir mėsos produktų saugos, kokybės, ženklinimo kontrolę. Pavyzdžiui per 2014 m. I pusmetį vykdant mėsos ir mėsos gaminių įvežimo kontrolę buvo atlikti: – 6237 siuntų dokumentiniai tikrinimai, nustatyti 4 pažeidimai; – 4684 siuntų atitikties patikrinimų, nustatyti 6 pažeidimai; – 4450 siuntų fiziniai patikrinimai, nustatyta 15 pažeidimų. Taip pat įvežamai mėsai atliekami kontroliniai mikrobiologiniai įvežamos mėsos tyrimai – mikrobinio užterštumo nebuvo nustatyta.
Minėtame straipsnyje apie Lenkijoje nustatytus pažeidimus akcentuojama, kad skerdykloje buvo skerdžiami galvijai. Pažymėtina, kad į Lietuvą įvežami jautienos kiekiai nedideli, apie 1,5% nuo visos Lietuvoje pagaminamos jautienos. Jautiena pagrinde įvežama iš Latvijos, įsiveža mėsos perdirbimo įmonės iš patvirtintų skerdyklų, kiekviena partija pagal savikontrolės programas tikrinama kokybės ir saugos atžvilgiu, tiekėjai yra atsirenkami, skerdenos yra antspauduotos valstybinių skerdyklas prižiūrinčių veterinarijos gydytojų“, – nevartok.lt teigė VMVT Veterinarijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška.

 

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: , , ,

Komentarai (2)

  1. VIRGINIJA:

    valgom lenkiskas darzoves obuolius vistas.ar kas tikrina pasienyje,netikiu.pinigai visagaliai.neteisingai skaitoma jei kiaule lenku paskerdziama lietuvoj tai jau lietuviska.patikrinkit veterinarijos ir kitu tarnybu vadovu turta.man atrodo turtingi labai visi

  2. taigi visa mėsa yra iš dvėselienos:

    nesupratau, o kas čia blogai? juk visi gyvuliai būna pribaigiami. Vienus žmogus, kitus gamta, ta pati dvėsena. Kiek Lietuvoje veikia visokių nelengalių skerdyklų ir dešrų kimšyklų, tai manot čia nevalgot „naminės ūkininko dešros“ iš kokios stipenos? O jeigu mėsos nevalgai, tai problema ir dingsta.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>