Prieš Velykas laukiama vitaminų vazonėliuose. Ar tai sveika?

„Pavasarėjant, ypač prieš Velykas, prekyboje pasirodo želmenų indelių, vazonėlių. Jie labai gražiai atrodo, mes ir patys dažnai mėgstam jais puošti Velykų stalą arba tiesiog virtuvės palangę, belaukdami pavasario. Tik kai želmenis daiginame ir auginame patys, būnam tikti, kad jie yra valgomi, galim spausti jų sultis, galim „vaišinti“ savo du katinus ir pan.  Vat ir kyla klausimas, ar tie prekybos centruose parduodami daigeliai yra tokie pat maistiniai? Jei ne – gal reikėtų nurodyti, kad jie „netinkami valgyti“. O jei taip – gal juos, kaip ir, pavyzdžiui, salotas reikėtų pardavinėti supakuotus ar bent įsuktus celofano maišeliuose“, –nevartok.lt teiraujasi vieno vaiko tėvas ir dviejų katinų šeimininkas Aidas iš Šilutės

„Lietuvoje yra tik viena sėklų daiginimo įmonė (R. Grajausko įmonė, Panevėžio r.) ir vienas želmenų auginimo ūkis (Jono Milevičiaus ūkis, Šilutės r.). Jūsų minimu atveju daigintos sėklos ar želmenys yra laikomi maisto produktais, todėl jiems taikomi griežti maisto saugos ir kokybės reikalavimai.

Įmonė privalo užtikrinti, kad į rinką tiekiamos daigintos sėklos ir želmenys būtų saugūs, todėl privalo atlikti nustatytus savikontrolės laboratorinius tyrimus dėl ligų sukėlėjų (pvz.: e. coli). Ši produkcija tikrinama ir valstybinės kontrolės metu. Atrenkami mėginiai tyrimams dėl galimo mikrobinio užterštumo, pesticidų, o želmenyse ir nitratų koncentracijai nustatyti.

2011 metais Vokietijoje kilo didelis apsinuodijimo maistu protrūkis, kurio priežastimi buvo E.coli bakterijomis užterštų daigintų sėklų naudojimas maistui. Todėl šiuo metu ypač daug dėmesio skiriama šių produktų, kurie dažniausiai vartojami termiškai neapdoroti, mikrobiniai taršai nustatyti. Per pastaruosius 2 metus parduodamuose daigintuose sėklose ir želmenyse E. coli nebuvo nustatyta.

Dėl daigintų sėklų ir želmenų pateikimo formų –ši produkcija parduodama supakuota dėžutėse, kurios daigintoms sėkloms yra uždaros, o želmenims – atviros. Prekybos centras privalo užtikrinti, kad vartotojai netoliese rastų pakankamą kiekį vienkartinių maisto produktams tinkamų pakavimo priemonių (maišelių). Prieš vartojimą želmenis, kaip ir salotas, būtina nuplauti po tekančiu vandeniu“, – nevartok.lt skaitytojams patarė VMVT  Maisto skyriaus vyriausias specialistas Franc Komarovski.

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: , , , ,

Pakomentuok. Būk pirmas!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>