Nektaras ar vaisių gėrimas? Kaip atskirti ir nesuklysti

"įvairių vaisių NEKTARAS" - skelbia lankstinukas

„Nerašysiu straipsnio, tačiau tai mano pastebėjimas iš RIMI – matome reklamoje prekę „įvairių vaisių NEKTARAS“. Tačiau iš tikrųjų (ant pakuotės) aiškiai rašo, kad tai yra „Įvairių vaisių GĖRIMAS“, kas nuo nektaro tikrai skiriasi. Tai paprasčiausiai yra vartotojų klaidinimas. Jei nebūčiau perskaitęs, būčiau pirkęs „nektarą“, – nevartok.lt savo pastebėjimus išsakė skaitytojas Dalius.

Ir iš tiesų, Rimi reklaminiame leidinyje skelbiama, kad siūloma pirkti įvairių vaisių nektarą CAPPY su 45 proc. nuolaida. Tačiau gamintojas ir lenkų ir lietuvių kalba nurodo, kad tai įvairių vaisių gaivusis sulčių gėrimas. Vartotojas Dalius teisus teigdamas, kad tarp nektaro ir gėrimo yra skirtumas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistė Vilija Galdikienė teigia, kad sultys, nektarai ir gėrimai su sultimis turi atitikti tam tikrus reikalavimus.

Vaisių sultys – nesusifermentavęs, bet galintis fermentuotis skystis, sunkiamas iš sveikų prinokusių šviežių arba atšaldytų vienos ar daugiau sumaišytų rūšių vaisių, kurio spalva, aromatas ir skonis būdingas tiems vaisiams, iš kurių jis pagamintas. Minkštimas ir plėvelių skiltelių pertvaros, atskirtos nuo vaisių, gali būti grąžinti atgal į gaminamas sultis.

Pakuotė skelbia - "Įvairių vaisių GĖRIMAS"

Vaisių sultys iš koncentrato – sultys, gaunamos grąžinant į koncentruotas vaisių sultis vandenį, pašalintą iš sulčių jas koncentruojant, taip pat aromatą ir skonį. Prireikus įdedama vaisių minkštimo ir skiltelių plėvelinių pertvarų, pašalintų gamybos metu iš tų pačių sulčių arba tos pačios rūšies vaisių sulčių. Pilamas vanduo turi turėti tokias chemines, mikrobiologines ir juslines savybes, kurios garantuotų pagrindines sulčių savybes.Vaisių sultys taip pat gali būti gaunamos iš koncentruotų sulčių. Tai sultys, gaminamos atkuriant proporciją vandens, ekstrahuoto iš sulčių jas koncentruojant ir atgaminant jų aromatą lakiosiomis medžiagomis, surinktomis koncentruojant vaisių sultis arba iš tos pačios rūšies vaisių išspaustas sultis.

Vaisių nektaras – nesusifermentavęs, bet galintis fermentuotis gaminys, gaunamas į vaisių sultis, vaisių sultis iš koncentrato, koncentruotas vaisių sultis, vaisių sulčių miltelius, vaisių tyrę arba jų mišinį pridedant vandens, cukraus ir (arba) medaus.

Gaivusisi gėrimas su sultimis – gaivusis gėrimas, kurio sudėtyuje yra ne mažiau kaip 5 tūrio proc. vaisių, uogų, daržovių sulčių arba jų mišinių. Į gėrimą dedama daugiau vandens nei į nektarą.

Anot vyriausiosios specialistės Vilijos Galdikienės, vaisių (vaisių sulčių, tyrės) kiekis yra pagrindinis kriterijus skiriantis aukščiau minėtus produktus. „Vaisių sultyse, nepriklausomai nuo to, ar jos pagamintos iš koncentruotų sulčių, ar ne, sulčių kiekis turi būti 100 proc. Vaisių nektarams yra nustatytas minimalus sulčių ir/ar tyrės kiekis proc. priklausomai nuo vaisių rūšies nuo 25 iki 50 proc., pvz.: persikų nektarui  minimalus vaisių kiekis yra 50 proc., slyvų nektarui – 30 proc., šaltalankio nektarui – 25 proc. Gaiviuosiuose  gėrimuose su sultimis vaisių, uogų, daržovių sulčių arba jų mišinių turi būti ne mažiau kaip 5 tūrio proc.“, – nevartok.lt skirtumus paaiškino Vilija Galdikienė.

Jos pastebėjimu, didžioji dalis parduodamų sulčių yra vaisių sultys iš koncentruotų sulčių. Šių sulčių kelias iki vartotojo ilgesnis, tačiau gamybos kaštai mažesni: išspaustos sultys koncentruojamos (atimamas vanduo), saugojamos, pervežamos, tada gaminamos sultys, grąžinant į koncentruotas sultis vandenį, ekstraguotą iš sulčių jas koncentruojant, ir aromatą, o prireikus  – vaisių minkštimą.

Tad vis dėl to, kas yra Rimi siūlomas CAPPY – nektaras ar gėrimas su sultimis? Gamintojas skelbia, kad gėrime mažiausias vaisių kiekis sudaro 50 proc., iš jų  40 proc.  – apelsinų. Pagal būtinus reikalavimus jis galėtų vadintis nektaru, tačiau gamintojas jį vertina ir priskiria gaiviajam gėrimui. Kaip sakoma – vartotojo teisė rinktis!

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: , ,

Komentarai (1)

  1. Anonimas:

    Visai neobjektyvus sraipsnis, zinant kazkiek gamybos technologijas ir visiskai nesigaudant biologijoje. Butent nektaras yra brangiausias ir vertingiausias produktas lyginant su sultimis. Nes butent vaisiu minkstime islieka vertingiausios medziagos. Daznai nektaro gamyba remiasi tiesiog sumalant vaisius, ir juos kitaip neimanoma pateikti, kaip atskiedus 50% vandeniu. Tai imant 2lt vaisiu nektaras, tikrai bus biologiskai vertingesnis, nei 1 litras sulciu. Tiesiog straipsnio autorius pasidave inertiskam vertinimui, nuo kurio mirga visas internetas. Vien pamates du skaicius, 50 ir 100. Ne viskas taip paprasta.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>